Скрити страсти и непонятни пориви в новия роман на Орхан Памук | webcafe.bg
Webcafe

Скрити страсти и непонятни пориви в новия роман на Орхан Памук

webcafeAd блок
15.12.2016, 11:42 (обновена 16.12.2016, 12:43)
орхан Памук

"Червенокосата" е10-ата книга на Нобеловия лауреат

Неизбродни са пътищата на душата и тайните на човешкото съзнание - това доказва и десетият роман на Нобеловия лауреат Орхан Памук.

"Червенокосата" е историята на един мъж, който на младини копае кладенци, влюбва се в загадъчна червенокоса красавица, издига се в обществото и разбира на свой гръб, че нашият живот и нашите планове си остават играчка в ръцете на съдбата.

В най-добрите традиции на творчеството си Орхан Памук ни разказва на пръв поглед за делничния живот на копачите на кладенци и скромните мечти на обикновените хора. Но "Червенокосата" крие в себе си дълбочини, в които чрез разкази и образи се преплитат отношенията между бащи и синове, конфликтът между индивидуализъм и авторитарност, държавния ред и свободата, между прочетеното и видяното. От една страна това е роман за любов, надежди, предателство и омраза, от друга - анализ на основни части от литературния фундамент на цивилизацията, разследване на убийство в съвременен Истанбул и сравнително проучване на престъпленията в два основополагащи мита в цивилизацията на Запада и Изтока - митът за Едип и разказа на Фердоуси за Рустам и Сухраб.

А в дълбочините на разказа се долавя и демоничният глас на Червенокосата, която героят Джем среща още в началото на житейския си път. Тази среща се оказва съдбоносна за целия му живот. Една-единствена любовна нощ подпечатва съдбата му.

От чирак на майстор, копаещ кладенци, Джем се издига до върховете на обществото, опознава не само света на бизнеса, но и света на идеите. Страшно събитие, преживяно на младини, оставя у него неизлечимо чувство за вина и го кара да стигне в търсенията си до античността, до случаите на отцеубийство и убийство на сина в "Едип цар" и "Шах-наме", за да си обясни сложната плетеница от самота, ненавист, вина и любов, която движи живота му. Джем и съпругата му, майстор Махмут, всички герои на тази драма са подчинени на неотклонния ход на съдбата. В опитите си да се изтръгнат от предопределението те само затягат още повече неговата примката около шията си.

Oще: еднорог  книга  книги  литература  нобелов лауреат  образа  орхан памук  проза  червенокосата 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.