ONE DESIGN WEEK 2016 идва с над 300 артисти | webcafe.bg
Webcafe

ONE DESIGN WEEK 2016 идва с над 300 артисти

webcafeAd блок
03.06.2016, 19:15 (обновена 04.06.2016, 07:34)
ONE DESIGN WEEK

Осмото издание на фестивала изследва съвременния дизайн - многобройните му измерения и въздействието, което има върху нашия живот

Осмото издание на международния фестивал за съвременен дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK ще представи различни области от съвременния дизайн. Фестивалът се провежда в Пловдив между 10 и 19 юни и ще премине с 24 изложби, международен професионален форум с лекции на световноизвестни имена в областта на дизайна; 18 работилници за деца и възрастни; отворена програма, специални дизайн обиколки; три дизайн конкурса; 8 инсталации в различни градски пространства; 12 презентации и 2 семинара, както и специални събития - Local Design Food (базар), На Самообслужване (акция с храна), Everyday Objects (временен магазин с уникални произведения на български съвременни дизайнери), Ден на игрите в Хакафе, дизайн викторината "Pub(lic) Quiz" и мн. др.

195 участници от 22 страни и 132 български артисти ще представят своята работа по време на дизайн седмицата, а част от тях ще бъдат въвлечени в местния контекст, работейки по теми, които отговарят на неговите нужди.

ОNE DESIGN WEEK 2016 ще започне на 10-ти юни в 18:00 ч. пред офиса на Фондация „Едно за Култура и Изкуства" - ул. Христо Дюкмеджиев 10, където екипът на фестивала ще представи основните акценти от програмата. Музикалното оформление ще бъде от DJ Boris The Heartbreaker, а гостите ще се разхлаждат с напитки от ретро бирата на фестивала - Бомбичката, и от малиновото вино Trastena.

Събитието продължава в клуб THE VOID (ул. Атанас Самоковеца 2) с артистите от пловдивския аудио-визуален колектив МЕЛФОРМАТОР (MELFORMATOR / SAYULKE, ATNS, Mironov, waysie, Phlip) където до ранни зори ни очаква музикално приключение.

Специален акцент на фестивала са проектите МATERIALITY BRUTALITY и MIXED IDENTITIES.

В рамките на проекта МATERIALITY BRUTALITY, финансиран от Nordic Culture Fund, четирима дизайнери от северните страни - Thórunn Árnadóttir (Исландия), Kirsi Enkovaara(Финландия), Kaja Solgaard (Норвегия), Kristoffer Sundin (Швеция), ще имат възможност да експериментират по нетрадиционни начини с добре познатия на всички ни материал - цимента.

Проектът MIXED IDENTITIES, който се осъществява с любезното съдействие на International Vesegrad Fund, започна с 4-дневен уъркшоп през април, когато поканените дизайнери посетиха гр. Пловдив и се запознаха както един с друг, така и с локацията, на която бе реализирана съвместната им артистична работа.

Представители от Lenka Srsnova (Словакия), Bence Pasztor and David Tarcali from Studio Nomad (Унгария), Martyna Golik (Полша), Pavla Nesverova (Чехия) и Klara Sumova (Чехия).

Друг акцент е „Попълнения. Нов български дизайн на витрина" - проектът представя български дизайн, създаден през последната година по селекция на Студио Комплект. Необичайното е, че 15-те произведения са изложени във витрини на магазини по главната улица на Пловдив. Контекстът на търговските обекти служи като фон за избраните обекти - плакати, мебели, дрехи, анимации, инфографики, играчки и бижута, аксесораи и др. Изборът на локация е продиктуван от популярността на главната улица, през която ежедневно минават пловдивчани и гостите на града. Целта е минувачите да бъдат изненадани с намеси във витрините на познатите им магазини и да се запознаят с работата на българските дизайнери.

Eдин от основните акценти на фестивала е професионалният дизайн форум, който ще се проведе на 18-ми юни (събота) в Дом на културата „Борис Христов" (Пловдив, ул. Гладстон 15). По традиция форумът на ONE DESIGN WEEK събира изтъкнати имена от цял свят, добре познати в сферата на дизайна и визуалните изкуства. Тази година не е изключение - сред лекторите на форума са: Алис Росторн (Англия) - един от най-уважаваните дизайн критици в света, Ейске Тачикава (Япония) - представител на новото поколение съвременни японски дизайнери, известен със своя специфичен подход и акцент върху социални иновации, който идва в България с подкрепата на EU JAPAN FEST и Фондация Пловдив 2019, Пийтер-Ян Пийтерс (Холандия) - основател на студиото OWOW (с подкрепата на Creative Industries NL), Питър Мариголд (Великобритания) - създателят на FORMcard, Адам фон Хафнер (Дания) - мениджър стратегически комуникации към датската неправителствена организация INDEX: Design to Improve Life® и Стивън Серато (САЩ) - преподавател по графичен и комуникационен дизайн в Otis College of Art and Design, Лос Анджелис, който идва с подкрепата на Посолство на САЩ в България.

Фестивалът се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства" в партньорство с Община Пловдив и "Фондация Америка за България", с генералното партньорство на Programista;, в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Фестивалът е признат от журито на ЕФФЕ - „Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа" с награда за 2015/2016 г. Основни партньори са мобилният оператор Виваком; Лидл, които ще покажат повече от обичайния сюжет; Милка, които ще представят новия си продукт - Колаж; и Пътища Пловдив, а като дизайн партньор към събитието за поредна година се включва и ИКЕА с изложба и работилница.

Oще: one design week  артисти  дизайн  дизайнери  община пловдив  пловдив  фестивал в пловдив  фестивал на дизайна  художници 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.