Лъжи на дивана | webcafe.bg
Webcafe

Лъжи на дивана

webcafeВладислава Кръстева
12.01.2016, 12:08 (обновена 04.12.2017, 20:48)
колибри

Снимка: © Colibri

Психоанализа и драма в новия перфектен трилър "Лъжи на дивана"

Помните ли онзи фрагмент от "Когато Ницше плака", в който доктор Бройер се оплете в преднамерените си аргументи, опитвайки се да убеди опърничавия философ, че се нуждае от лечение? "Как лъжите раждат лъжи", разсъждаваше той, "и какъв напрегнат живот е принуден да живее лъжецът".

Ето как този всепоглъщащ бестселър хвърля мост към другите фикционални произведения на Ялом, и особено към "Лъжи на дивана", който излиза четири години по-късно, през 1996-а година.

"Лъжи на дивана" е възхитително съчетание от психоанализа, трилър и драма и полага основите на т.нар. психоаналитичен трилър.

Историите на трима психотерапевти, някои от които с дългогодишен опит, се преплитат с тревогите на пациентите им: привлекателната Бела, фиксирана върху архетипа на "мъдрия стар мъж", комарджията Шели, нещастния Джъстин, който внезапно се еманципира от терапевта си, проклетата и властолюбива адвокатка Карол.

Намесват се и двама виртуозни измамници, които се оказват по-добри психолози от психолозите, а на моменти терапевти и пациенти сякаш сменят ролите си.

Нишката на повествованието е в ръцете на амбициозния Ърнест Лаш, който прави всичко по силите си, за да помогне на своите пациенти (пък и да се усъвършенства в професията), но нерядко се плъзга на границата със забранените действия. Нима е настъпил залезът на психотерапията?

Оказва се, че съвременният терапевт е притиснат от какво ли не: пациенти, които изкушават лекарите си с пари, секс и фанатична преданост.

Изглежда, задкулисието в психотерапията е разпространено точно толкова, колкото във всяка друга област на живота. Между другото, на английски „лъжа" и „лежа" се пишат и произнасят по един и същи начин.

В "Когато Ницше плака" Ницше е ексцентричен философ аскет, „бременен" със своите философски идеи, които му причиняват толкова силни мозъчни „контракции", че нито един изтъкнат за времето си лекар не успява да му помогне.

Ницше таи и любовна мъка, а истинската му диагноза се нарича Отчаяние.

Тази болест може да излекува само един лекар и това е д-р Бройер - близък приятел и ментор на стажанта по медицина Зигмунд Фройд. Но за да бъде успешна терапията в схемата лекар-пациент, някой трябва да се откаже от своята роля. Едноименният филм е продуциран в САЩ и заснет в Русе, излиза през 2007 г. под режисурата на Пинкас Пери, а главните роли се изпълняват от Бен Крос, Арманд Асанте и Катрин Уиник.

Прочут американски психиатър, теоретик и практик, преподавател и автор на романи, днес Ървин Ялом е на 84 години, но продължава да работи усърдно. От книгите му са продадени над 4 милиона екземпляра в цял свят.

С годините Ялом успява да подчини двете си големи страсти - литературата и психотерапията, бидейки убеден, че целта им е една и съща: да помагат на хората по пътя към духовното им освобождаване. Оригиналният му метод има много ревностни поддръжници в писателските среди, читателите му се роят с всеки изминал час.

А ето какво би ви посъветвал д-р Ърнест Лаш, в опитите си да пребори меланхолията:

"Не бъркайте стойност и дълготрайност - така се ражда нихилизмът.

Не забравяйте, всичко умира. Такава е природата на човешкия опит. Нищо не остава.

Постоянното е илюзорно и един ден слънчевата система ще се разпадне. И никога не пренебрегвайте Сизиф: книгата умира?

Добре тогава, напишете нова книга! А после още една и още една..."

Oще: colibri  бестселър  заглавие  колибири  лъжи на дивана  ниво заглавие  ницше  ялом 


Още от Ad блок

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.