Кой всъщност е жертвата? | webcafe.bg
Webcafe

Кой всъщност е жертвата?

webcafeAd блок
04.12.2017, 10:53 (обновена 04.12.2017, 18:27)
шанън кърк

Снимка: © Colibri

"Метод 15/33" е дебютният роман на Шанън Кърк

„Метод 15/33" е стъписващ психотрилър, написан в първо лице. Представете си безпомощно, бременно 16-годишно момиче, което е отвлечено, докато се прибира от училище. А сега го забравете. Защото Лиса Ийланд не е типичната жертва на подобни престъпления. Действието се развива в рамките на месец и нещо в САЩ, в наши дни. Шанън Кърк слага пръст в раната „трафик на деца".

След 3-дневно шофиране похитителят отвежда Лиса в една уединена ферма.

Там тя е затворена в оскъдно мебелирана стая, в която прекарва цял месец, а единствените хора, които вижда междувременно, са бруталният похитител, неговият брат-близнак, една семейна двойка, която Лиса кръщава г-н и г-жа Явни, и един лекар, който следи как се развива бременността й. Момичето долавя присъствието и на други хора, които нарича мислено Готвачите, защото чува как някой приготвя храната й, но така и не ги вижда.

Без да е сигурна къде се намира, тя започва да надушва причините, поради които е отвлечена. Похитителите смятат да продадат бебето й на г-н и г-жа Явни и после да я убият. Лиса е ужасена и отчаяна, или поне така си мислят те, докато наблюдават всяко нейно действие. Но ги дебне изненада. Защото зад миловидната външност на русото, синеоко момиче се крие хладен и остър като бръснач ум.

Това, което нито похитителите, нито Лиса знаят, е, че в същата ферма има друго отвлечено момиче, Дороти, което се издирва от двама агенти на ФБР - Роджър Луи и партньорката му Лола. Ще пристигнат ли те навреме, за да спасят момичетата? И кой всъщност се нуждае от спасение? Защото Лиса, изглежда, няма да се спре пред нищо, за да защити нероденото си дете.

Идеята за привидно безпомощна жертва, която се превръща в палач и тържествува над мъчителите си, не е нова, но тук момичето е само на 16 и притежава необикновен мозък - да, мозък, а не просто ум.

Фронталният й мозъчен лоб, който отговаря за разсъжденията и планирането, е по-голям от нормалното. Това й позволява не само да се държи като по-зряла жена, но и да контролира емоциите си по начин, неразбираем за обикновените хора, което я превръща в опасен социопат. Ако обстоятелствата например й налагат да убие друго човешко същество, Лиса ще го стори, без да се замисли, и дори няма да изпита угризения.

Роджър, агентът от ФБР, също е интригуващ персонаж. Изключително интелигентен като Лиса, той страда от рядко заболяване, наречено хипертимезия - прецизна автобиографична памет, която му позволява да помни до най-малки подробности всеки един ден от живота си.

Необикновените герои и интересната структура на романа - две успоредни сюжетни линии, които накрая се преплитат, разказани в ретроспекция 17 години след отвличането (съответно от Лиса и от Роджър), и двете в първо лице - не само поддържат любопитството на читателя, но и ни позволяват да видим „отвътре" как работят мозъците на тези странни личности. А стегнатият кинематографичен стил, напрегнатото действие и внезапните обрати превръщат книгата в един наистина първокласен трилър.

Оценен високо и от читателите, и от критиката, окичен с няколко важни награди, „Метод 15/33" е дебютният роман на Шанън Кърк и е замислен като начало на трилогия.

Представете си кръстоска между „Очи от рая" и „Мълчанието на агнетата". В момента Шанън, която е професор по право и практикуващ адвокат, работи върху втората книга, озаглавена „Heavens". Остава да чакаме.

Oще: colibri  колибри  метод 15-33  мълчанието на агнетата  очи от рая  психотрилър  роман  трилогия  шанън кърк 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.