#ЗаедноСме в борбата срещу акнето | webcafe.bg
Webcafe

#ЗаедноСме в борбата срещу акнето

Цветелина ВътеваЦветелина Иванова
06.10.2016, 17:30 (обновена 07.10.2016, 16:46)
кожа, пъпки, акне

Тъй като акнето е кожно заболяване, което оказва пряко влияние на естетиката на външния вид, то излиза от рамките на дерматологията и се превръща в психо-социален проблем при голям процент от юношите

Обикновено не обръщаме внимание на тийнейджърите, които се разхождат с обезобразени от акне лица, поне докато не се озовем с един такъв у дома. И за жалост, в обществото все още се реят погрешните практики този сериозен дерматологичен проблем при младежите да бъде неглижиран и омаловажан от родителите с изрази като: „Абе хайде, две пъпки, ще ти минат. По-важно е сега на изпита да се представиш добре".

Уви, понякога не става дума за две пъпки, а за двеста. Понякога и за две хиляди. И тъй като акнето е кожно заболяване, което оказва пряко влияние на естетиката на външния вид, то излиза от рамките на дерматологията и се превръща в психо-социален проблем при голям процент от юношите.

Психологическата гледна точка

Според теорията за развитието на Ерик Ериксън юношеството е кулминационна стъпка в развитието, по време на която хората се опитват да синтезират своя опит и да формират стабилно чувство за собствена идентичност. Доскорошните деца започват да разглеждат себе си като продукти на миналия си опит и силно се повлияват от разрешаването на по-ранни кризи. Положителното разрешаване на предишните кризи улеснява формирането на идентичността, докато провали в разрешаването им могат да доведат до дифузия на идентичността.

С други думи: след 11 години, децата започват да търсят себе си в света на възрастните. И докато до момента родителите са били основните фигури в техния живот, по време на юношеството тази роля се заема от връстниците. Поради тази причина, приемането на младия човек от неговите приятели и съученици е изключително важно за психологическото му равновесие. А то, за добро или за лошо, в голяма степен зависи от външния вид.

Поради тази причина юношите с наднормено тегло, тези, които имат висок диоптър и се налага да носят очила, както и тези с акне, попадат в една рискова група от тийнейджъри, които могат да не успеят да се впишат ефективно в средата си.

Родителите често са склонни да се оплакват от своите деца-тийнейджъри, които от малки, привързани към тях ангелчета, внезапно се превръщат в бунтуващи се млади хора, които искат да се откъснат от родителското тяло и бързо да се впишат в света на големите. Но всъщност, това поведение е нормалното поведение за всеки юноша.

Отсрещният полюс: изолацията, усамотяването у дома, скриването зад стените на виртуалния начин на живот - това са признаците, които следва да бъдат тревожни индикатори за всеки родител. Поради тази причина, грижата за кожата на подрастващите е много повече от грижа за самата кожа. Тя представлява едно подаване на ръка към притеснените тийнейджъри и превеждането им през период от време, който за тях може да е изпитание.

Патология на акнето

Акнето се появява вследствие на четири фактора:

1. Свръхпроизводство на себум
2. Окисляване на сквалена
3. Удебеляване на кожата
4. Размножаване на P.Acnes и възпаление

На пресконференция, организирана от компанията за медицинска козметика BIODERMA, д-р Петьо Брезоев, дерматолог, уточни, че при акне е налице възпалителна реакция, без да има бактериална инфекция - т.нар. асептично възпаление.

Ролята на родителите

Акнето е медицински проблем. А какво се прави, когато имаме налице медицински проблем? Ходи се на лекар.

Затова призивът на дерматолозите и козметичните компании, които са ангажирана с този проблем, е посещението при дерматолог при наличие на симптоми на акне (например комедони и омазнена кожа) да не се отлага.

Медицинската козметика помага

Френската марка BIODERMA, която вече е широко популярна у нас, даде началото на една силно смислена образователна кампания, посветена на правилните грижи за акнеичната кожа. Kампанията си поставя за цел да насърчи и популяризира културата на посещение при дерматолог, като значима стъпка в борбата срещу проблема.

Проектът #ЗаедноСме в борбата срещу акнето, иницииран от BIODERMA, включва няколко етапа:

Oбразователна кампания в пилотни училища, където студенти-медици, по достъпен и интересен за младите начин, им предлагат задълбочена информация за акнето
Популяризиране на културата на посещение при дерматолог, като важна стъпка в борбата срещу акнето.

Показателни са цифрите: едва 15% от тийнейджърите с акне се обръщат към дерматолог като 90% от тях са заведени от родител. 75% чакат 1 година преди да се решат да се консултират с лекар.

Затова на 12 октомври ще се проведе национална кампания за безплатни прегледи на пациенти с акне, в която ще участват над 250 дерматолози от цялата страна. Може да запишете час за безплатен преглед при дерматолог тук.

Kампанията се осъществява с подкрепата на Българското Дерматологично Дружество, Българското сдружение на частно практикуващите дерматолози, Асоциация Родители и Асоциация на студентите медици в България.

Хранене и акне

Въпросът дали диетата рефлектира върху появата и съответно подобряването или влошаването на акнето, се дискутира отдавна. Вече е ясно, че храните с висок гликемичен индекс влошават проблема. Същото се отнася и до млякото и млечните продукти, които стимулират производството на себум, както и до какаото. За съжаление, това означава, че младежите, които страдат от акне, трябва да се ограничават от приема на шоколад, млечни продукти и всякакъв вид „джънк".

Важността на превенцията

В днешно време за превенция на заболяванията се говори много, но идеята за полагане на усилия в някаква посока, за да се предпазим от последващи болести, все още е чужда на твърде много хора .

Всички знаят какви са последиците от неадекватно лекуване акне: белези. По дефиниция белегът представлява фиброзна тъкан, заместваща нормалната тъкан на мястото на нараняването. Белезите от акне представляват сериозен естетически проблем, който дава отражение върху самочувствието и оттам целия психологически еквилибриум.

Съществуват няколко вида терапия на белези:

пилинг (среден и дълбок) - нехирургична манипулация, чрез която се цели унищожаване на повърхностните слоеве на кожата с помощта на различни по сила на действие органични киселини. Това лечение вече е остаряло;
Дермабразио - кървава процедура, представляваща контролирано хирургично шлайфане на увредената кожа на лицето и извършващо се под пълна анестезия
Субсцизия - процедура, по време на която по лицето на кожата се правят дупки
Аблативен лазер - често ефективна, но скъпо струваща процедура, при която отново има дискомфорт и болка

Всички терапии могат да бъдат избегнати, ако не се допусне появята на белези и срещу акнето се предприемат своевременни и адекватни мерки.

Oще: bioderma  акне  биодерма  грижа за кожата  дерматология  кожни заболявания  козметика  подрастващи  пъпки  тийнейджъри  юноши 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.