Пътуване в сърцето на хаоса | webcafe.bg
Webcafe

Пътуване в сърцето на хаоса

Сибина Григорова
23.05.2017, 09:32 (обновена 29.11.2017, 21:53)
544584658

"Пътуване до Индия" от Гонсало М. Тавареш.

Книги като тази се четат със зяпнала уста. И с широко отворени очи. Пародийно-бурлескова авантюра или пътуване в сърцето на хаоса - така може да се определи романът на Гонсало М. Тавареш, макар жанрът да повтаря знаменитата епическа поема „Лузиадите" на Луис де Камойнш, посветена на морското пътешествие на Вашко да Гама до Индия. Гъстото интелектуално съдържание не само не пречи на четивността, а напротив - бавно, но сигурно придърпва читателя към финала.

Вярно е, че перипетиите на Блум (нали си спомняте героя на Джойс?) съществуват само в диалог с премеждията в „образеца". Но привидно лиричният разказ на Тавареш носи в сърцевината си онази радикална, експлозивна ирония, която го превръща в гениално произведение на изкуството. Ирония, изместваща хиперлитературната препратка към неизброждани области на размисъл и себевглеждане:

В основата си всеки живот, като цяло,

не е нищо повече от литературен стил.

Най-важното е символиката на нещата.

И парите са важни, разбира се.

И дори глупците нямат

колективен облик.

Всяка страна е подробност, която всеки жител използва

както му е най-угодно и както законът

позволява...

Оказва се, че Индия вече не е символ на онази бленувана безметежност, способна да изцери Запада от неистовото му безпокойство. И може би никога не е била. Така пътуването в търсене на мъдрост и забрава дава живот на една блестяща епопея на... Разочарованието. Без значение дали се казваш Вашко да Гама, Одисей или Блум, все пътуваш към краха на собствените си илюзии.

Една изненадваща скука - ето какво диреше Блум.
Как да я намери?

А иначе отправна и крайна точка на пътуването е Лисабон. Блум потегля на път с една тайна, за да я върне почти непокътната. След множество перипетии из големите градове на стария континент - Лондон, Виена, Прага, Париж, героят, или по-точно антигероят в този метафизичен пътепис, пристига в Индия, за да се сблъска със същата бездуховност и фалш и да открие, че два свята говорят един и същ древен език - езика на хищника.

Одисеята на Тавареш препраща не толкова към Песоа - мечтател на чистия блян, колкото към Борхес, майстор на философската измислица. Авторът на „Йерусалим" става известен с ловкото преобръщане и преобразяване на нашия делник, превръщайки го - като фокусник ала Бъстър Китън - в магическа сцена, съчетаваща геометрията и хладнокръвното бълнуване.

Вместо да гали слуха с омайни трели, Тавареш изненадва, стряска, разтърсва с всяка страница. Излишно е да го подозирате в мистичен подход. Боговете не са грижа нито на Блум, нито на неговия създател:

Боговете действат, все едно не съществуват,
и така фактически не съществуват,
при това крайно успешно.

Нито една от илюзиите, които ни вдъхват живот и от които изплуваме, дори и най-извисената, не убягва от погледа на Тавареш - поглед на анатом на нашите божествени блянове. Блум прилича и на Едип, който не е склонен да си избоде очите заради несбъднат грях. Светът никога не е познал достойно за преклонение съвършенство, убеждава ни писателят. А войната... „Войната много често е просто следствие от грешен превод."

През 2005 година Тавареш печели едно от най-престижните португалски отличия - наградата за млади автори „Жозе Сарамаго". Оттогава насам признанията се роят безспир. Сам Нобеловият лауреат за литература Жозе Сарамаго не пести суперлативи за автора на „Пътуване до Индия". Тъй както морето е непокорно само докато срещне своя господар, така смисълът на думите се изплъзва, докато не срещне „своя" писател. В случая с Тавареш думите са късметлии.

Търся жена, рече Блум, или пък
мъдростта. Не ги ли намериш заедно в Париж,
отвърнаха му те, ще срещнеш поне една от тях.
А едната може да те отведе до другата.
Разбира се, по-малко вероятно е
жена да те отведе до мъдростта
вместо в спалнята, казаха на Блум,
но ако по някаква чудна случайност стане така,
не пропускай да ѝ напомниш: спалнята, първо
спалнята. И Блум се засмя.

Гонсало М. Тавареш гостува в България на 24 и 25 май. На 24 май от 17:00 ч. той ще се срещне с пловдивската публика в галерия Aresenal of Art, а на 25 май от 18:00 ч. е срещата в София в литературен клуб „Перото". Вход свободен!

Oще: colibri  блум  вашко да гама  война  гонсало м.тавареш  джойс  книги  колибри  литература  лондон  одисей  пародия  песоа  пътуване до индия  тавареш 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.