Банката те предизвиква | webcafe.bg
Webcafe

Банката те предизвиква

webcafeAd блок
20.05.2016, 16:24 (обновена 22.05.2016, 17:53)
SGEB Open Innovation Challenge

Снимка: © SGEB

SGEB Open Innovation Challenge – първата отворена платформа на финансова институция у нас, в която можеш реално да „играеш“

Сигурно банката е последното място, което свързвате с представата за забавление. Освен, разбира се, ако не отивате там, за да вземете ей така необезпокоявани едни два-три милиона да харчите за каквото поискате.

Иначе си знаете какво може да ви се случи - може би малка опашка пред подредените бюра - кюбикъли, където стои по един обучен да е експедитивен служител, няколко любезни фрази, малко документи и евентуално „Приятен ден!" от охраната на вратата.

Лично на мен този сценарий ми се е случвал стотици пъти, без нищо забележително и нищо, което да влезе в моя собствен биографичен фолклор. Така де, нямам случай, който сладкодумно да разказвам сред приятели с „Пък един път, като бях в банката..."

Е, сега си представете, че всичко това е на път да се промени.

Преди скептично да повдигнете вежди, нека уточня, че никой няма намерение да превърне сериозната финансова институция в цирк или лунапарк. Говоря за нещо всъщност далеч по-интересно, по-умно и по-креативно.

Нещо като стая за бягство, където обаче попадате, за да реализирате в екип свои идеи, свързани с банката. Интелигентен ребус, чието решение е ваше, а стратегията за постигането му е въпрос на обща игра. Влизате в нея за два дни и следвате организиран процес на дизайнерско мислене. Решенията, до които достигате с екипа си, могат да се тестват с реални клиенти на банката, в реална среда.

Това е игра, която естествено прелива в реалността и се превръща в платформа за творческо мислене. Предизвикателство и за двете страни - за банката, която отваря скучната си структура за идеи извън матрицата, и за хора, които не обичат да следват утъпканите пътища.

Играе ли ви се?

Банковото предизвикателство, което се случва за първи път у нас, се казва SGEB Open Innovation Challenge и е инициатива на Сосиете Женерал Експресбанк. Това е първата по рода си платформа за иновации и съвместни колаборации с външни участници от всякакви сфери, заедно със служители на банката.

Първата тема, по която ще работи форумът, носи малкото дългото, но ясно заглавие „Иновации във финансовите услуги за подобряване на клиентското изживяване и това на служителите". Хората, които са готови да предложат, защитят и развият идеите си в екип, ще работят в 15 работни групи от по петима участника. В самото начало екипите ще получат пет дефинирани теми, свързани с банковата индустрия.

За да създадат визия и стратегии по съответната тема, групите разполагат с два дни.

В края на втория ден жури от известни предприемачи, инвеститори и мениджъри в Сосиете Женерал Експресбанк ще оцени идеите, доведени до ниво прототип и ще определи победителите. Като в истинска игра, има и награди. Трите проекта, които съберат най-много точки от журито, ще си разпределят награден фонд от 7500 лева. Разпределено между участниците, това означава, че реално всеки един от тях може да си тръгне от играта предизвикателство с петстотин лева.

Кой води?

Понеже всеки ребус си има капитан, който знае как се ходи безопасно из лабиринти, SGEB Open Innovation Challenge също си има своя лидер. Водещ и ментор в играта е Винченцо ди Мария - опитен дизайнер и организатор на различни креативни събития от типа „hackathon", чиито творчески и стратегическите техники са нещо като ноу-хау в оригинални, отворени към хората проекти от този тип.

Самият той е завършил Индустриален дизайн в университета Central Saint Martins, College of design, University of the Arts London, а в момента е директор на Architecta - Società Italiana di Architettura dell'Informazione (сдружение, фокусирано върху взаимодействието на хората с информацията, или т.нар. дизайн на потребителско изживяване).

Ролята на Винченцо ди Мария в SGEB Open Innovation Challenge ще бъде да помогне на различните групи да си сътрудничат по ефективен и продуктивен начин и да улесни работата и комуникацията между участниците.

Какво се случва с идеите?

Печелившите идеи ще бъдат от типа "open source" под лиценза Creative Commons Attribution 4.0 International. Това означава, че веднъж създадени в „инкубатора" на форума, те са свободни за разпространяване и комуникиране в бъдеще, като разбира се, винаги се упоменават авторите им.

След края на предизвикателството, екипите имат свободата да вземат и допълнително решение за това как може да се развият идеите им в бъдеще и как реално могат да се експлоатират в реална среда. Така играта престава да е просто двудневно финансово стратегическо забавление, а се превръща в нова форма на акумулиране и осъществяване на идеи, родени във възможно най-творчески процес.

Къде играем?

Имате достатъчно време да се подготвите за играта. SGEB Open Innovation Challenge ще се проведе на 4 и 5 юни тази година в „ЕТО. Място за култура" (София, бул. "Христо Ботев" 95).

Всеки, който иска да се включи, трябва да попълни форма за кандидатстване на ТУК.

Срокът е 26.05.2016 г., четвъртък, така че не му мислете много!

Критериите, по които ще бъдат оценявани желаещите да се включат в предизвикателството, са съвсем ясни - трябва да сте достатъчно мотивирани да предложите решения си и добре аргументирани за влизане в играта според нейните правила.

Дали сте сред избраните участници, ще разберете до ден след крайния срок на подаване на заявленията - до 27.05.2016, петък. Ако имате нужда от още информация, за да се запишете, можете да видите във Facebook.

Oще: sgeb 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.