Не чакайте, изберете си по-евтин ток с "Ток за мен"! | webcafe.bg
Webcafe

Не чакайте, изберете си по-евтин ток с "Ток за мен"!

Webcafe
24.04.2017, 12:38 (обновена 24.04.2017, 13:05)
564798079

Лесно е и е изгодно.

Макар и позакъснял спрямо останалите европейски страни, свободният пазар на електроенергия у нас набира скорост. Присъединяват се нови и нови абонати. Защото се убеждават в изгодата - да купуват значително по-евтин ток, да намалят цената му до 40%!

Както вече е известно, от април 2016 година и малките фирми получиха възможност да купуват ток на свободния пазар. Битовите абонати също могат да купуват от свободния пазар, но за тях все още е по-изгодно да са на регулирания.

В три поредни дати през април - за доставките на пети, шести и седми, Българската независима електронна борса регистрира три поредни рекорда на търгуваните количества на пазара "Ден напред" - 11 905,40 MWh, 12 046,20 MWh и 13 966,00 MWh.

Тези цифри са показателни за голямо раздвижване. През 2016-а на пазара „Ден напред" на БНЕБ са били изтъргувани 2 515 808 MWh електроенергия. Това е било 5.5% от общото произведено количество в страната.

На този фон предстои през януари 2018 година да се въведе и борсов сегмент „В рамките на деня", за което Борсата вече подписа договор с Nord Pool - водещият европейски енергиен пазарен оператор.

Така че свободният пазар на ток у нас напредва бързо и фирмите не бива да изостават. Още повече, че имат интерес да участват. А и в крайна сметка принципът за свободен енергиен пазар ще бъде въведен за всички, включително и за битовите абонати.

Каква е изгодата? Първо, възможността за избор на по-изгодна оферта. Индивидуално ще можете да договаряте условията в договора - каква цена, за какъв период, как ще се плаща.

Второ, както споменахме - по-ниска цена заради конкуренцията между доставчиците. Лицензираният търговец "Ток за мен" например предлага поевтиняване от 10 до 40%!

Тук трябва да уточним, че на свободния пазар е цената на потребения ток. Цените на мрежовите услуги са отделно и остават регулирани от държавата. Те се дължат на съответните Електроразпределителни дружества, защото мрежите за пренос са техни.

В този смисъл отговорността за качеството на доставения ток - постоянно напрежение, непрекъснатост, е на ЕРП-то, към чиито мрежи е потребителят.

Сключването на договора с доставчика на ток е по много облекчена процедура. Изпращате заявка, получавате офертно предложение, проект за договор с общи условия. Ако ги приемате, отивате в клиентски център на доставчика за подписване на договора и за пълномощно. От следващия месец сте клиент на "Ток за мен".

Важно е, че в договора цената на тока ще е фиксирана, със защита при повишение на цената му в страната. Ако има поскъпване, то ще е за сметка на търговеца.

По ваш избор ще плащате наведнъж или два пъти в месеца по единна фактура. Както споменахме, дължимите суми ще са две - за тока и за преноса му, но доставчикът предлага да ги обедини, което е във ваше улеснение.

Всъщност улеснение ще имаtе във всичко - с едно нотариално заверено пълномощно за представител на "Ток за мен" доставчикът ще поеме цялата административно-правна процедура по прехвърлянето към свободния пазар. Консултирането, услугите и извършването на процедурите са безплатни.

Лесно е и е изгодно. Защо да чакате пълното въвеждане на свободен енергиен пазар?

Oще: борса  борсов сегмент  в рамките на деня  ден напред  единна фактура  електричество  електроразпределителни дружества  енергия  мрежи за пренос  мрежови услуги  регулации  свободен енергиен пазар  свободен пазар  ток  ток за мен  фиксирана цена на тока  цена на тока 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.