„Красиви момичета” – готика, съспенс и крайм ноар в едно | webcafe.bg
Webcafe

„Красиви момичета” – готика, съспенс и крайм ноар в едно

Webcafe
01.09.2017, 11:08 (обновена 02.09.2017, 08:42)
Красиви момичета

Защо сме склонни да загърбваме нещата, които имат най-голямо значение? Защото сме себични, небрежни или недостатъчно разумни същества? В човешката природа е заложено да желаем най-силно онова, което не можем да имаме...

Това са само някои от котвичките, с които психотрилърът „Красиви момичета" приковава вниманието. Деветнайсетгодишната Джулия изчезва безследно. Семейството й е съкрушено, полицията не крие безсилието си пред липсата на улики. Знае се само, че е била в някакъв бар. Не е пила повече от обикновено. Известила приятелите си, че не се чувства добре и че ще се прибере у дома. Това е последният път, в който някой я е виждал.

Години наред екстрасенси и частни детективи ще залъгват семейство Каръл. Болката постепенно разяжда брака им и родителите на Джулия се развеждат, а сестрите й прекъсват контакт помежду си. Клеър се омъжва за милионер от Атланта, а Лидия е самотна майка и едва свързва двата края.

Двайсет и четири години след изчезването на Джулия историята се повтаря с друго момиче, а съпругът на Клеър - най-малката дъщеря на семейство Каръл - е убит по време на нелеп инцидент. Клеър вярва, че двата случая са свързани и се обръща за помощ към Лидия - макар да не са се виждали от 20 години. Двете все пак решават да разровят миналото, с риск то да ги накаже щедро за тази смелост. Тайните, които изплуват на повърхността, са неочакван шанс за изкупление...

Свидетелство за главозамайващия успех на Карин Слотър (която, забележете, е родена в Грузия),  са 35-те милиона продадени копия от шестнайсетте й романа, преведени на 36 езика. Поредиците „Грант Каунти" и „Уил Трент" и трилърът „Cop Town" са номинирани за не едно отличие и са на път да оживеят на телевизионния екран, а „Красиви момичета" моментално става бестселър на „Ню Йорк Таймс".

През 2015 г. романът е обявен от Амазон за „книга на месеца", а Лий Чайлд го нарича „книга на годината". Не друг, а Джилиан Флин, която жъне овации за „Не казвай сбогом" и „Мрак", признава, че не би пропуснала нито едно заглавие на изобретателната си колежка.

„Красиви момичета" е зловещ трилър със сложно усукан сюжет и майсторски изградени психологически портрети. Слотър печели читателя с усета си за детайла, с ловко напластените обстоятелства, с ритъма на самия разказ, който препуска неистово, за да се добере до един брилянтен финал. Женските образи са голямото откритие на тази книга, без да пренебрегваме умопомрачителния образ на Пол.

Отчасти тревожна, отчасти шокираща, „Красиви момичета" е достатъчно страховита, за да ви принуди да поглеждате през рамо, докато прелиствате страниците. В живота невинаги е за предпочитане да знаем истината. Но в романа всеки финал, различен от този на Карин Слотър, би бил евтин и непоносим.

Oще: colibri  амазон  книга на годината  книга на месеца  книги  колибри  крайм ноар  красиви момичета  литература  мистерия  роман  съспенс  трилър роман  хубави книги 


Още от Ad блок

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.