Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Хайде да се поGRILLим за храната си

Домашно барбекю без грам усилие Снимка: Мирослава Дерменджиева, Webcafe.bg
Домашно барбекю без грам усилие
Хайде да се поGRILLим за храната си Снимка: Мирослава Дерменджиева, Webcafe.bg
Хайде да се поGRILLим за храната си Снимка: Мирослава Дерменджиева, Webcafe.bg
Хайде да се поGRILLим за храната си Снимка: Мирослава Дерменджиева, Webcafe.bg
Хайде да се поGRILLим за храната си Снимка: Мирослава Дерменджиева, Webcafe.bg

Признавам си, този уред ми стана симпатичен от пръв поглед. Първо, когато го инсталирах в кухнята си, ми заприлича на модерна пишеща машина, а това си е класическа мечта за всеки човек на словото като мен. И второ, защото пасна на всичко останало ненатрапчиво и красиво, без да заема място като за цял бюфет, какъвто беше случаят с последния ни домашен грил. Той, между другото, още събира ръжда в гаража на вилата ни и чака подходящия момент да отпътува към някой пункт за старо желязо.

Първо в името на удобството

Аз съм от жените, които обичат хубава храна и им е приятно да я приготвят и споделят. При едно условие - това да не е свързано с часове висене над котлони и фурни и умопомрачително миене на посуда и уреди след това.

Честно казано, освен с удобните си габарити, OptiGrill+ на Tefal ме спечели и с това, че не се налага да търкам и лъскам след всяко изпечено резенче патладжан или месо.

Работи чисто, почти без дим, благодарение на това, че ненужната мазнина изтича през улеите на плочата в елегантна тавичка. Така месото или зеленчуците, които пека, остават здравословно приготвени и полезно сочни. Тавичката - като всеки съд на Tefal - се мие лесно и за нула време.

Що се отнася до времето, което трябва да се отдели за готвене, с този уред реално няма такова. Достатъчно е да нарежеш и приготвиш това, което трябва да мине през грила - тиквички, лук, моркови, домати, всякакъв вид месо, колбаси или пък сандвичи - и да избереш подходящата програма за печене. После редиш върху долната плоча и притискаш с горната. Толкова.

После в името на вкуса

Най-хубавото на OptiGrill+ обаче е, че докато готви, изобщо не те занимава със себе си. Не чакаш продуктите да се изпекат от едната страна, за да ги обърнеш от другата. Не гадаеш кога какво е готово и дали е с точния вкус. И не се налага да внимаваш да не прегориш нещо.

Самият грил те известява за всичко, което има намерение да направи и те оставя спокойно да прекарваш времето си в разговори с гостите, гледане на любимото шоу, четене на книга или просто мързелуване. OptiGrill+ си готви и не мрънка. Вкъщи например предпочитаме месото да е алангле, а зеленчуците - препечени. Затова и за пилешките пържоли избирам специалната програма за птиче месо, като от време на време поглеждам светлинния индикатор за степента на изпичане. Светне ли в жълто, вадя "продукцията".

Ако имаме гости, за които добрият телешки стек е средно изпеченият, продължавам печенето до оранжева светлина. За зеленчуците си има също специален ръчен режим (уредът разполага с шест програми, между които и такива за колбаси,риба и замразена храна), като този път знакът, че са попрепечени според домашния ни вкус, е червената светлина на сензора.

Няма и риск да се отнесеш прекалено в мислите си, след като не си ангажиран да го наглеждаш постоянно какви ги върши - хората са сложили и звуков сигнал, за да не се окажеш сред кълба дим и мирис на прегорено в собствената си кухня.

И накрая - в името на творчеството

Никога не чета онези иначе удобни книжки с указания как се използва даден уред и действам на принципа на опита. В случая с OptiGrill+ "жертва" се оказаха два броя яйца, които реших да изпека на него. Вкъщи ме обявиха за луда, защото предвиждаха, че яйцата тутакси ще залепнат за грила, щом ги чукна върху горещата му повърхност. Нищо такова обаче не се случи.

Включих си ръчния режим, нагласих грила на висока температура и хоп - получих две красиво оформени и приятно изпечени яйца на очи без грам препържена мазнина по тях. Мисля следващия път да опитам да направя например гриловани банани. Нямам съмнение, че ще ми се получи.

 

Най-четените