18 тайни на добре планираната сватба | webcafe.bg
Webcafe

18 тайни на добре планираната сватба

Анелия Георгиева
28.07.2017, 18:24 (обновена 30.07.2017, 09:56)

1 от 10 снимки Назад Напред

Сватбена фотография - основна

Снимка: © Гого Кехайов

Фотограф: Гого Кехайов

Сватбеният ден е мечта на всяка жена. Или на почти всяка, но да не спорим. Изпълнен с любов, красота и храмония, той е източник на много положителна енергия и на равни количества стрес. Подготовката често е истинско предизвикателство за двамата бъдещи съпрузи, както и за всички около тях. Ако младоженецът е здравословно дистанциран, бъдещата булка е притеснена, че той е апатичен и няма отношение. Ако прояви отношение, тя е недоволна, че прекалено много се бърка и като че ли се опитва да се налага. И двата случая се ходи по тънък лед.

В България наемането на професионалист, който да поеме организацията на сватбения ден от А до Я става все по-популярно. Много двойки обаче предпочитат сами да се ангажират с подготовката на сватбата си - защото е по-весело и искат да се почувстват пълнокръвна част от техния ден или най-малкото, защото е по-изгодно.

За последното на помощ идва кампанията на „Пещерска отлежала" Просто кажи да!", която с две ръце приветстваме.

Ако планирате да се жените тази година, може да се регистрирате в сайта на конкурса, като условието е ако сте сред трите двойки-победители, да сключите брак в рамките на годината.

Може да се регистрирате като качите описание на своята мечтана сватба, обща снимка, а ако имате и заснето видео, това ще ви носи бонус точки. Добре е съдържанието да е оригинално, за да е по-голям шансът ви да сте сред финалистите за голямата награда.

Те ще бъдат определени от жури с участието на актрисата Саня Борисова-Илиева и ще бъдат официално обявени на 7-ми август.

Трите двойки-победители ще получат по 5000 лв., които да подпомогнат организацията на сватбата им, независимо дали планират морска, горска, планинска или някаква съвсем причудлива сватба.

Освен това от "Пещера отлежала" ще осигурят безплатно фото и видео заснемане и пълни чаши за всички гости на сватбата. Конкурсът продължава до 30-ви юли на специално разработената уебстраница www.justsayyes.bg. С други думи - нямате почти никакво време, заемайте се.

Ние ви предлагаме 18 тайни на добре подготвената сватба. Снимките са на един от водещите фотографи в сватбената тема - Гого Кехайов.

1. Първо успокойте топката

Напълно нормално е веднага щом чуете дълго мечтания въпрос и изречете отговора с голямо Да, вълнението ви да удари небесата. Но не действайте импулсивно. Не започвайте с депозита на място и планирането още на следващия ден, а изчакайте няколко седмици, в противен случай вълнението ви може да измести рационалното мислене и да доведе до неразумни решения.

2. Сглобете голямата картина

Да, важно е какви ще бъдат цветята и декорите, но първо изяснете цялостната концепция - каква точно сватба искате - на открито, коктейл, на брега на морето или друго. Когато знаете какъв точно тип сватба искате, всички останали детайли бързо ще си дойдат на мястото.

3. Направете си списък с две графи - „Какво искам" и „От какво имам нужда"

Двете неща са различни, затова се опитайте да ги разделите. Графата „Това, от което имам нужда" съдържа всички онези неща, които са необходими, за да бъде осъществим сватбеният ден, дори да говорим за разклонители, озвучаване и стойки за цветята.

4. Определете прецизно бюджета си

Много важно. Не харчете дори стотинка преди да направите ясен бюджет по пера и да сте наясно с по-голямата част от сумите, необходими за отделните елементи на сватбата. Това е момент, в който една двойка може да допусне грешка от самото начало, която след това да се окаже непоправима. Планирайте в бюджета дори дребните неща, които впоследствие могат да се окажат крайно необходими.

5. Не пестете грешно

Няма вариант, в който да не трябва да спестите от нещо, но преценете добре от какво точно. Вероятно чичо ви или приятелката ви прави хубави снимки, но ще искате ли после да ги показвате на внуците си? Не пестете от фотограф и други професионални услуги, които освен качествена работа, ще ви дадат и малко повече спокойствие.

6. Планирайте гостите си добре и ги уведомете навреме

Когато дойде време за сватба, по стара българска традиция родителите ви искат да поканите всичките си роднини, включително и такива, които не сте виждали. Съветът ни е да се съобразите с финансовите средста ви да поканите на първо място хората, които вие желаете и най-вече познавате. Не забравяйте да отправите поканата към гостите си навреме - месец, два преди сватбения ден, особено ако той е през лятото, когато хората планират почивката си.

7. Доверявайте се на вътрешния си глас, когато взимате решения

Дори ваши близки, роднини или приятели да ви отправят предложения, които не ви харесват, не се притеснявайте да откажете, защото това е вашият сватбен ден и не бива да правите компромиси с него и с вас самите. Вместо това можете учтиво да отговорите „Идеята е интересна, ще помисля за нея" и да продължите по плана, който имате в главата си.

8. Не премисляйте нещата твърде много

Знаем, че някои решения се взимат трудно, но направили ли сте даден избор, не се връщайте назад към него. Каквото било, било. В противен случай рискувате да изпаднете в предсватбена треска или истеричност, които не са във ваша полза.

9. Не се опитвайте да бъдете „супер-жена"

Бъдещите булки често се заблюждават, че могат да се справят с всичко и да огреят навсякъде. Казват си „По-евтино е да си направя сватбата сама" или твърдят, че е по-забавно. Но подготовката на една сватба отнема над 240 часа и е невъзможно човек да се справи с нещо такова абсолютно сам. Дори да нямате професионалист около себе си, използвайте помощта на семейството и приятелите си.

10. Не мултитасквайте

Вместо да мултитасквате, приоритизирайте. Определени задължения и ангажименти могат да ви отнемат един час, други - три седмици. Важно е да отмятате задачите една след друга, без да се опитвате да свършите две или повече наведнъж. Таа гарантирано всичко ще бъде свършено качествено. Това важи и за всичко останало, което правите в живота.

11. Уредете документите си

Колкото и да ви се струва странно, най-важната част от брака е..бракът. Преди по-приятната част, а именно подготовката на сватбения ден, погрижете се за цялата документация, която се изисква, за да станете съпруг и съпруга.

12. Погрижете се за удобството си

Жените винаги си мислим, че можем да издържим в продължение на 8 часа с обувки на висок ток, които обуваме за първи път, да танцуваме и да тичаме без да завършим с подути и болезнени глезени и ходила. Няма смисъл. Вместо това, на сватбения ден си осигурете комфорта, който ви е необходим, за да се забавлявате на максимум.

13. Проверете всичко преди големия ден

Седмица по-рано си направете check list и отметнете всичко, което е трябвало да свършите и е готово. Предупредете хората, ангажирани с организацията на сватбата, за крайни срокове и часове, в които трябва да бъдат на разположение. Заложете на планиране в календара, имейли или SMS - всичко, което е подредено и в писмена форма, за да няма недоразумения и инфарктни ситуации.

14. Две ръце повече в сватбения ден никога не са излишни

Дори по време на цялата организация да не сте използвали професионална помощ, вземете си помощник за сватбения ден, тъй като тогава ще имате най-голяма нужда да сте спокойни и да делегирате част от задълженията си, за да можете да се насладите на вашия ден.

15. Починете си преди сватбата

Ако напрежението ви дойде в повече и имате нужда да разпуснете, направете го. Нищо няма да се обърка от един ден, прекаран в планината или навън с приятелки за вечерта.

16. Меденият месец ще почака

Не тръгвайте за медения си месец на следващия ден както правят по филмите. Вместо това изчакайте няколко дни, за да си починете и за да отделите повече време на роднините си, които вероятно са пътували, за да присъстват на сватбения ви ден.

17. Контролирайте емоциите си

Организирането на мечтания ден крие своите странични ефекти. Започвате да ставате прекалено нервни, да проверявате нещата по два, три пъти, а това настроение се отразява на вас и околните ви. Спомнете си коя сте, какъв е характерът ви и че светът няма да свърши, ако не всичко върви гладко.

18. Насладете се на момента

Има много булки, на които им се е искало да са се притеснявали по-малко и да са се забавлявали повече на сватбения си ден. Не бъдете една от тях. Не се опитвайте да проверите всеки детайл и оставете на помощниците си да се ангажират с това. Насладете се на себе си, на любимия човек и на всички хора, които са с вас, за да отпразнуват вашето щастие и любов. И запомнете: гостите са толкова щастливи и доволни, колкото щастливи и доволни са булката и младоженецът.

Oще: just say yes  пещерска отлежала  просто кажи да  ракия пещерска  сватба  сватбен ден  тайни 


Още от Ad блок

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.