Безконтактните плащания, какво предстои: аксесоари, гривни, часовници… | webcafe.bg
Webcafe

Безконтактните плащания, какво предстои: аксесоари, гривни, часовници…

Ана ДинковаАна Динкова
01.12.2017, 17:54 (обновена 04.12.2017, 07:35)
райфайзен, райфайзенбанк, безконтактно разплащане

Те са удобни и са най-новото при безконтактните плащания

На Запад се наричат wearable payments technology, а ние тук ги наричаме аксесоари за безконтактно плащане. Или както наскоро чух от едно хлапе: разплащателна джаджа, не е ли супер?

Това са гривни, ключодържатели и теоретично всякакви други аксесоари, в които може да бъде вградена микро-безконтактна карта, която е „вързана" към сметката на основната ни дебитна или кредитна карта. Така можем да плащаме с един единствен лесен жест и да избегнем досадното ровене из портмонета, чанти и джобове.

Модерните аксесоари за безконтактно разплащане изглеждат страхотно и работят чудесно.

Напълно отговарят на нуждите на съвременния човек, който независимо дали живее в Ню Йорк, София или Дубай, може да използва една важна тяхна функция - бързото разплащане! Потенциалът на технологиите за „носене" (на англ. wearables, wear - нося) е обещаващ - вече имаме фитнес тракърите, умни часовници и безконтактни разплащателни гривни.

Според прогноза на ABI Research до 2021 г. джаджите, които могат да се носят, ще надхвърлят над 500 милиона, а анализаторите смятат, че 20% от тези продукти ще бъдат оборудвани с функция за плащане, включително достъп до градски транспорт или контрол на достъпа - не само до бизнес сгради, но и до събития, концерти, спортни мероприятия.

Първоначално свикнахме да плащаме с безконтактните си карти Visa сутрешното кафе, като по този начин избягваме опашките, въвеждането на ПИН и излишното губене на време, и това беше една голяма иновация. Сега обаче технологиите за безконтактно плащане могат да бъдат интегрирани във всякакви по размер джаджи: гривни, ключодържатели, чипове в дрехите - подобно на картите за лифт, които скиорите поставят в джоба на екипировката си.

Новата вълна навлиза до известна степен и в модата, защото трансформира картовите плащания в друга форма на физически елемент: джаджа или аксесоар, които са отделен обект на притежание и могат дори да допълнят и разнообразят ежедневното облекло, докато същевременно представляват безконтактно устройство за разплащане.

Последните години наблюдаваме бум при производството на различни преносими средства за безконтактно разплащане: гривни, калъфи за телефони и ключодържатели, стикери, брошки, а миналата година по време на Олимпийските игри в Рио видяхме и няколко прототипа на стилни безконтактни пръстени.

И тъй като удобството и лекотата са неизменни предимства, то бъдещето е именно в тези малки безконтактни разплащателни средства. Те изместват банковите карти, а скоро ще забравим дори и за тежките портфейли. Нямаме търпение да видим кой ще бъде следващият продукт на Visa!

Oще: visa  безконтактни плащания  безконтактно плащане  виза 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

1 popleta | 03.12.201720:33

На майка ти половия орган.И аз плащам безконтактно и нямам Виза.
   

оценка

+0 -0