Невинни жертви или още нещо за любовта | webcafe.bg
Webcafe

Невинни жертви или още нещо за любовта

webcafeAd блок
30.03.2015, 12:53 (обновена 11.06.2015, 16:53)

1 от 3 снимки Назад Напред

Аз бях тук

Снимка: © Colibri

„Аз бях тук" е болезнено откровен роман, който проблематизира ролята на семейството. Това е роман за отговорността на приятелството, за смелостта и благородството на прошката.

Възможно е в страдален час,
сломена и ридаеща за избавление
или от нужда непосилна угнетена,
любовта ти да сменя за мъничко покой
или със спомена от тази нощ да купя хляб.
Възможно е. Но надали.

С този епиграф от поемата „Любовта не е всичко" на Една Сейнт Винсънт Милей започва романът „Къде беше?". Една нежна и вълнуваща строфа, сякаш приютила духа на нейните истории. Историите на Гейл Форман.

„Създавам драматични сюжети, от които вътрешно ми прималява", признава една от най-обичаните авторки на тийн романи в света. „Това е най-щурото и велико нещо в писането. Понякога героят ти измисля неща, които на теб самия никога не биха ти хрумнали", добавя тя.

Да остана ли?" е покъртителна история, извезана с ум и сърце. Животът на 16-годишната виолончелистка Миа увисва на косъм след свирепа катастрофа, която отнема живота на най-близките й хора. Преди това тя има всичко - любящо семейство, талантлив приятел и бляскаво бъдеще, обвързано с музиката. За нея усещането да бъде с Адам, който е рок музикант, е сравнимо единствено с летенето - плашещо и вълнуващо едновременно:

Първо ме изследваш,
после ме разрязваш
и накрая ме отхвърляш.
Кога ли ще ме съживиш?

В „Къде беше?" разказва Адам. Болката лека-полека се е оттекла, недоразуменията между Адам и Миа са минали през мелницата на времето и остава най-ценното. Песента на амбициозния рокаджия вече не звучи като гневна молба, изкрещяна в бездната. На сцената тя се превръща в нова клетва. Оказва се, че „във висшата математика на чувствата никога не знаеш колко повече ще ти липсва един човек от друг." Книгата се чете като напълно самостойно произведение и ще ви развълнува дори ако сте пропуснали „Да остана ли?".

Гейл Форман твърди, че никога не е вземала категорично решение да пише за тийнейджъри. Изглежда проблемите на младите хора, които са изправени пред толкова много възможности, я привличат. Малцина читатели знаят, че Миа има прототип в живота и че трагичният случай разтърсва писателката. Понякога правим избор в живота си, но друг път изборът ни избира и не бива да му се противим, убеждава ни историята на Миа и Адам.

„Ню Лайн" стои зад успешната екранизация на „Да остана ли?" с нашумялата Клоуи Грейс Мориц в ролята на Миа. Световната премиера на филма се състоя на 22 август 2014 година, в резултат на което романът и неговото продължение „Къде беше?" моментално се изкачиха на върха в списъка с бестселъри на „Таймс".

На фона на нестихващите аплаузи за двете книги Форман издава още две любопитни истории: „Само един ден" (Just One Day) и „Само една година" (Just One Year). Последният безапелационен бестселър на американската писателка е загадъчният романс „Аз бях тук".

Мег изглежда обикновено момиче - от онези, които пишат на приятелките си дълги имейли за преподавателите си, за работата си, и от време на време правят по някой невероятно смешен портрет на всеки от съквартирантите си. С Коуди са приятелки от детската градина и са много близки, почти сестри. До такава степен, че семействата и съучениците им ги наричат Кликата. Затова смъртта на Мег съкрушава Коуди.

Момичето преглежда кореспонденцията си и интернет сайтовете за самоубийства, но не открива и намек за най-лошото. Ако не се броят изявления като „Ако госпожа Добсън ни даде още един тест, ще се застрелям". На всичкото отгоре й се налага да отговаря на въпроси в полицията, свързани с това как Мег се е снабдила с отровата. А Коуди знае само едно - че ако Мег иска нещо, обикновено намира начин да го получи.

Аз бях тук" е болезнено откровен роман, който проблематизира ролята на семейството. Това е роман за отговорността на приятелството, за смелостта и благородството на прошката. Но преди всичко роман за волята да погледнеш истината в очите и да продължиш напред дори когато преживяната загуба изглежда непосилна.

Неотдавна от „Ню Лайн" разпространиха информация, че отново ще работят с Гейл Форман. Филмовото студио придоби правата за екранизация на „Аз бях тук". Сега сме нетърпеливи да видим кой ще се превъплъти в образа на Коуди.

Oще: colibri  издания  издателство  книги  колибри  литература 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.