Ротавирусът, майките и изборът | webcafe.bg
Webcafe

Ротавирусът, майките и изборът

webcafeAd блок
19.11.2015, 17:56 (обновена 20.11.2015, 17:16)
бебе

Снимка: © Getty Images

Eдва ли има по-страшен кошмар за една майка от това нейното малко бебе да се разболее

Eдва ли има по-страшен кошмар за една майка от това нейното малко бебе да се разболее. Дори най-невинните здравословни проблеми протичат драматично при кърмачетата, които са малки, нежни и уязвими.

Уви, толкова разпространеният ротавирус не е нежно и деликатно заболяване.

Майката, чието бебе е болно се чувства тревожна, уплашена и в доста случаи - виновна, "че не го е опазила". Това води до сериозен психологически дистрес у нея.

Важно е да се знае, че родителите нямат вина в случаите на ротавирусна инфекция при тяхното бебе. Днес обаче те вече имат избор, защото съществува начин да предпазят детето си от този вирус.

Учените все още не са измислили така желаните ваксини срещу нещастна любов и махмурлук, но са успели да създадат ваксина срещу ротавирус.

Ето и няколко сухи факта за тези ваксини:

  • През 2006-та година Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА) одобри две живи ваксини за профилактика на ротавирусните гастроентерити - моновалентна ваксина, разработена от човешки щам (Rotarix на GlaxoSmithKline) и пентавалентна ваксина на базата на говежди и човешки щамове (RotaTeq на Sanofi Pasteur).
  • Имунизацията с ротавирусна ваксина през първите месеци след раждане на бебето не би могла да осигури 100% профилактика на вируса, но тя осигурява ефективен имунитет срещу неговите тежки форми и свързаните с тях усложнения.

Което, трябва да признаем, никак не е малко.

Дотук звучи добре. Но винаги щом става въпрос за здравето на детето, родителите искат да са абсолютно информирани относно възможните рискове. Набралото сила в последните няколко години "антиваксърско" движение породи страхове относно евентуалните опасности от ваксините.

Затова ето и няколко още по-сухи, но много важни факти за ваксинирането срещу ротавирус:

  • Две големи проучвания проследиха риска за развитие на т.нар. инвагинация след прилагането на ротавирусните ваксини. Инвагинацията представлява вмъкване на чревен сегмент в следващата го по-широка част на червото и може да доведе до чревна непроходимост. Изследванията установяват, че вероятността за проява на това състояние е съпоставима с тази в плацебо-групата.

Какво означава това?

  • Означава, че в двете изследвани групи деца, едната, на която се дава ваксината и другата, на която не се дава, се проявява еднакъв брой деца с чревна непроходимост. Изводът - ваксината не е предпоставка за развитие на това състояние.
  • Ваксините срещу ротавирусен гастроентерит може да се прилагат съвместно с другите задължителни ваксини от имунизационния календар.

През 2008-ма година Европейското дружество по детски инфекциозни заболявания (ESPID) и Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGHAN) публикуваха своето официално становище за контрола на ротавирусните гастроентерити на територията на Европа. Те препоръчват всички здрави деца в Европа да бъдат ваксинирани срещу ротавирус и ваксината да бъде включена в задължителната имунизационна програма.

Oще: lifecafe  антиваксъри  баща  бебета  болест  болести  ваксина  ваксини  ваксиниране  здраве  знаменитости  кино  кърмачета  майка  модни тенденции  пътувания  реклама  родители  ротавирус  фотогалерии 


Още от Ad блок

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.