Рецептата за смях на Юнас Юнасон | webcafe.bg
Webcafe

Рецептата за смях на Юнас Юнасон

webcafeИван Димитров
20.03.2015, 15:15 (обновена 11.06.2015, 17:05)
колибри

Снимка: © колибри

Вторият роман на шведския автор Юнас Юнасон след "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" отново представлява безотказна рецепта за смях.

Историята не отстъпва по невероятност и непредвидимост на дебюта му и във всеки един момент изненадва

Във втория си роман "Неграмотното момиче, което можеше да смята" шведският писател ни разсмива със сериозни неща като атомна бомба и апартейда.

Малцина са авторите, които могат да направят смешна всяка история, до която се докоснат и Юнас Юнасон е един от тях.

В интерес на истината той прави смешна историята сама по себе си, дори когато става дума за Втората световна война. Бившият журналист дебютира в света на литературата през 2009-та с романа "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна", в който забърка неповторим коктейл от история, фикция, хумор и критично отношение към реалността.

Чърчил, Сталин и Хари Труман са само част от историческите личности, които се появяват в страниците на книгата. Тази невероятна история спечели милиони читатели в цял свят, а по книгата беше направен филм, който българските зрители можеха да гледат на тазгодишния "София Филм Фест".

Сега на български излиза и вторият му роман "Неграмотното момиче, което можеше да смята" (ИК "Колибри").

Освен очевидния афинитет към дългите заглавия, трябва да се признае, че рецепта на шведа за смях определено работи и тук.

Историята не отстъпва по невероятност и непредвидимост на дебюта му и във всеки един момент изненадва. Сериозното и смешното са смесени по деликатен начин, а книгата се чете буквално на един дъх.

Номбеко е ученолюбиво и природно интелигентно южноафриканско момиче, родено във враждебната среда на апъртейда от седемдесетте години. Принудено да работи от най-ранна възраст, то използва всеки шанс да обогати знанията си. Освен това, може да смята, държи винаги на своето и чрез специфичното си отношение към света успява да обърне всяка ситуация в своя полза.

Най-голямата й мечта е да живее в библиотека.

Вместо това тя успява да се научи да чете и да заеме ръководна позиция във фирмата, в която работи. След това решава да избяга оттам, но е блъсната с кола от пиян и мързелив инженер, който я поробва и я принуждава да му служи в тайна ядрена база.

Повествованието е придружено със сякаш небрежно вмъкнати исторически факти, а Номбеко постоянно трябва да се бори с расизма и предразсъдъците към нея, присъщи на ЮАР по това време. Юнасон пародира маниерите на епохата, но разказът неумолимо ще се доближава все повече и повече до нашите дни без пародията да спре.

Във втората сюжетна линия един швед, върл привърженик на короната, започва да изпитва ненавист към монархията.

Той кръщава двамата си сина с едно име и се опитва да им втълпи революционните си идеи като успява със задачата си наполовина.

После Норбеко се озовава в Швеция и тогава всичко се смесва по един неповторимо забавен начин. Ядрена бомба, израелски агенти, любов, шведският министър председател, китайският президент, а към края дори... самият крал.

Очакват ни много инфарктни ситуации и не по-малко добро настроение.

Юнасон разказва по един увлекателен и четивен начин. Създава усещане за вътрешна лекота. Успява да е светъл, дори на най-мрачните места. Не мълчи за злото, за несправедливостта, но ги разобличава чрез сатира. Не спира нито за момент да си играе с персонажите, които създава. Читателят има чувството, че героите му са марионетки, но това не ги прави по-малко живи.

Нито прави Юнасон по-малко добър разказвач, дори напротив.

"Неграмотното момиче, което можеше да смята" е една от онези книги, които увличат от първата страница и държат до последната. Които ни откъсват от действителността и в същото време ни приближават към нея.

Които препрочитаме след време да удоволствие.

Oще: издателство колибри  книга  книги  колибри  ново заглавие юнас юнасон  писател  ревю  рецепта за смях  юнас юнасон 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2015, 11:49

1 Kremena Dimitrova.1384354972 | 22.03.201519:44

Чудесен текст за една необиконовена книга! Препоръчвам всичко от автора!
   

оценка

+0 -0