Рап, домати и любовта на един рапър към българските продукти | webcafe.bg
Webcafe

"Те бели, зелени и яркочервени"

Webcafe
18.09.2017, 16:11 (обновена 01.03.2018, 12:30)
Blacky

Снимка: © Вихър Ласков

Какво е общото между рапа и българския домат

"Клиентите искат продукти отбрани,
в курорти, в хотели, в морета, в Балкани.
Туристите правят добри и засмени -
те бели, зелени и яркочервени.

Червени черешки и дини гиганти,
най-сочният пъпеш и кайсиите сладки.
Праскови зрели и ягоди едри
усмивки събуждат и помисли ведри."

 

„Рапът освен начин на живот е и храна за душата." Това ми казва Николай Виделов, по-известен като Blacky - служител в МЕТРО, който решава да обедини любовта си към българските продукти и рапа. Две на пръв поглед несъвместими неща. Резултатът обаче е повече от интригуващ - парче, коeто цели да популяризира родното производство на плодове и зеленчуци.

Къде се преплитат рапът и българският домат? Може ли изобщо да бъдат сложени в една рамка? Очевидно може, става ясно от кампанията на МЕТРО в подкрепа на българските производители на плодове и зеленчуци и благоевградчанина Blacky.

Срещам се с него по време на Фестивала на розовия домат, пред Паметника на Съветската армия. Говорим си между репетицията и изпълнението му на сцената.

Сутрин е, но хората вече започват да прииждат, за да видят за какво е целият този шум - опънати шатри, реколтата от домати на различни български производители, огромен казан с лютеница, баби в носии, които мелят чушки и различни кулинарни изкушения с основна съставка доматът. След малко Blacky ще изпее рап парчето, като част от музикалната програма.

Разкажи ни повече за себе си. Кой си? С какво се занимаваш?

Казвам се Николай Виделов, подвизавам се под артистичния псевдоним Blacky. От Благоевград съм, на 30 години, занимавам се с музика от 13 години, имам около 40 песни. Правя парчета най-вече за мое удоволствие и за малкото феновете в моя град и околността. Забавлявам се като цяло.

Откъде идва този псевдоним?

Преди да стана Blacky имах други псевдоними. Но последният беше The black dog, Черното куче. Рeших да го съкратя и оттам стана Blacky.

Кога стана това?

2004 година. Тогава започна всичко. В студио, записи, парчета и всичко останало.

Как реши да избереш рапа? Защо не някой друг стил?

Това просто ми е страст. Имах и имам приятел, комшия от съседния блок, който още преди мен се занимава с рап. Tой все ме канеше у тях, имаше касетофон и на него записвахме наши песни с авторски текстове, импровизирахме и се получаваше нещо яко. От там дойде магията и започнах да я развивам.

Кога започна?

Непрофесионално всичко започна през 2000 г., а през 2004 започнах професионално да се занимавам с рап.

Защо избра да работиш в МЕТРО?

В Метро попаднах поради простата причина, че ми харесва работата там. Колегите са много яки, шефовете, търговските представители - всички. Доволен съм, защото получавам подкрепа, както в работата, така и в музиката.

А как реши да обединиш рапа и храната?

Рапът, освен начин на живот, е и храна за душата. Така че си приличат, взаимно са свързани.

Създадох песен за българските плодове и зеленчуци. Много съм доволен от проекта. Тук бих искал специално да благодаря на  на всички колеги в МЕТРО Благоевград и в София, които харесаха идеята ми за песен и я подкрепиха! Песента е записана в Бургас. Благодаря на всички за  помощта и реализацията.

Мислиш ли да продължиш тенденцията на създаване на текстове за храната?

Да мисля си. Най-вече защото това е нещо нестандартно. В хип-хопа да се пее за плодове и зеленчуци. Мисля, че съм първият, който го прави, и се получи добре. Надявам се скоро да имаме и видеоклип и той да пожъне успех.

Кои са идолите ти в рапа?

В началото съм се зарибявал от Тупак, Biggie, KRS-One и старото поколение рапъри.

Как най-вкусен доматът?

Доматът всякак е вкусен. Рецептата е българското. Важно е хората да предпочитат него, защото то е най-добрият.

Коя е най-яката мацка в града?(препратка  към песента "Тя е най")

Всички са красиви. Няма грозни жени. Всяка си има чар.

Кога му се иска на Blacky да убие?(препратка към  песента "Продължаваме")

Ако говорим за самия живот в България, всички знаем, че не е розов. Опитвам се да бъда позитивен , но самото ежедневие и негативните неща около нас, които ни поднасят отвсякъде ни убиват според мен.

Всички рапъри ли сте лоши момчета?

Не. За себе си мога да кажа, не съм добър. Не съм нито гангстер, нито нося пистолет. Позитивен  съм и обичам в парчетата си да го предавам. Да има закачливи рими, неангажиращ текст и музика.

Как се случва създаването на една песен?

При мен първо идва музиката. Ориентирам се към даден бийт мейкър, казвам му как да звучи, той ми праща варианти, аз ги одобрявам, пиша текста, пращам му го, той доразвива бийта. После влизам в студио и всичко се получава. Това е.

Oще: blacky  metro cash and carry  български домати  български зеленчуци  българско производство  магазини метро  метро  музика  николай виделов  рап  розов домат  фестивал на розовия домат 


Още от Ad блок