13 проекта получават подкрепа в третото издание на Vivacom Регионален грант | webcafe.bg
Webcafe

13 проекта получават подкрепа в третото издание на Vivacom Регионален грант

webcafeAd блок
01.03.2018, 16:27 (обновена 01.03.2018, 16:53)
Организациите, спечелили финансиране от VIVACOM Регионален грант

Организациите, спечелили финансиране от VIVACOM Регионален грант

13 проекта бяха отличени от журито на програма Vivacom Регионален грант, осъществявана в партньорство с Български център за нестопанско право. Допълнително двама от кандидатите бяха изненадани със специални награди от страна на Vivacom.

На специално събитие в A Hub, София бяха обявени 13-те проекта, които печелят финансиране в третото издание на Vivacom Регионален грант. С програмата Vivacom подпомага развитието на регионите в България и стимулира участието на местните общности, като предоставя грантово финансиране на граждански организации, читалища, училищни настоятелства и настоятелства на детски градини от цялата страна, за да осъществят проекти на местно ниво. Инициативата се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право.

Общата сума, отпусната за реализацията на проектите в третото издание, е 60 000 лв., а максималният грант за проект е 5000 лв. Освен финалистите, тази година още два проекта, кандидатствали за подкрепа в програмата, получиха специални награди от VIVACOM извън първоначално обявения бюджет.


Тортата, с която е отбелязана тригодишнината на програмата

Инвестицията на VIVACOM Регионален грант от трите издания е общо 172 000 лв., от които 50 000 лв. са отпуснати през 2015 г. в подкрепа на 11 проекта, 62 000 лв. през 2016 г. в подкрепа на 13 проекта и 60 000 лв. през 2017 г. в подкрепа на нови 13 идеи.

В третото издание на Vivacom Регионален грант кандидатстваха общо 329 проекта на граждански организации от 27 области в страната като 59 от тях са посветени на общности в села.

Над 200 от проектите са на юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, 80 на читалища, а 26 от училищни настоятелства и настоятелства на детски градини.

Най-много са предложенията от областите София град, Пловдив, Варна, Бургас, Враца, Хасково и Стара Загора.


Членове на журито на VIVACOM Регионален грант получиха ръчно изработени мартеници от участници в програмата

Проектите бяха оценявани от жури в състав Мария Чернева (журналист, БНТ), Ива Дойчинова (радио журналист), Жаклин Вагенщайн (създател на кино-литературния фестивал Синелибри и управляващ директор на издателство "Колибри"), Иван Кънчев (един от създателите на Сдружение "Българска история"), и Надя Шабани (директор, Български център за нестопанско право).

Три са основните критерия, по които те са определили победителите в надпреварата за грантовете: общодостъпна полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност от хора, въвличане на местната общност и новаторство.

Ето кои са и отличените проекти:

Проектът на Сдружение "Метаморфози" - "Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи" ще продължи регулярните срещи на медицинските клоуни в детските отделения на УМБАЛСМ "Пирогов“, София, за да предлага смехотерапия на малките пациенти.

"Мобилна работилница" на Сдружение Творческа улица за художници и артисти от София ще получи финансиране за преобразяване и възстановяване по креативен начин на занемарени места в градската среда. По проектът ще работи екип от млади артисти от различни възрасти.

Проектът "Сцената на детските мечти" (социализация чрез театър) на Сдружение Избор от Банско, ще реализира благотворителен спектакъл с участието на деца с и без увреждания.С децата ще работят театрални професионалисти и педагози. Постановката ще бъде представена пред широката общественост в Банско.

Чрез "Мост на мотивацията", Сдружение "С идея за бъдещето - спорт, образование, култура" - Сандански ще даде възможност на младежи да изрисуват главния мост в парка на града, с 600 подбрани цитати на велики личности. Цитатите ще бъдат подбрани от гражданите на Сандански чрез онлайн гласуване.

Сдружение ИДЕА от Варна чрез проекта си "Подготвителна менторска програма на Социалната чайна" ще реализира 35 ателиета, в различни направления, за деца от институции, като целта е да се подпомогне формирането на различни навици и умения в децата.

Подкрепа получава и проектът "Да спасим кестените" на Организация на българските скаути. Скаутите ще оздравяват заболели кестенови дървета в Русе, Шумен и Варна чрез поставяне на феромонови капани за листоминиращи молци. Ще бъде създадена и мобилна апликация за по-лесно проследяване на ефекта от приложените мерки.

Фестивал "Младежкото екологично и социално предприемачество и ние" на Сдружение "Екосистем Юръп" от Видин ще бъде подкрепен, за да постави началото на ежегоден фестивал – борса, на която ученици от гимназиален етап от цялата страна да могат да представят свои идеи за проекти в сферата на екологичното и социално предприемачество, пред хора от бизнеса, общественици и професионалисти, с цел привличане на подкрепа.

Проектът "Красота, създадена от детски ръце и душа" на Сдружение "Любен Каравелов" – с. Каравелово, общ. Карлово получава финансиране, за да създаде Център на занаятите в селото, където деца, младежи и гости на селото да могат да се учат на тъкачество и дърворезба.

Сдружение Туристическо дружество – Приста от Русе ще създаде "Вертикални пътеки" - туристически маршрути с природни височинни атракции в село Пепелина, общ. Две могили, обл. Русе. Маршрутите ще обхващат скали, пещери, скални църкви, панорамни места.

"Детска оздравителница" ще се осъществява от Фондация Национален алианс за работа с доброволци – Пловдив. В нея обучени младежи доброволци ще посещават регулярно деца - пациенти на 3 лечебни заведения на 3 малки общини в обл. Пловдив. Чрез игри и творчески дейности доброволците ще оказват емоционална подкрепа на болните децата.

Училищното настоятелство при 97 СОУ "Братя Миладинови" ще осъществи проект "Заедно да подготвим децата за бъдещето", за да се срещат децата от 2-ри 3-ти и 4-ти клас на училището със специалисти от различни професии. Децата ще имат възможност да излизат извън училище и да се запознаят на терен със спецификата на различни професии.

"Песните на село Дряново" - от баба на внучка е проект на Сдружение НИШАН, София, в рамките на който  ще бъде организирано 6-дневно обучение за 10 ученички от професионални музикални училища от област Пловдив за разучаване на автентичните и застрашени от изчезване фолклорни песни от с. Дряново, обл. Пловдив.

Сдружение "Трудолюбци" от село Трудовец, общ. Ботевград печели подкрепа за проекта "Лятна ваканция в село Трудовец". След онлайн допитване, хората в селото решават да облагородят част от центъра на селото и да създадат пространство за културни и творчески дейности на малки и големи. Планират провеждането на арт работилници, фолклорен фестивал, кино прожекции и др.


Надя Шабани подарява на Веселка Вуткова като представител на VIVACOM колаж със снимки от проектите, финансирани до този момент

Допълнителна подкрепа от Vivacom получиха още два проекта –  25-ото юбилейно издание на "Международен детски великденски фестивал - Босилеград 2018", които Vivacom подкрепя от години, и дигитализацията на видео архиви на БАН, съдържащи фолклорни материали, заснети през втората половина на XX в., която ще осъществи от Сдружение "Международен детски фолклорен фестивал София", свързан с политиката на компанията за съвременна дигитализация.

За да подкрепят допълнително общността на организациите, които са част от Vivacom Регионален грант, компанията и Български център за нестопанско право събра днес в Къщата на гражданските организации всички финалисти от настоящото и предходните издания на програмата.

На срещата участниците се запознаха с актуални застъпнически инициативи и законопроекти, които засягат развитието на гражданското общество и получиха индивидуални консултации от експертите на БЦНП относно задължителната за всички пререгистрация на юридическите лица с нестопанска цел в Агенция по вписванията.

Oще: vivacom  vivacom регионален грант  вертикални пътеки  грантове  да спасим кестените  детска оздравителница  заедно да подготвим децата за бъдещето  красота създадена от детски ръце и душа  лятна ваканция в село трудовец  младежкото екологично и социално предприемачество и ние  мобилна работилница  мост на мотивацията  наградени проекти  песните на село дряново  подготвителна менторска програма на социалната чайна  проекти  регионален грант  смешната лечебница на д-р куку и д-р пипи  сцената на детските мечти 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.