Легендата Сара Бернар като плакат | webcafe.bg
Webcafe

Легендата Сара Бернар като плакат

Мила Янева
08.03.2018, 09:32 (обновена 08.03.2018, 15:31)
freywille, муха, алфонс муха

Звездата на парижката сцена превръща създателя на Арт Нуво в свой личен дизайнер, а днес FREYWILLE предлага цяла колекция бижута в стила на Алфонс Муха.

Нежно пауново перо в меки цветове, дискретни златисти щрихи и пеперудени крила с изящен рисунък. Малки, съвършени картини с елегантни рамки от розова позлата, които носиш върху себе си във вид на бижу. Великото изкуство, претворено в любим аксесоар.

За първи път в своята дългогодишна история австрийската бижутерийна марка FREYWILLE представя цялостна колекция от пръстени, гривни, висулки, обеци и часовници, вдъхновена от славянския художник Алфонс Муха, приеман за най-големия майстор на Арт Нуво през 20-те години на миналия век.


Гривна в розово злато FREYWILLE, серия Poesie D’amour

В колекцията са използвани мотиви от творчеството му, които присъстват в картините, илюстрациите и декорациите му. Върху деликатната повърхност на бижуто, напомняща лукса и скъпоценния шик на онази атрактивна епоха, се срещат емайла и 24 каратовото розово злато - една оригинална и много красива комбинация, която може да бъде интерпретирана по различен начин от всяка жена, избрала аксесоар от тази серия.

Още повече, че зад всеки елемент от колекцията стои забележителното присъствие на един неповторим артист, чиято биография е истинска приказка за талант, любов и... доза шанс, даден от съдбата.


Гривни и пръстени FREYWILLE, колекция Pappilon

Затова, заедно с екипа на FREYWILLE в следващите дни ще ви запознаем с част от най-знаменитите и талантливи художници, вдъхновили цели нови колекции с изящни бижута на емблематичната австрийска марка.

Ден след Коледа 1894 година. Париж блести в лукса на кабаретата, фаталната женска красота е изведена в култ, а публиката е в краката на най-емблематичнтата актриса на времето - Сара Бернар. Дни преди премиерата на новата си звездна роля в пиесата "Жизмонда" легендарната красавица се обажда притеснена на служител на печатницата на Лемерсие с едно нареждане - спешно да бъде направен плакат за първото представление пред публика.

Желанието на една прима актриса е закон, но точно в този момент всички художници от печатницата са в коледна ваканция. Притесненият дежурен служител обаче има решение - да потърси за съдействие приятел художник от чешки произход, който да предложи на великата Сара Бернар своя идея за плакат.

Само няколко дни по-късно изискването на "божествената Сара" е изпълнено и в деликатните й ръце е отпечатаният плакат на все още малко известния в парижките среди художник Алфонс Мария Муха.

Актрисата е очарована, а дни по-късно публиката изпада в истинска еуфория по новия, революционен стил на афиша и неговия автор. Налепените из парижките улици плакати с образа на Сара изчезват мистериозно минути, след като са разлепени, а колекционерите истерично търсят начини да се сдобият с още и още негови копия.

Прима актрисата е толкова впечатлена, че лично се свързва с Муха, за да му предложи петгодишен договор да бъде не само неин личен плакатист, но и дизайнер на сценичните й костюми. Художникът приема предложението и скоро следват плакатите на Сара Бернар в мъжките й сценични превъплъщения в "Лорензачо" и "Хамлет".

Гривна FREYWILLE, колекция Pappilon

Арт Нуво или стилът Муха

В следващите десет години Алфонс Муха се превръща в един от най-популярните и влиятелни творци на кипящата от артистични хрумвания парижка сцена. Негови рисунки красят не само театралните плакати, но и сервизи, платове, бижута и скъпи тапети.

Дизайнът, създаден от чешкия художник, предизвиква истинска модна истерия, подкрепена дори от специална енциклопедия, създадена под негово авторство и предназначена да подпомага работата по валящите като лавина поръчки за мебели и домашни аксесоари в занаятчийските работилници.

С онзи първи следколеден плакат на "Жизмонда" обаче публично е лансиран един от най-красивите стилове в изкуството изобщо - Арт Нуво, познат още и като "стилът Муха" по името на своя създател. А в световната история на изкуството с големи и красиви букви е записано името на един от най-креативните творци на новото време - Алфонс Мария Муха.

Една Мария в живота на художника

Основателят на най-романтичния стил в декорацията и дизайна Алфонс Муха е роден в малко моравско село в границите на някогашната Австроунгарска империя. Казват, че още преди да проходи, художникът рисувал. Пристрастеността му към четките и белия лист била толкова силна, че дори майка му му завързала малък молив за врата, така че да може по всяко време да се отдава на страстта си, докато пълзи по бебешки из дома си.

Въпреки това обаче младият Алфонс не успява да издържи изпитите в Пражката академия по живопис и става стажант сценографи във Виена. Изпълнява различни поръчки, припечелва като декоратор или художник на портрети. Малко по-късно късметът му проработва и талантът му е забелязан от благородник, който инвестира в двугодишното артистично образование в Академията по изкуства в Мюнхен на младия художник.

Следват три години из академичните ателиета на Париж, които обаче бъдещият създател на новия модерен стил в изкуството буквално изгладува и преживява в отчайваща бедност. До онзи момент, когато великолепната Сара Бернар по случайност попада именно на него. Останалата част от историята вече я знаете...

Не знаете обаче, че въпреки звездната си кариера, Муха не се опива от славата си. Тъкмо напротив - живее с мисията ежедневно да предава нови и нови послания чрез изкуството си и да търси различни от утъпканите пътища на публичната известност и мода.

Малко след като сам става звезда в артистичната столица на Европа Париж, Алфонс Муха среща и любовта. Тя се появява в лицето на младата и красива Мария Хитилова, която е ученичка на Муха и е по-млада от него с почти две десетилетия. Интересна подробност е, че Мария всъшност е родена в Пловдив, където семейството й живее четири години след Освобождението.

Мария и Алфонс стават официално семейство три години след като се запознават. Имат две дъщери и един син и живеят дълги години в хармония и пословична любов. Мария надживява съпруга си с двайсет години, но през целия му живот остава негова единствена любов и творческа муза.

Във вихъра на славата си Алфонс Муха няма как да подозира, че житейският му път ще завърши в първите години на въздигащия се фашизъм. След един брутален разпит в Гестапо художникът, вече на възраст, рядко влошава здравето си. Умира през лятото на 1939 година , десет дни преди 79-тия си рожден ден. След него обаче остава безкрайно красивото му творчество, което и днес вдъхновява бижутери, дизайнери и колекционери на произведения в стила Муха.

Само в деня на жената, осми март, можете да станете подарите или да се сдобиете на елемент от колекцията D'AMOUR POÉSIE, вдъхновена от Алфонс Муха, с 10% намаление.

Ювелирно изкуство вдъхновено от творческия размах на този истински гений, в името на великолепната Сара Бернар и неговата любимата муза Мария Хитилова.


Oще: freywille  австрийски бижута  алфонс муха  арт нуво  бижута  бижута freywille  колекции  муха  сара бернар  фрай виле  фрай вилле  художник 


Още от Ad блок