Когато бягането е не само състезание, но и кауза | webcafe.bg
Webcafe

Когато бягането е не само състезание, но и кауза

webcafeAd блок
11.06.2019, 10:18 (обновена 11.06.2019, 18:46)
надя младенова

Надя Младенова се включва активно с нейните групи и признава, че смята да бяга по 5 км всеки ден до края на кампанията Run for the Oceans.

"Бягането ме научи, че не е задължително това, което правиш, да е състезание", признава Надя Младенова, един от капитаните в общността на бегачите adidas Runners Sofia.

Надя е национален и световен шампион по карате Шотокан, а от малка се е занимавала и с други спортове като тенис, волейбол и лека атлетика. Разказва, че притежава много състезателен характер и за нея не е необичайно дори да си прави състезания с приятелки коя ще изчисти по-бързо вкъщи.

Бягането обаче я е отвело в една малко по-различна сфера, в която не само резултатите имат значение. Сега, заедно с другия капитан на adidas Runners Sofia Калин Стоянов, Надя помага на все повече хора да преоткрият спортуването и здравословния начин на живот.

В последните дни тя и нейните групи от бегачи бягат специално за кампанията Run for the Oceans, която миналата година обедини почти милион бегачи по света и събра 1 милион долара за благотворителност.


Средствата отидоха за образованието на 100 000 младежи от програмата Parley Ocean School и техните семейства, живеещи в крайбрежните региони, силно засегнати от замърсяването с пластмаса. Бяха създадени и 5 милиона чифта спортни обувки от рециклирана пластмаса от океаните.

"Всяка една минута в океаните се изсипва еквивалентът на един камион, пълен с боклук", обяснява Надя.

"Ако продължаваме със същите темпове, до 2050 г. ще има повече боклук в океаните, отколкото риби. Искаме да съберем хората, да ги информираме за това нещо и да го комбинираме със спортуване".

Тази година в глобалната кампания ще се включат още повече бегачи, а целта е да се достигне дарение от 1.5 млн. долара. За всеки избяган километър, отчетен в мобилното приложение Runtastic в периода 8-16 юни, adidas дарява 1 долар за каузата.

Надя Младенова се включва активно с нейните групи и признава, че смята да бяга по 5 км всеки ден до края на кампанията.

В третия ден от началото на движението тази година, България е на 45-о място от 240 включили се държави, и българи са избягали общо над 5000 км, за да помогнат за каузата.

Надя уточнява, че всеки може да се включи, дори да не бяга организирано с група. Достатъчно е да отчита бягането си в приложението Runtastic, където Run for the Oceans може да бъде намерено сред предизвикателствата.

Изчистването на океаните от пластмаса е само една от каузите, които Надя е подкрепяла, откакто се е запалила по бягането.

"Често като група се включваме в благотворителни бягания, наскоро бях лице на инициативата Run Together, насочена към хора с различни възможности. Ние събирахме средства за тях и бяхме над 1500 души".

В България общността adidas Runners съществува едва от една година и се разраства с бързи темпове, а Надя вижда как расте цялостната популярност на бягането у нас.


"Преди не се бягаше толкова в България, но с всяка година се увеличават организираните събития. През лятото вече всяка събота и неделя има бягания, обикновено можеш да си избереш от три състезания. Хората все повече осъзнават нуждата от активност в ежедневието си, а бягането е един от най-достъпните начини да си активен", радва се тя.

"adidas Runners е една общност, която съществува по цял свят, в някои от най-големите градове по света. Интересно е, защото стига да имаш Runtastic, във всяка точка от света можеш да си намериш група, с която да бягаш. При нас организираме още йога за бегачи, има стречинг, кондиционни тренировки, лекции по здравословни теми. Силно е и участието ни на Софийския маратон, скоро започва подготовката ни за маратонските дистанции".

Надя се е убедила в големите предимства на това да бягаш в група и да имаш треньор, макар че мнозина продължават да подценяват този аспект от спорта.


Когато започнат да бягат с нейните групи, хората постоянно подобряват постиженията си, осъзнават важността на адекватната загрявка и на разтягането след бягане, подобряват техниката си и преодоляват болежки, получени от неправилна техника.

"Преди да дойдат при нас, хората често не обръщат внимание и на възстановяването си - не пият вода, не се хранят достатъчно, не спят достатъчно. Тези неща също допринасят да има риск от травми."

Надя разказва, че цени най-вече чувството за свобода, което й дава този спорт. „Винаги съм тичала, но не бях бягала дълги дистанции. Преди няколко години обаче някак на шега се пуснах на маратона на София на 21 км, а не бях тичала повече от 4 км в живота си. Беше голямо предизвикателство да си подредя дишането, при положение че винаги съм правила кратки, експлозивни дистанции. Беше ми много трудно в началото, хвърлях се с най-бързите, не можех да си пестя силите, но постепенно се научих. Миналата година избягах първия си маратон в Атина, за пръв път избягах 42 км и се чувствам малко по-уверена."

Тя може да се похвали и с трето място на маратона в София преди три години, като тази година е амбицирана да подобри времето си.


„Но не смятам, че е задължително бягането да е насочено към това да си по-бърз. Има хора, които не могат да качват скоростта си, но не е нужно да подобряваш рекорди, можеш просто да се наслаждаваш на процеса. Някои просто се кефят на това да бягат и дори нямат телефони, нямат часовници, не си отчитат времето. Свикнах, че можеш просто да излезеш, да тичаш, да дишаш въздуха, няма нужда да надскачаш себе си всеки път. Но когато го правиш по правилния начин, прогресът се случва и без да го търсиш".

Накрая Надя отново подчертава, че е доволна най-вече, че успява да помага на хората да се чувстват по-добре в телата си.

И разбира се, не пропуска да покани всички желаещи на следващите 5-километрови общи бягания в полза на океаните - стартиращи от Fit City на гърба на националния стадион „Васил Левски" на 13 юни от 18:00 и на 15 юни от 10:00.

"А ако хората си включат Runtastic и си отчетат бягането на Витоша 100 този уикенд, всеки ще допринесе с по още 100 км за каузата", завършва тя.

Oще: adidas  adidas runners  run for the oceans  надя младенова 


Още от Ad блок