Мечтата на всяка домакиня | webcafe.bg
Webcafe

Мечтата на всяка домакиня

Цветелина ВътеваЦветелина Вътева
10.12.2016, 09:37 (обновена 11.12.2016, 19:44)
iRobot

Преди време онлайн се въртеше някаква шега, според която мечтата на всяка жена не била да срещне перфектния мъж, а да намери перфектния начин да яде каквото поиска, без да дебелее. Не е далеч от истината, но дефинирането на универсалната женска мечта е обречена кауза.

За сметка на това, мечтата на всяка домакиня, е по-лесна за отсяване. Откакто на бял свят се появиха миялните машини и миенето на чинии отпадна от класацията на „най-досадните, ужасяващи домакински задължения", която допреди това оглавяваше, домакините (и от двата пола) започнаха да се надяват на следващото чудо - машина, която чисти пода сама.

Доскоро идеята за съществуването на такова нещо ни се струваше не по-вероятна, отколкото на Жул Верн му се е струвала идеята за кацане на Луната. Една от основните задачи на технологиите обаче е да опровергава хората в това, което смятат за невъзможно, и да изпълнява техните малки или големи мечти.

Сдобих се с iRobot преди година. Върнах се от чужбина малко след Коледа и родителите ми бяха оставили „румбата" под елхата. Не особено голяма, кръгла джаджа с няколко копчета. Реакциите минаха през „Чисти сама? В смисъл?", „Е глупости, дай да пробваме", до „Не е истина...".

След първия й тест установих няколко неща:

а) Малката, кръгла джаджа е жива;

б) Малката, кръгла джаджа се храни с боклук от пода и това, изглежда, й харесва;

в) Малката, кръгла джаджа е по-умна от половината ми колеги;

г) Голямата, тежка прахосмукачка, заради която получих херния, отива в гаража;

д) Вече ще мога да чета разказите на О'Хенри и да пия божоле, докато къщата се чисти сама.

„Румбата" (както бе логично кръстена, заради модела iRobot Roomba 866) е лесна за подценяване, тъй като външният й вид навява асоциации за малко, сладко роботче, чиито функции на пръв поглед не са ясни. Нужно е известно време съжителство с нея, за да бъдат оценени всичките й заложби и сериозни технически и технологични характеристики.

Когато са се занимавали с дизайна, „татковците" й са обърнали внимание на всички елементи. Механиката - прахосмукачка, филтър, изработка, създава впечатление за много дълго и внимателно тестван продукт. Въпреки малките си размери, отделението за боклука се пълни относително бавно, а сензорите отчитат много прецизно кога точно е пълно, без фалшиви сработвания - всеки път при почистване боклукът вътре е с много висока плътност. Т.е. - системата функционира така, че малкото място е максимално оползотворено.

Елементите, изискващи редовно почистване, са така конструирани и обозначени, че дори детето ви (ако е над 6-годишно) може да я почисти.

Но най-сериозният елемент, който прави впечатление, е поведението - т.е. програмното подсигуряване на румбата. Граничещи с изкуствен интелект, функциите й като чистене, предпазване от падане по стълби, заобикаляне на предмети и начина на движение в помещението, се управляват динамично и с елементи на самообучение. Всичко това може да се забалежи от второто или третото „излизане от гаража". Способността й да излиза от купчина заплетени кабели буди възхищение, а дори когато се оплете в пердето, често се измъква сама.

И все пак, онова, което ме накара да се привържа към румбата сериозно, беше отношението й към дългокосместия, бял котарак, който обитава дома ни. Хората, които гледат домашни любимци с дълга козина знаят за какво става въпрос: кафе с косми, баница с косми, вълма косми, летящи над пода, купчини косми, залепнали по килимите пр. Откакто румбата регулярно се включва в почистването на дома, все по-често ми се случва да изпия един чай без котешки косъм да ми залепне на устата.

Човешката алчност обаче е безконечна. Затова 6 месеца след пристигането на румбата в нашето домакинство, закопнях за машина, която не само да събира праха и боклуците от пода, но и да го мие. Новата битова мечта доби реални форми и отскоро до румбата стои „бравата". Или иначе казано - подочистачка робот iBraava 390 Turbo.

Повече за нея - четете в следващия материал.

Oще: ibraava  irobot  машина за почистване  почистване  прахосмукачка  румба  техника  цветелина вътева  чистене 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.