Петър Москов, РБ: Трябва да спрем похода на БСП и ДПС към властта | webcafe.bg
Webcafe

Петър Москов, РБ: Трябва да спрем похода на БСП и ДПС към властта

Платена публикация
22.03.2017, 19:43 (обновена 24.03.2017, 19:17)
Петър Москов

Хората от блока, и аз, и колегите ми няма какво да делим с другите представители на десницата. Напротив силата е в съюза, в единството, защото истински реформаторската общност в България е и ще бъде малцинство.

Платена публикация

На 26 март часовниците местят стрелките си с един час напред, но дали ще се движим напред и политически зависи от избора на гласоподавателите. Затова поканихме представители на партии и коалиции да отговорят на няколко конкретни въпроса. Петър Москов е говорител на предизборния щаб на коалицията Реформаторски блок - Глас народен, той е водач на листата в 24 МИР София.

Защо десните избиратели трябва да изберат РБ - Глас народен?

РБ е средището за обединение на градската десница. Темата за единството на десницата може да изглежда маргинална, но когато градската десница е представена със сигурност в българския парламент, това първо формално дава възможност за представяне на част от целите на десните избиратели в управлението. Второ е начин да се спре коалицията БСП - ДПС да превърне точките от предизборната си програма в реални неща за живота ни. Хората от блока, и аз, и колегите ми няма какво да делим с другите представители на десницата. Напротив силата е в съюза, в единството, защото истински реформаторската общност в България е и ще бъде малцинство.

На фона на заявките, че проблемът е в демокрацията като такава, да продължаваме да се избиваме в братоубийствени войни, e глупаво. Не деля избирателите на десницата на едни или други. Абсолютно убеден съм, че това, което съм правил през последните години, както и това, което правя в момента, има смисъл.

Другата причина, заради която да ни подкрепят хората е, че според социолозите РБ е съюзът, който пази жива надеждата, че десницата ще влезе в парламента.

Кои са големите теми на предизборната кампания, и кои са важните, които не успяха да станат популярни?

Една от главните й характеристики на тази предизборна кампания е липсата на емоция, на настроение. За това допринася и разцеплението в десницата между тези 300 - 350 хиляди дясно настроени избиратели. Затворени помежду си, десните формации не дават знаци на единство, на сила и на готовност да променяме нещата. Странно е в праймтайма на телевизиите в дебатите на БСП и ГЕРБ да се обсъжда колко висока и широка трябва да бъде оградата по границата с Турция, за да няма бежанци.

Мисията на десницата е да извади разговора в парламента от детайли като този. Не височината на оградата, а пълноправното ни членство в ЕС и НАТО е гарант за сигурността на България. Големият въпрос е "Как да изглежда подредбата на модерна България в 21 век?"

Програмата и целите на РБ са олицетворение на представите на всеки един десен човек в България, а именно: държавата да спре да се меси в икономиката, а да бъде единствено гарант на правилата, валидни за всички, както и връщане на силата на държавата в секторите, които образуват публичната среда -в образованието, здравеопазването, правосъдието и сигурността.

Държавата трябва да осигури качеството на образованието, на здравеопазването, да осигури ясни правила в съдебната система и сигурността.

Колко да сме патриоти? Какво мислите за сегашните блокади на границата?

Проблемът с опитите за намеса в изборите от страна на чужда държава е реален. Има риск в следващия български парламент да има народни представители, които да представляват интересите и политиката на друга държава. Но блокадите по границите не са решение на този проблем. Причината да се случи това е абсолютното отсъствие на държавност. Нали затова българите избраха за президент военен, който действа, знае.

Работата на държавния глава, както и на назначеното от него държавно правителство, е да вземе нужните мерки, така че тези заплахи за националната сигурност да не се превърнат в реалност. Реална опасност е в следващия български парламент немалка част от депутатите да представляват интереси на чужди държави. В лицето на различните фракции на ДПС това е интересът на турската държава, както и турският имперски интерес, а в лицето на БСП имаме руския имперски интерес. Защото, когато в програмата си запишеш, че искаш да увеличиш данъците и с тези пари да финансираш руските проекти Белене и Южен поток, това си е чужда държавна политика. Тука не става въпрос за русофили или русофоби. А данъците ни да не отиват за руската икономика, а за българската инфраструктура.

Реформаторският блок сега е доста различен от този при основаването му. Защо избрахте да запазите името?

Формацията на Корман Исмаилов напусна РБ, защото му казахме, че ако иска да върви заедно с ДОСТ, трябва да напусне. Има хора, които за пореден път създават тежка драма в избирателите на градската десница, и те се занимават с РБ. Не виждам смисъл да се обясняваме кой от представителите на десницата е по-праволинеен, по-почтен и т.н. Моята задача е да гарантирам, че десните представители ще имат свое собствено представителство в парламента. Защото ГЕРБ е нещо различно, по-скоро коалиция от центристки настроени гласоподаватели. Затова не е важно какво твърди някой, отцепил се от десницата.

Какво остана от здравната ви реформа? Как преценявате действията на служебния министър в здравния сектор?

Това не са действия на служебния министър на здравеопазването, а действия на БСП и ДПС, защото те издигнаха и подкрепиха президента Радев, а в момента през служебното правителство управляват България. Този подход не е само спрямо здравната реформа, навсякъде, където има някаква реформа, опит за изваждане на светло на начините за изразходване на публичните пари, навсякъде в момента тече чистка, реваншизъм и публично цинично послание. Целта е хората да бъдат убедени, че който е повярвал, че може да има промяна, се е объркал.

Относно здравната реформа съм убеден, че посоката, по която законодателно променяхме системата през последните години, трябва да продължи. А тя е - изваждане на търговията от здравеопазването и връщането на медицината там. Ако си представите системата на здравеопазването като кораб, на който трябва да му се промени посоката на движение, но първите действия бяха за това и за спиране на пробойните от изтичане от напълването му с вода. През въвеждането на много ясни контролни механизми. Когато въведеш правила срещу източването на касата, винаги има много недоволни. Към момента на законодателно и практическо ниво 70% от тези пробойни бяха затворени.

Успоредно с процеса на затваряне на пробойните и изтичане на нашите пари в различни търговски вериги се промени и посоката на движение. На законодателно ниво вече е ясно каква трябва да бъде структурата на системата на здравеопазване, не подчинена на търговски интерес, а подчинена на реалните нужди на здравната система и пациентите. По какви механизми трябва да се договарят отстъпки от мощните големи фармацевтични корпорации. Това е реален ефект, който беше постигнат за тези години. Ясно е, че трябва да има разделяне на заплащането на работещите в сферата на здравеопазването от количеството извършен труд, независимо от неговия резултат.

Големият въпрос е какво ще стане след изборите казва Бойко Борисов. Според вас какво ще стане?

Според мен интригата на изборния ден всъщност е как и с колко РБ-Глас народен ще участват в следващия парламент. След изборите има два варианта: съставяне на дясноцентриска коалиция или БСП и ДПС с някакви помощници. Едно дясно центристко мнозинство означава прогнозируема външна политика, свързана с активното ни членство в НАТО и ЕС, няма да има повишаване на данъците, а ангажимент на държавата в здравеопазване, образование и правосъдие. БСП и ДПС ознавача несигурно външнополитическо бъдеще на България, по-високи данъци, и възраждане на руските проекти.

Градската десница е малцинство, само в дясноцентристка коалиция в момента тя може да отстоява стъпка по стъпка целите, които реформисткото малцинство в България има. Другият начин е да претендираме, че някой ден десницата ще бъде мнозинство. Аз не си поставям такава цел. Знам, че когато търся доверието на избирателите, го търся, за да можем да направи определени неща. Доказал съм, че нашите идеи от мечта могат да се превърнат в закон, защото съм намерил 121 депутати, които да натиснат бутона в парламента. Само тогава се стига до реална промяна.

Ако искате да подкрепите Петър Москов, гласувайте с номер 21 в бюлетината.

Публикацията не е част от редакционнотo съдържание на Webcafe.bg.

Oще: 26 март  бсп  глас народен  дпс  дясно  здравеопазване  избори  избори 2017  интервю  парламент  петър москов  платена публикация  рб  рб-глас народен  реформаторският блок 


Още от Ad блок

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.