Жива материя | webcafe.bg
Webcafe

Жива материя

webcafeВладислава Кръстева
27.05.2016, 09:37 (обновена 03.12.2017, 17:11)
Marc O`Polo

Снимка: © Marc O`Polo

Ако прекарваш живота си, омотан в плат - нека да е най-добрият. Такава поне е философията на Marc O`Polo

Връзката на човека с плата е интимна. Всеки, когото някога сте обичали, е всъщност просто човек, облечен в дрехи.

Преди степени на разголване да скъсят човешките разстояния (а те, както казва Антони Манев в "Бариерата" на Вежинов, са разстояния вече премерени, затова "няма къде толкова да се бърза на тоя свят") - влакнени нишки обвиват телата ни.

Спим, храним се, работим, радваме се и тъжим в този свят, облечени и предпазени, с претенции за това какво точно се допира до кожите ни. И наравно с огъня, обработката на камък и зърно, производството на тъкан е в основата на човешката ни цивилизация (и на сложното отношение с телата ни).

Първият плат, произведен от човек, е най-вероятно вълненият филц, още известен със звучното име кече.

Това се случва през неолита. По същото време, с култивацията на лененото семе, идва и ленът, а в Индия започва да се тъче памучен плат.

Отегчени китайски принцеси (твърди се) откриват магията на копринената буба и коприната става признак на принадлежност към елита на обществото - явление, което продължава до XX век.

През 1905-та, цялостно динамична година в човешката история, вискозата - първата синтетична материя - навлиза на пазара в Европа, в последствие и в САЩ.

Това е една от онези тихи революции, от които произлизат трайни промени. Без вискозата нямаше да са възможни лесните за поддържане и производство дрехи с вид на коприна, лен, вълна и памук, при това на добри цени. Нямаше да е възможна и изобщо идеята за "достъпен лукс", която днес е основен пазарен принцип.

С пренасищането на пазара и сетивата, и дефиницията на "достъпен лукс" се е променила от 1905-та насам.

Ако преди това количество е било от по-голямо значение, сега вниманието е върху по-малкото, но по-качествено.

Философията на марки като Marc O`Polo е изградена на този принцип. Вниманието им към платовете, с които работят, е впечатляващо, но и логично: ако прекарваш живота си, омотан в плат, нека да е най-добрият.

Памукът, използван от Marc O`Polo, има структурата на пчелна пита и е изключително издръжлив и лек, което го прави особено подходящ за леки летни връхни дрехи и мъжки сака. Памучно-лененото сукно пък държи прохладно, заради рехавата си плетка и не е така капризно като чистия, мачкащ се и от полъх лен.

Знаменитата плетка "рибена кост", използвана при производството на платове за блейзъри от векове, е отново на мода.

В колекцията на Marc O`Polo присъства и прословутата революционна вискоза, но произведена от най-висококачествената целулоза от евкалипт, борови дръвчета или бреза, обработена допълнително за още повече мекота и издръжливост.

Близък по структура на памука, но с копринено лустро и по-дълъг живот, модалът е много устойчив на високи температури. Той е особено подходящ за тези от нас, които интимно познават феномена "грешната програма за пране".

И най-простата тениска се превръща в ценна част от гардероба, когато е с правилното бие и от правилния памук. Тя може да се носи под блейзър или кожено яке, с дънки, чинос, или копринен панталон. Изобщо, опциите са много, особено ако тениската е бяла.

Памукът, който Marc O`Polo използва за тениските си, е мерисализиран. Терминът с космическо звучене значи, че памучните нишки се разтягат механично и обработват със силно концентрирана сода каустик. Това променя структурата на влакното, прави го по-здраво и меко и с особен блясък.

Така кройката на тениската остава непроменена и шевът, който трябва да е в страни, не се усуква до гърба след три пранета - нещо, което също често се случва с жарсето, този прелестно флуиден плат.

Жарсето на Marc O`Polo, често комбинирано със 100% коприна, която би получила одобрението и на китайските принцеси от 4000 година пр.н.е, се плете от същата висококачествена вискоза, спомената по-горе, и става на най-прохладните и красиво падащи по тялото рокли и блузи.

И в типична за марката привидна небрежност, всички дрехи се оцветяват цели, напълно завършени, което прави цветовете като избледнели от слънце и дълги приключения.

Когато дрехите са добре направени, не се налага да мислим за тях, докато ги носим. Те влизат леко в живота, за да служат на нас. Рядко, но се случва понякога, правилното да е и лесно.

Oще: marc o`polo  mop  дамска колекция marc o`polo  дрехи  дрехи за лятото  дрехи от marc o`polo  мъжка колекция marc o`polo  плат  прохладни материи  фини материи за лятото 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.05.2016, 15:08

1 Bonka Sharkova.10209647729499556 | 31.05.201615:08

Памука е мерсеризиран, а не мересали.... както пише по-горе.
   

оценка

+0 -0