Шпионаж и съспенс в Европа от 30-те години | webcafe.bg
Webcafe

Шпионаж и съспенс в Европа от 30-те години

webcafeAd блок
26.05.2017, 08:36 (обновена 26.05.2017, 16:58)
Фалко

Освен изпълнен с напрежение роман за шпионаж и любов "Фалко" е и разказ за този вечен конфликт между доброто и злото, истината и измамата.

Новият роман на отдавна утвърдения и обичан от българските читатели Артуро Перес-Реверте е сред най-търсените книги на пролетния Базар на книгата в НДК, който тече в момента. Но какво се крие между неговите яркочервени корици?

В центъра на "Фалко", замислен като начало на нова поредица книги, испанският майстор на перото поставя образа на Лоренсо Фалко, който до голяма степен се явява средоточие на типичните черти на неговите герои.

Фалко е циник, обезверен наемник, продаващ услугите си на онзи, който плаща най-добре; красив мъж с неустоимо излъчване, за когото неангажиращите любовни истории и рискованите мисии са ежедневие.

Той отдавна е изгубил упование в понятия като вяра, любов, почтеност, отечество - единственото, което му помага да оцелява в своя вълчи свят, е съзнанието за собствено достойнство. Собственото достойнство е и онова, на което Фалко неумолимо държи.

В Испания от трийсетте години на ХХ век, разкъсвана от гражданска война страна, в която от двете страни на барикадите гинат хора в името на своите идеали, политиците играят своя съвсем отделна игра.

Като агент под прикритие, изпратен от франкистите, Фалко трябва да влезе в сектора, контролиран от републиканците, за да изпълни мисия, която с право може да се окачестви като "невъзможна". Би трябвало да разчита на верни помощници, предани на своите идеи - но дали сред тях няма предател? В тази игра на сенките почтеността се превръща в порок, предателството в добродетел, и Фалко осъзнава, че не е в състояние да разчита дори сам на себе си. Една горчива, невъзможна и неуместна любов пламва именно там, на границата между живота и смъртта.

Артуро Перес-Реверте е блестящ в своето обективно, смело и сурово представяне на двата лагера в жестоката гражданска война, обезкръвила Испания. Миналото му на военен кореспондент, озовавал се в немалко "горещи точки", придава убедителност на словото му - това не е текст, писан от "кабинетен експерт", Перес-Реверте знае какво е смърт и кръв, какво причиняват и безверието, и сляпата вяра в идеали, знае колко жестоко си играе политиката с чистите чувства и добротата, знае как хората умират, за да могат други хора да се доберат до власт и богатство.

Освен изпълнен с напрежение роман за шпионаж и любов "Фалко" е и разказ за този вечен конфликт между доброто и злото, истината и измамата.

"Фалко" продължава темата, разработена с финес и усет за драматизъм в "Тангото на старата гвардия", "Севилското причастие", "Кралицата на юга" и много други бестселъри на автора. Но мръсните политически игри не са от вчера, битката в името на доброто и истината - също, и това ни отвежда към темата на мащабния нов роман на Перес-Реверте, "Добри мъже", който ще се появи на българския пазар през есента. В него "двамина добри мъже", както е записано в аналите на испанската кралска академия от XVII-ти век, ще потеглят от Мадрид за Париж, над който вече е надвиснала сянката на революцията. "Добрите мъже" трябва да открият в Париж една забранена енциклопедия и да я отнесат в библиотеката на академията - но мисията им е възпрепятствана от политически интриги и наемни убийци. В тази история ще имаме възможността да се потопим наесен. А до тогава ще продължим по пътя на рискованите приключения с Фалко.

Oще: артуро перес-реверте  добрите мъже  еднорог  книга  кралицата на юга  литература  севилското причастие  тангото на старата гвардия  фалко 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.