Lunch break: Театър, кино и една вълнуваща Стефания Колева | webcafe.bg
Webcafe

Lunch break: Театър, кино и една вълнуваща Стефания Колева

зорница аспаруховаЗорница Аспарухова
29.12.2016, 13:37 (обновена 08.01.2017, 13:20)
Стефания Колева

Снимка: © Мирослава Дермеджиева, Webcafe

Първият й сериал е „Тя и той" и с него идва славата
Ниво 1 Captain Cook

Почти няма български зрител, който да е останал безразличен към Стефания Колева. Към русата й коса, големите й очи, широката й усмивка и екстравагантния й вид. Всички я помнят от участието й в сериала „Тя и той", който я изстреля в стратосферата на известните имена в България. Или в "Клиника на третия етаж".

Срещаме се за обяд в Captain Cook. Постепенно обядът се превръща в дискусия за храна, вино, филми и театър.

Чувстваш ли се известна?

Зависи. „Аз както и вие, сме една от малките точици, които се виждат от прозореца на самолета", казал го е Шон Пен", отговаря Стефания.

Тя е лице, което трудно може да пропуснеш в тълпата - ярка, забележима. Комбинира в себе си женственост, кокетност, екстравагантност с онзи умен поглед, който може да те притесни, ако не си подготвен за него. Говори добре и винаги гледа в очите. Отговаря кратко, точно, ясно и има мнение.

Докато обядваме, пием вино, защото то „върви прекрасно с храната и допринася за доброто настроение" - казва Стефания, а аз не мога да й противореча.

Набързо обсъждаме новото божоле, но Стефания Колева не му дава никакъв шанс: „младото вино не е по мой вкус", казва тя и поръчва каберне.

„Обичам да приготвям храна, както и да ми поднасят вкусна такава. Импровизирам, но се и уча от световни готвачи, за целта си купувам книги. Морската храна ми е фаворит! Обичам морски дарове, деликатеси, риба, водорасли... И моретата обичам, и океаните... И пътуването.

Какво те насочи към актьорството, връщам Стефания назад в годините.

Интуицията, щастието да развинтваш въображението си и предизвикателството, че можеш да живееш паралелни животи. Ходех на театър, четях... Сама се запалих... Как звучи..


Ниво 2 Captain Cook

Стефания Колева завършва НАТФИЗ през 1996 година и е част от един от най-известните класове на проф. Стефан Данаилов. Когато говори за него, все още го нарича „Мастър" и разказва истории за студентството си - някои дълбоко срамни, други странно смешни - с изключителна любов. Випускът на Стефания е звезден. От него са излезли онези хора, които сега всички гледаме по телевизията, като Асен Блатечки, Нети, Ненчо Илчев и кой ли още не...

В началото Щефи (както я наричат приятелите й) влиза, за да учи „актьорство за куклен театър", но в крайна сметка се мести. Драматичният театър й пасва като ушита за нея екстравагантна рокля и тези, които познават ролите й на сцена - препоръчваме я горещо в „Красиви тела" в театър „Сълза и смях" - знаят това много добре.

Ако трябва да избираш между кино и театър?

„Чарът на театъра е живият контакт и моментното изживяване, връзката между публика и актьор. Киното е риск на друго ниво. Не бих заменила едното за другото, като имаш предвид, че в киното опитът ми е нищожен", казва Стефания.


Ниво 2 Captain Cook

Театърът е първата и последната любов на повечето актьори. Малцина биха се отказали от това толкова кокетно изкуство, независимо от броя на филмите и сериалите, в които се снимат. Стефания Колева не е изключение.

Телевизията обаче е онова, което я прави голяма звезда. Прави я комерсиална, без това да звучи лошо, и разпознаваема. Търсена. Първият й сериал е „Тя и той". Няма какво да се лъжем, е единственият до момента роден ситком, който реално става за гледане. Амбиция и мечта на самата Стефания е да направи сериал, подобен на „Сексът и градът" един ден, но засега това е само проект.

Благодарение на „Тя и той" се случват две неща - Стефания и Юлиан Вергов стават приятели и всички, които не са подозирали, откриват, че Стефания има и комедиен талант.

Да разсмееш публиката е майсторство, което малцина умеят. Особено у нас и по съвременната телевизия. Комбинацията Вергов-Колева обаче работи толкова добре, че „Тя и той" е на екран цели три години, без да загуби циничната си нотка и добрия си сюжет. По време на него Стефания забременява, ражда, претърпява няколко неприятни момента, но пак се връща на работа, макар екипът да е обмислял варианта да я смени с друга актриса. Но стига, всички вече знаем, че ако го бяха направили това щеше да е голяма грешка.


Ниво 1 Captain Cook
Облекло: Denny Rose, магазин ViaRoma7

След това Стефания се насочва към театъра. Сцената на Народния театър е нейното основно поле на изява. Пробва да снима още няколко телевизионни продукции и макар всички да са силно комерсиални, нито един от тях не успява да повтори успеха на „Тя и той".

Порасна ли българската телевизия?

"Не! Отива надолу. Имаше един период на надежда, но не се получи, както в политиката. Само остаря.
Не гледам много тази на световно ниво, но виждам някои интересни, добре заснети сериали, с много добри актьори и прекрасен сценарии."

С кой от съвременните режисьори би искала да работиш?

"Сорентино", изстрелва отговора си Стефания. - "Сега съм на тема „Младият папа", част от Младостта на Великата му красота... It must be the place!"


Ниво 2 Captain Cook

Както някои хора не могат без радио, то Стефания не може без кино и книги. Консумира ги често, по много и с настървението на човек открил свят извън ежедневието и бита.

„Харесвам и американско и европейско кино. Има прекрасни американски и впечатляващи европейски филми, както и забележителни режисьори. Алмодовар, Жан-Пиер Жьоне, Бенини, Донерсмарк, Алехандро Аменабар, Копола, Тим Бъртън, Тарантино, Уди Алън...Ниво 2 Captain Cook

Вече сме приключили с основното, а Стефания продължава да изрежда любимите си филми и режисьори. Отворила е страница на скандинавското кино, което е новата й страст:

„По реда на изчезване" и „Кралят на дяволския остров" на Ханс Петер Моланд. Като Сузане Биер - режисьор на „След сватбата" и на сериала „Нощният мениджър". Също така и филма „Ловът" на Томас Винтерберг, „Ловци на глави" на Мортен Тилдум и „Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието" на Рой Андершон."

В компанията на тази жена няма как да не се чувстваш като участник в качествен филм по скандинавски автор, особено в морската обстановка на Captain Cook. И ние се чувстваме точно така.

Къде може да гледате Стефания Колева:

„Животът е прекрасен" от Ердман с режисьор Александър Морфов,
„Процесът против богомилите" от Стефан Цанев с режисьор Маргарита Младенова, двата на сцената на Народния театър.
„Ножица трепач" с режисьор проф. д-р Ивайло Христов в Театър на българската армия,
„Красиви тела" от Лора Кънингам, с режисьор Владимир Люцканов в Младежкия театър.

Oще: captain cook  капитан кук  рибен ресторант  стефания колева 


Още от Ad блок

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.