Как да изберем най-добрия телевизор като професионалисти | webcafe.bg
Webcafe

Как да изберем най-добрия телевизор като професионалисти

СтаниславСтанислав Касчийски
20.08.2016, 12:51 (обновена 24.08.2016, 13:46)
tv

Във всеки случай е добре, когато избирате телевизор и вече знаете какви са основните разлики между технологиите при моделите, на които сте се спрели, е да ги видите на живо.

Когато дойде време за избиране на нова техника, човек може да се обърка много сериозно. Що се отнася до телевизорите, технологичните характеристики са десетки, като част от тях важат за всички, а други са свои собствени технологии на отделните марки, които не можете да сравните лесно с тези на конкуренцията. Марките са много, моделите са много, а имената им са само с поредица от букви и цифри.

Изборът се случва различно.

Някои хора четат рецензии, други се доверяват на консултантите в магазина (понякога скрито представители на конкретни марки), трети си избират най-красивия в ценовия клас. Има и по-хитри, които проверяват кой е спечелил престижни технологични награди, както и такива, които изчитат целия интернет, за да разберат какво стои зад термините и да направят информиран избор.

Тази седмица Европейската асоциация за образ и звук (EISA), които тестват и награждават техника вече повече от 30 години, обяви избора си за най-добри продукти в няколко категории за 2016-2017-та година. Награждаването се проведе непосредствено преди най-големия технологичен форум в Европа - IFA 2016 в Берлин.

Именно победителят от наградите на EISA в категорията за най-разумен избор при покупка на телевизор с голям екран в Европа за 2016-2017г., ще използваме за пример, за да разберете какво означават всички тези технологични термини, които са се появили през последните години.

Наградата печели 4K UHD LED телевизор Philips 65PUS7601. Той притежава голяма част от PQ (picture quality - качество на картината) технологиите,  които обичайно са включени в първокласните продукти от серия 9000 на марката. Както подсказва името - телевизорът е 65 инча и е от серията 7601.

4K UHD (ултра HD) е лесно за обяснение - това е резолюцията на телевизора. Броят пиксели са 3840 px по широчина и 2160 px по височина. Това е четири пъти по-добро от HD резолюцията, с която е най-масова в момента и която се използва за излъчване на HD каналите на кабелните ви оператори. Простичко - това е най-смислената резолюция, която да изберете при покупката на телевизор, която е едно ниво над сегашната и ще е актуална в продължение на още доста години.

LED LCD е технологията, по която е изградена матрицата на екрана. В продължение на десетилетие конкуренцията беше между LCD и Plasma телевизори, докато производителите нe спряха да произвеждат Plasma екрани. В момента единствената алтернатива на LED LCD са OLED екраните, които са базирани на доста различна технология, за която най-същественото, което трябва да знаем е, че всеки един пиксел се осветява самостоятелно. Както и че е значително по-скъпа. Макар и в началото разликата в картината да клонеше към OLED технологията, LCD първо навакса с въвеждането на различни подобрения (като HDR) превръщайки го в по-добър избор, когато говорим за цена към качество.

Philips 65PUS7601 е и първият HDR телевизор на Philips, който включва както HDR Premium, така и HDR ъпскейл, така че независимо от източника на съдържание, картината е изключително ясна и реалистична. HDR прави контраста в картината по-добър - бялото по-бяло и черното по-черно. Ъпскейл означава, че взема не-HDR картина и я подобрява като такава, а HDR Premium гарантира, че телевизорът може да възпроизведе съдържание от HDR носител на 4k екран.

Тазгодишното жури на престижните награди EISA обърна специално внимание на усъвършенстваната LED подсветка, която използва 128 зони на локално затъмнение, осигурява равномерно дълбоко черно и детайлни сенки в невероятната чистота на Ultra HD образа.

Пуснете стария си LCD телевизор и го оставете без сигнал. Когато е включен черното на него ще сивее малко, защото той има LED осветление, което не може да се изключи. Когато на Philips 65PUS7601 се пусне динамична картина, която на места е изцяло черна, той ще прецени кои от тези 128 зони да използва, за да не виждате сивкаво черно, а по-наситено черно, доколкото може да се обясни това по прост начин.

Впечатляваща е и допълнителна персонализация на настройките Perfect Natural Motion, която позволява на потребителя да ги пригоди според своя вкус.


Perfect Natural Motion e технология на Philips, която променя кадрите, които виждате в секунда. Както знаете, филмите традиционно се излъчват с 24 кадъра в секунда. Всеки един кадър улавя различно движение. Е, с тази технология можете например да решите да удвоите кадрите - всеки кадър ще се показва два пъти за същото време - в резултат - за една секунда ще имате 48 кадъра, 24 движения и усещане в окото ви за по-плавно придвижване на обектите на екрана.

Отличеният модел 65PUS7601 разполага и с тристранен Ambilight, най-характерната черта на телевизорите Philips вече повече от десетилетие.

От толкова време са на пазара, че най-вероятно вече сте имали шанс да изпитате какво е усещането. Технологията използва светодиоди, които пресъздават цветовете на екрана, излъчвайки меко сияние на светлина около телевизора. По този начин се създава по-поглъщащо изживяване с по-малко напрежение в очите и подобрено възприемане на контраста. В по-високия клас Philips вече представят и модели с четиристранен Ambilight, но пък цената си казва думата.

Разбира се, както всички смарт телевизори Philips за 2016 г., моделът 65PUS7601 е с операционна система Android TV.


Отдавна телевизорът не е просто екран, на който да пуснете новините или някой сериал. През годините станахме свидетели на неща като телетекст, игри, навлизането на smart-телевизорите с всевъзможни собствени операционни системи, Google Chromecast и сет-топ-боксове като Apple TV и Amazon Fire TV.

Днес имаме няколко основни операционни системи, които се ползват при новите телевизори: WebOS при LG, Tizen при Samsung, Firefox OS при Panasonic, Roku OS - известна предимно със сет-топ-боксовете си и инсталирана на някои модели на по-малки играчи на пазара като Sharp, TCL, Haier, Hisense и Insignia.

И естествено имаме Android TV. Разработената от Google OS си има своите предимства и недостатъци спрямо всяка една от горепосочените операционни системи, но тя безспорно е лидер на пазара. От появата на първите телевизори, които я използват през 2015-та, досега, тя се е наложила на марки като Philips, Sony, Sharp и Bang & Olufsen. Ако съдим по това, че тя не е притежавана от нито един от лидерите на пазара и че Google обяви ясно желанието си да я направи най-използвана още с представянето й, тя е добър избор от гледна точка на продължителни ъпдейти, което означава, че телевизорът ви скоро няма да бъде неактуален.

Тя използва същата технология като Android системата за телефони, което силно улеснява производителите на приложения и времето за достигане до Google Play на телевизора ви.

Друго предимство е, че най-вероятно вече сте в Google системата и всичко ще ви е на едно място.

Има още няколко важни неща при избора на телевизор - като например качество на звука.

Philips 65PUS7601 разполага с мощен 30W изход и технологията на Philips - Double Ring, която позволява толкова тънък телевизор да произведе завладяващ съраунд с богат бас и кристално ясен говор, който се възпроизвежда при максимална сила на звука и без промени, изрязване или изкривяване.

Във всеки случай е добре, когато избирате телевизор и вече знаете какви са основните разлики между технологиите при моделите, на които сте се спрели, е да ги видите на живо. Да прецените, макар и за малкото време в магазина доколко ви допада картината, как ви изглежда той с Ambilight, например как звучи и доколко ви харесва.

Ако съдим по наградата от EISA и от възхода на Philips, откакто марката телевизори се произвежда от TP Vision,, Philips 65PUS7601 със сигурност трябва да е в списъка за преглед, когато търсите най-разумната и най-добрата покупка при цена/качество.

Oще: philips  избор на телевизор  най-добрият телевизор  телевизор  телевизори 


Още от Ad блок