Психотерапевтите също плачат | webcafe.bg
Webcafe

Психотерапевтите също плачат

webcafeСибина Григорова
06.08.2016, 11:09 (обновена 03.12.2017, 15:14)

1 от 5 снимки Назад Напред

ървин ялом

Снимка: © Colibri

МАМА И СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА обхваща шест разказа, четири от които отразяват конкретни случаи от практиката на автора, а последните два са деликатно овкусени с измислица и сюрреализъм. Позволявайки на пациентите да го учат, психотерапевтът установява връзка с личността, а не с патологията им. Според д-р Ялом тази стратегия укрепва самоувереността на пациента и подсилва желанието му да се разкрие напълно.

Разказите се четат със затаен дъх и доставят истинска наслада, а откровения като „Мама и смисълът на живота" и „Пътешествие с Паула" са разтърсващи. Авторът е окастрил тривиалните аспекти на работата си. „За да зърнем скритите истини, трябва да разчистим всичко, което отвлича вниманието ни и ни пречи да ги видим", убеждава ни той.

Както казва Ницше, понякога трябва да се ослепим за многото, за да видим едното. А иначе едва ли има по-автентична човешка емоция от изначалния, неизкореним ужас от смъртта. Осъзнат или не, този ужас е в основата на редица психични разстройства: депресии, фобии, състояние на тревожност. Страхът от смъртта отстъпва единствено на страха от самотата, която я съпровожда.

Неговите книги са хипнотични, сигурно защото са гладка амалгама от психотерапия, философия и драма.

Той е уважаван американски психиатър, теоретик и практик, преподавател и автор на романи, и макар да е на достолепните 85 години, продължава да работи. Спряган е като един от родоначалниците на груповата психотерапия.

Академичната му кариера в Станфордския университет започва през 1963 г., а скоро след това разработва метода на екзистенциалната психотерапия, чийто модел и досега се преподава в курсовете по психиатрия в САЩ. През 2000 г. е награден с „Оскар Пфистер" за важен принос в религията и психиатрията.

От книгите на д-р Ървин Ялом са продадени над 4 милиона екземпляра в цял свят. Повечето от тях громят табута. Изобличават задкулисието в психотерапевтичната практика, което петни имиджа на професията. Той е първото голямо име в гилдията, което застава смело зад подобни разкрития.

Вижте в галерията списък с любимите ни заглавия на Ялом, които вече са издадени на български.


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.