Чаят, когато е по английски | webcafe.bg
Webcafe

Чаят, когато е по английски

Мария КасимоваМария Касимова
03.12.2017, 13:18 (обновена 04.12.2017, 17:43)
чай

Снимка: © Webcafe

Няколко важни правила за консумирането на напитката.

Когато хората чуят чай, мисълта им бързо прелетява над Европа до мястото, където чаят е сантимент, сакралност – Великобритания. Няма нищо по-британско от това в 5 часа следобед да изпиете чаша хубав черен чай.

Но внимание – следобедният чай сам по себе си е традиция, но британците са превърнали в традиция и начина, по който той се консумира.

Чаеното парти в „Алиса в страната на чудесата“ не е достатъчно, за да разберете как го правят британците.

Затова, лейдис енд джентълмен, време е да ви разкажем как да изпиете чаша чай, но по доказана британска традиция. Преди да разберете още малко повече за нея, изберете си чай.

В България синоним на английския чай (или с други думи на добрия чай) са Ahmad tea. Всичко в този бранд е британско – от опаковката до вкуса. Ако някога хората са разполагали с един, най-много два вида чай у дома, днес асортиментът е далеч по-разнообразен – Ahmad предлагат у нас цели десет от общо над 20 вида чай. Сред тях има Даржелинг, чейлонски, ърл грей, зелен и такъв с плодов или билков вкус.  Който и да изберете, няма да сбъркате.

А сега по същество към „ритуалите“. Пиенето на чай в пет часа следобед винаги е съпроводено с точно определено меню. То се сервира в специални порцеланови подноси на два или три етажа. На първия етаж се слагат малки кръгли бели хлебчета, наречени скоунс. Ядат се с пухкаво масло или бита сметана и конфитюр, най-често от горски плодове.

Всеки в чаената церемония си сервира скоунса в чинията и добавя отстрани толкова масло и конфитюр, колкото смята, че ще изяде. Скоунсът не се реже, а се чупи с пръсти, като на всяко залче се поставя мъничко масло и толкова конфитюр.

Вторият етаж на подноса е за продълговати четириъгълни сандвичи, които могат да са само и единствено с малко масло, тънко филенце сьомга и прясна краставица. Хлябът за тези сандвичи най-често е бял, като от него задължително се отстранява кората. На последното ниво на подноса за сервиране (когато има такова) се редят дребни сладки, петифури и бисквити.

Етикетни чаени подробности

Благородните дами пиели чай в пет следобед в домашни дрехи или по пеньоари. Когато били канени извън дома си на чай, избирали да облекат по-делничните си одежди. Времето за пиене на чай било отредено за клюки, лежерни разкази и игри. Постепенно към пиенето на чай взели да се присъединяват и мъжете, като те предпочитали да се отбиват в новосъздадените чайни в града, където да говорят на спокойствие за политика и бизнес.

Цялата посуда около сервирането на чая у дома придобила статут на семейно богатство. А понеже семейното богатство трябва да се пази и предава, то винаги върви с точно определени традиции и строга ритуалност.

Така се появили и няколко чаени правила, които днес може би ни звучат странно, но за времето си познаването им е било признак на висока култура и престижна позиция в обществото. Сред тях е и правилото чаят да се бърка по един точно определен начин – с лъжичката се правят леки дъги от горната страна на чашата, като в никакъв случай не се докосват стените й.

Единствените добавки към напитката могат да са захар и мляко. Детайли като лимон, мед и алкохол се появяват далеч по-късно и до днес все още не са вкоренени в т.нар. tea time.

Five O'clock в няколко правила

- Точността на англичаните е пословична. Тази за времето на пиене на чай пък е сакрална. Затова за чаят в пет следобед не се закъснява при никакви обстоятелства;

- Задача на домакинята е да сервира чая на гостите си така, както те го предпочитат. За целта английските домакини са имали домашен тефтер, в който са записвали всички подробности – „Сър Едуард пие чая си с малко мляко и без захар и е левак“. Това означавало, че чашата трябва да бъде подадена на сър Едуард така, че той да може да хване дръжчицата й с лявата си ръка;

- За разлика от кафето, чашата за чай винаги се поднася към устата, като в другата ръка под нея се държи чинийката;

- Английската чаена церемония отнема около 45 минути;

- Можете да изпиете не повече от три чаши чай;

- Няма нужда да чакате чаят да бъде сервиран на всички, за да отпиете. Напитката се консумира гореща, затова спокойно отпивате веднага, щом ви я сервират;

- В някои от големите и престижни хотели с традиция във Великобритания се сервира чай всеки ден в пет следобед. Обикновено това се прави в специална зала с ниски, меки мебели;

- Чаят не се сърба и в него не се топи храна;

- Ако има свещи за декорация, те не трябва да са ароматни, за да не се наруши удоволствието от аромата на чая;

- Никога не се пие претоплен чай от предния ден. Просто се вари нова вода и се прави нова запарка;

- Пропорцията в запарката обикновено е по една лъжичка за всяка чаша и една за чайника.

Чаши и аксесоари за чай от костен порцелан, магазини DUKA

Снимки: Webcafe.bg

Oще: ahmad tea  великобритания  почивка  свободно време  чай 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.