Онкология на осмия етаж | webcafe.bg
Webcafe

Онкология на осмия етаж

webcafeAd блок
16.12.2015, 13:28 (обновена 17.12.2015, 15:02)
City Clinic

„Сити Клиник“ инвестира 70 млн. лв. в модерен онкоцентър в София

Онкозаболяванията не са приятна тема за разговор, но са част от живота - макар и от тъмната му страна. Ако през 90-те години болните от рак са 22 000, то през следващите 20 години те са се увеличили с повече от 50%. Всяка година 34 000 души научават, че имат рак.

Можем да си говорим дълго за стреса и за всички фактори, които причиняват рак, но по-важната тема за болните е лечението. В интернет може да намерите какви ли не бабини рецепти срещу тумори и метастази, но истината е, че успешното лечение отдавна не е невъзможно - да си спомним за Стефан Данаилов.

За последните месеци научихме, че вокалистът на Iron Maiden Брус Дикинсън бе успешно излекуван от рак на езика, при това за 7 седмици.

Само преди броени дни бившият американски президент Джими Картър съобщи пред няколко хиляди души, събрани в баптистка църква, че последните тестове на мозъка му не индикират ракови клетки. 91-годишният политик започна лечение през август, като се оказа, че туморът се е разпространил от черния дроб в мозъка.

Щастливите случаи по правило получават широк медиен отзвук в България, защото тук онкологичната помощ е разпокъсана, въпреки големия брой държавни и частни заведения.

Докато лъчелечението се случва в големите градове, а по-сложните операции - в София, стотици пациенти търсят помощ в чужбина, основно в Турция - броят им на година достига около 5000.

Онкологиите в столицата обаче не само се увеличават, но и предлагат все по-съвременни и високотехнологични методи на лечение.

Днес в София бе открит Онкологичен център „Сити Клиник" с капацитет от 20 000 пациенти на година и медицинско оборудване от последно поколение, включително единственият в България апарат за дигитална 3-измерна мамография с томосинтез.

„Сити Клиник" хваща буквално последния влак, тъй като от следващата година НЗОК няма да сключва договори с частни болници, а в сила влиза Националната здравна карта, която ще лимитира легловата база и основните дейности на лечебните заведения.

Там ще бъдат обособени отделения по медицинска онкология, лъчетерапия и радиохирургия във всичките им разновидности - с апарата TrueBeam STX, както и отделение по нуклеарна медицина и патология.

Досега "Сити клиник" беше специализирана в кардиологичната дейност, но след мащабната инвестиция от 70 милиона лева, тя ще се превърне в най-голямата онкология в страната с възможност за комплексно лечение. Амбицията й е да задмине болница „Токуда", като се утвърди като основен играч в полето на частните болници.

Различното

Лечебното заведение на бул. „Цариградско шосе" (до комплекса на БАН) е разположено на 8 етажа и разполага с 68 легла. Сградата е проектирана от HKS, водещо американско архитектурно бюро, специализирано в областта на лечебни заведения. Идеята е взаимствана от Университетския център "МД Андерсън" в Хюстън, САЩ, смятан за най-добрия онкоцентър в света.

Пациентите ще бъдат настанени в самостоятелни стаи, а за близките им е осигурено обучение какви грижи да полагат в домашна среда. Това е съвсем различен подход, който няма да изолира болните от хората, които им вдъхват кураж.

Медицинският персонал ще надхвърля 250 лекари и специалисти по здравни грижи. Начело е директорът на Клиниката по медицинска онкология на болница "Царица Йоанна"-ИСУЛ Асен Дудов, както и почти целият му екип в държавната университетска болница.

„Сити клиник" има най-високото ниво на усвояване на електронното медицинско досие, позволяващо обмен на данни между болниците, най-добрата ERP система за администрация и бизнес анализ, една от най-добрите CPOE (за администриране на медицинската терапия) и CDSS (за асистенция при взимане на важни клинични решения) системи, както и тяхната интеграция помежду им.

Сметката

За свръхмодерната онкоклиника, която достига най-високите международни стандарти, собствениците на болницата са успели да привлекат и първото европейско финансиране за лечебно заведение в България. За целта са привлечени двама ко-инвеститори.

Единият от тях е инвестиционният фонд Empower Capital, който разпределя средства по линия на инициативата JEREMIE на Европейския инвестиционен фонд, управлява се от Елвин Гури и Томас Хигинс и ще инвестира 16 млн. евро в български компании.

С дял от 10% в болничната верига се включва като финансов инвеститор и Александър Минов, собственик на "Рисойл", която притежава дялове в най-големите рафинерии за слънчогледово олио.

Собственици на дружеството са братята Ангел и Лука Ангелови, които държат и птицефермите „Градус", Петър Дудоленски, Александър Минов, Андрей Марков, Елвин Гури, както и управителят на „Сити клиник" Илиан Григоров.

През 2014 г. приходите на „Сити Клиник" са 23 млн. лв. а на цялата група от лечебни заведения, която включва и два диагностични центъра в София и Варна - около 31 млн. лв. Това доказва, че може да има добър и работещ бизнес модел в здравния сектор.

Oще: cdss  erp система за администрация и бизнес анализ  truebeam stx  болни от рак  брахитерапия  излекуван от рак  леглова база  министерство на здравеопазването  национална здравна карта  онкология  пет/ст и спект/ст  радиохирургия  рак  сити клиник 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 16.12.201519:07

Това платена реклама би е!?! Шокиран
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.