Истината е по-близо от всякога | webcafe.bg
Webcafe

Истината е по-близо от всякога

големият лебовскиГолемият Лебовски
12.01.2018, 11:54 (обновена 12.01.2018, 16:39)
ДосиетатаХ

Снимка: © Fox

Досиетата Х, всеки понеделник. Първо по FOX

Вече 25 години „Досиетата Х“ са един от най-успешните брандове  в развлекателния свят, владейки колективното въображение на милиони зрители от няколко поколения.

Научно-фантастичният сериал сблъсква специалните агенти на ФБР Фокс Мълдър (Дейвид Духовни) и Дейна Скъли (Джилиън Андерсън) със света на свръхестественото. “Досиетата Х“ са културен продукт с потенциално неизчерпаем потенциал за разказването на интригуващи истории за паранормални явления, конспирации, държавни тайни, странни явления и събития.

Създадени от Крис Картър, „Досиетата Х“ предлагат пътека към необяснимото и оригинален ракурс към жанра на научната фантастика. Поредицата черпи от магията на мистериозното, капсулирана в легендарния слоган на „Досиетата Х“ - „Истината е някъде там“.

Сериалът-събитие на FOX се излъчва с грандиозен успех от 1993-а до 2002-а. Девет сезона, 202 епизода. През 2016-та феновете на Мълдър и Скъли получиха  подарък – специален десети сезон с шест епизода. Огромният успех на възраждането на „Досиетата Х“, изразен във внушителни рейтинги и възторжени рецензии, вдъхнови създаването на нов, 11-и сезон.

Българската премиера на първия от десетте епизода беше първо по FOX на 8 януари. Духовни и Андерсън се завърнаха в иконичните роли на Мълдър и Скъли, а таглайнът е подобаващ – „Истината е по-близо отвсякога“.

Наскоро Джилиън Андерсън обяви, че в този 11-и сезон ще бъде нейното финално превъплъщение в образа на Скъли. Това добавя особено усещане за тв история към новите епизоди и ги прави дори още по-задължителни за ценителите на качествените сериали в златната епоха на телевизията.

„Фокс Мълдър е от онези хора, които говорят за конспирации и фалшиви новини, за това как правителството лъже всички, как не може да се вярва на ФБР. В културния климат на 90-те той бе глас в пустинята и това го правеше толкова интересен за мен като актьор и за зрителите. Никой не му вярваше, той беше различен, предлагаше алтернативна перспектива към реалността, която ни заобикаля. Ще ми бъде интересно да видя как публиката ще го приеме сега“, казва Дейвид Духовни в интервю по повод новия сезон на „Досиетата Х“ предоставено на webcafe.bg от FOX.

Актьорът смята, че е успял да еволюира като изпълнител, да стане по-добър: „Всички сме по-добри. Режисьорите, Джилиън, аз. Крис Картър е по-добър писател. Но агент Мълдър е същият човек, със същия светоглед. Дали днес нещата, които говори, имат по-голям ефект върху публиката? Ще бъде интересно да разберем.“

За Джилиън Андерсън предизвикателството е да открие отново, това кoето прави агент Скъли да е агент Скъли и да успее да доизгради персонажа в контекста на изтеклото време, да структурира мост между старата версия на Скъли и сегашната действителност.

"Наистина не знам защо точно този сериал има толкова продължително влияние и все още вълнува публиката, 25 години след първия епизод. Може би защото предлага някакъв вид комфорт, феновете на оригинала със сигурност се радват, че има нови епизоди. Не мога да говоря за новите зрители, които не са запознати с първите девет сезона, но старите фенове наистина пазят скъпи спомени за сериала. Постоянно срещам хора, които ми разказват как са гледали „Досиетата Х“ с родителите си, какво специално събитие, съпътстващо тяхното ежедневие, е бил сериала", разказва Андерсън.

Тя не крие, че успехът на сериала тотално е променил нейния живот: "„Досиетата Х“ имаше огромен ефект върху мен. По това време бях безработна, на 24 години и редовно спях на дивана на някой познат. Да бъда част от нещо толкова иконично и да изиграя образ с такъв дълъг културен живот и толкова много фенове е  повече, отколкото можех да си мечтая. Прекрасно е за един изпълнител да има възможността да изиграе персонаж с такова влияние върху публиката. „Досиетата Х“ промени лицето на телевизията и възвести новата епоха в тази индустрия".

За Дейвид Духовни „Досиетата Х“ не е политически ангажиран сериал, но със сигурност оперира в политически наелектризиран контекст и културен климат.

„Ако има някаква обща политическа рамка, то тя е свързана с гледната точка на Мълдър – вярвай на очите си и се опитвай да разкриеш истината сам. Понякога хората описват Мълдър като скаран с научния метод. Но аз съм по-скоро против тази интерпретация. Със сигурност повдига интересен дебат. По времето, когато създавахме сериала през 90-те беше някак си освежаващо да имаме такъв образ, който се опитва да оборва научните норми и приетите за истина теории. Постоянните спорове със Скъли по темата произвеждаха особено интересна динамика. Въпросът е дали сегашната публика харесва този персонаж. Може би не. Ще видим“, казва Духовни.

Андерсън споделя, че заедно с екипа са чувствали, че историята на Мълдър и Скъли е недовършена. Това схващане несъмнено се подкрепя и от всички онези хора, които са гладни и жадни за мистериите на „Досиетата Х“ и са готови да отидат на онова място „някъде там“, където истината е озарена от мистериозната светлина на необяснимото.

Фокс Мълдър и Дейна Скъли продължават да бъдат интригуващи персонажи, 25 години след създаването си и това е своеобразен креативен подвиг в епохата на много нови и амбициозни сериали, пълни с богати образи. Двамата агенти от „Досиетата Х“ са толкова добре написани, а актьорите изпълват диалозите с екранна химия, създават органичното усещане за динамично дуо.

Сериалът предлага изобилие от запомнящи се цитати.

Скъли: „Виждал си това и преди. Мога да се обзаложа, че ги излъга.“

Мълдър: „Никога не бих излъгал. Просто доброволно се включих в кампания по дезинформация.“

Скъли: „От небето заваляха жаби.“

Мълдър: „Явно не са им се отворили парашутите.“

Мълдър: „Скъли, ти си единственият човек, на когото вярвам.“

Мълдър: „Понякога си мисля, че сънищата са отговори на въпроси, които още не знаем как да зададем.“

Мълдър: „Истината ще спаси и двама ни.“

Скъли: „Истината е някъде там, Мълдър. Но също и лъжите.“

Новият сезон на „Досиетата Х“ ще допълни съкровищницата на сериала с още бисери от света на неизвестното.

Oще: fox  x-files  дейвид духовна  джилиън андерсън  досиетата x  мълдър и скъли  сериали  телевизия  фантастика 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.