Пътуване из света на руските вампири | webcafe.bg
Webcafe

Пътуване из света на руските вампири

webcafeLifecafe
15.10.2015, 11:30 (обновена 16.10.2015, 14:17)
виктор пелевин

Снимка: © vozduh.afisha.ru

Новото заглавие на Виктор Пелени "Батман и Аполо" излезе на българския пазар под логото на издателство "Колибри" в превод на Мария Чертова. Книгата предизвика сензация в Русия още преди официалната си премиера

Ако сте пребродили Толкиновиновите земи, изучили сте всички магии и сте се приготвили за зимата, то най-вероятно вече имате спешна нужда от пътешествие.

Новият роман на Виктор Пелевин "Батман Аполо" ви предлага пътуване из света на руските вампири, които не само не блещукат, ами и използват кръвта като основно средство за информация.

Книгата излезе едва миналата седмица на нашия пазар под логото на издателство "Колибри" и в превод на Мария Чертова, но в Русия предизвика сензация преди самата си премиера.

Своеобразно продължение на "Империя V", тази мрачна алегория на съвременния глобален свят запознава читателя с Рама Втори, обикновен московски вампир, който по неочаквани стечения на обстоятелствата е изпратен на обучение за гмуркач.

Гмуркач не в какво да е, а в смъртта. По време на престоя си в замъка на легендарния граф Дракула той се запознава с американката Софи, с която се изправят срещу "Батман Аполо" - вампира, използващ хората и хранещ се от тяхното нещастие.

В един сюрреалистичен, постмодерен текст "главният мистификатор в съвременната руска литература", както критиката нарича писателя, въвежда читателя в ритуалите на вампирите, разбива мита за американската мечта и комиксоподобно изследва социалната действителност в посткомунистическа Русия.

Всякакви прилики с реални лица и събития са (не)напълно случайни, а гротеската, предпочитаният Пелевинов похват още от "Generation П" и "Чапаев и Пустинята", тук владее целия дискурс.

Протестите в Русия срещу Кремъл от 2011 и 2012-та са точката, в която се събира времето на тези вечни същества, използващи веществото М5 като основен източник на информация.

След една пространна теоретична част (своеобразно въведение във вампиризма), читателят се озовава в епицентъра на вихрушка от събития, сред които тайни срещи с Дракула и потъване в смъртта.

Пелевин не само умело лавира между думите, но и изгражда цял един нов свят, съществуващ паралелно на нашия.

Свят, в който битката е възможна и се повежда не от най-умния, не от най-прекрасния герой, а от един обикновен... вампир.

Митология и реалност се преплитат. До Озирис може да се срещне името на Сталин, а саркастичният тон на творбата гарантира поне няколко часа забава.

"Батман Аполо" е смесица от поп култура и езотерична философия, постмодерен прочит на глобалния ни свят, както и остра критика на руската държавна политика.

Това е роман-пътешествие, който отправя не един или два въпроса, но чиито отговори читателят сам трябва да даде.

Виктор Пелевин (роден през 1962-ра година) е един от най-провокативните и влиятелни съвременни руски интелектуалци. Автор е на разкази, новели и на тринайсет романа ("Омон Ра", "Чапаев и Пустота", "Generation П" му печелят световна слава).

Носител е на множество литературни награди, между които "Малкият Букър", "Национален бестселър" и Германската литературна награда за литературна сатира "Рихард Шонфелд".

Книгите му са преведени на десетки езици и са издадени в милионни тиражи.

Някои от най-популярните са екранизирани. Постановки по негови текстове се играят в театрите на Москва, Лондон и Париж.

Oще: colibri  батман и аполо  вампири  виктор пелевин  колибри  кремъл  литература  нова книга на виктор пелевин  писател  русия  руски вампири 


Още от Ad блок