Лъжи на дивана | webcafe.bg
Webcafe

Лъжи на дивана

webcafeВладислава Кръстева
12.01.2016, 12:08 (обновена 04.12.2017, 20:48)
колибри

Снимка: © Colibri

Психоанализа и драма в новия перфектен трилър "Лъжи на дивана"

Помните ли онзи фрагмент от "Когато Ницше плака", в който доктор Бройер се оплете в преднамерените си аргументи, опитвайки се да убеди опърничавия философ, че се нуждае от лечение? "Как лъжите раждат лъжи", разсъждаваше той, "и какъв напрегнат живот е принуден да живее лъжецът".

Ето как този всепоглъщащ бестселър хвърля мост към другите фикционални произведения на Ялом, и особено към "Лъжи на дивана", който излиза четири години по-късно, през 1996-а година.

"Лъжи на дивана" е възхитително съчетание от психоанализа, трилър и драма и полага основите на т.нар. психоаналитичен трилър.

Историите на трима психотерапевти, някои от които с дългогодишен опит, се преплитат с тревогите на пациентите им: привлекателната Бела, фиксирана върху архетипа на "мъдрия стар мъж", комарджията Шели, нещастния Джъстин, който внезапно се еманципира от терапевта си, проклетата и властолюбива адвокатка Карол.

Намесват се и двама виртуозни измамници, които се оказват по-добри психолози от психолозите, а на моменти терапевти и пациенти сякаш сменят ролите си.

Нишката на повествованието е в ръцете на амбициозния Ърнест Лаш, който прави всичко по силите си, за да помогне на своите пациенти (пък и да се усъвършенства в професията), но нерядко се плъзга на границата със забранените действия. Нима е настъпил залезът на психотерапията?

Оказва се, че съвременният терапевт е притиснат от какво ли не: пациенти, които изкушават лекарите си с пари, секс и фанатична преданост.

Изглежда, задкулисието в психотерапията е разпространено точно толкова, колкото във всяка друга област на живота. Между другото, на английски „лъжа" и „лежа" се пишат и произнасят по един и същи начин.

В "Когато Ницше плака" Ницше е ексцентричен философ аскет, „бременен" със своите философски идеи, които му причиняват толкова силни мозъчни „контракции", че нито един изтъкнат за времето си лекар не успява да му помогне.

Ницше таи и любовна мъка, а истинската му диагноза се нарича Отчаяние.

Тази болест може да излекува само един лекар и това е д-р Бройер - близък приятел и ментор на стажанта по медицина Зигмунд Фройд. Но за да бъде успешна терапията в схемата лекар-пациент, някой трябва да се откаже от своята роля. Едноименният филм е продуциран в САЩ и заснет в Русе, излиза през 2007 г. под режисурата на Пинкас Пери, а главните роли се изпълняват от Бен Крос, Арманд Асанте и Катрин Уиник.

Прочут американски психиатър, теоретик и практик, преподавател и автор на романи, днес Ървин Ялом е на 84 години, но продължава да работи усърдно. От книгите му са продадени над 4 милиона екземпляра в цял свят.

С годините Ялом успява да подчини двете си големи страсти - литературата и психотерапията, бидейки убеден, че целта им е една и съща: да помагат на хората по пътя към духовното им освобождаване. Оригиналният му метод има много ревностни поддръжници в писателските среди, читателите му се роят с всеки изминал час.

А ето какво би ви посъветвал д-р Ърнест Лаш, в опитите си да пребори меланхолията:

"Не бъркайте стойност и дълготрайност - така се ражда нихилизмът.

Не забравяйте, всичко умира. Такава е природата на човешкия опит. Нищо не остава.

Постоянното е илюзорно и един ден слънчевата система ще се разпадне. И никога не пренебрегвайте Сизиф: книгата умира?

Добре тогава, напишете нова книга! А после още една и още една..."

Oще: colibri  бестселър  заглавие  колибири  лъжи на дивана  ниво заглавие  ницше  ялом 


Още от Ad блок