Каквато ти е прахосмукачката - така сте у дома | webcafe.bg
Webcafe

Каквато ти е прахосмукачката - така сте у дома

webcafeМира Янева
07.06.2016, 11:47 (обновена 07.06.2016, 20:18)
Rowenta Silence Force Multi - Cyclonic

Снимка: © Rowenta

Кажи ми каква ти е прахосмукачката, за да ти кажа как сте у дома

Имам неизтриваем детски спомен за това как майка ми през ден "оре" ( това си е неин израз - винаги казваше, че оре с прахосмукачката) панелния ни дом, а фученето от руската й машина е толкова силно, че се налага да си крещим, за да се чуем.

По същата причина чистенето от два до четири следобед и след осем вечер си беше наистина проява на недобросъседски отношения и можеше да те вкара в трайни конфликти с живеещите наоколо.

Да не говоря за това, че понеже всяка прахосмукачка си има собствен, неповторим шум, входът можеше безпогрешно да различи кой точно и в коя част на апартамента си чисти.

Има шумове, които се възприемат от членовете на семейството като особено уютни. Звукът от излизащата гореща пара на ютията например води най-често до сънливост. Домашните шумове, излизащи от класическата италианска кафеварка, носят асоциация за събуждане и старт на деня - клокоченето на готовото кафе не ви ли прилича на тропот на стадо препускащи коне?

Миксерът предизвиква чувство на семеен празник, защото свързваме бръмченето му най-вече с приготвянето на домашен десерт. Радиото пък дразни вечер, но разбужда домочадието сутрин, а включванията и изключванията на компресора на хладилника могат да са доста изнервящи, ако уредът е разположен в стая, където се налага да спиш.

Ето такива "находки" намерих в една прилежно залепена в албум изрезка от списание "Паралели" от онези години. Майка ми внимателно ги подбираше и колекционираше.

Малки домашни навици

От онова време са изминали повече от тридесет години и в света на домашните уреди са се случили не малко революции. За една от тях си дадох сметка наскоро, когато дъщеря ми съвсем по детски ме помоли да си "прахосмуча", докато тя се опитва да заспи следобед - тихият звук на прахосмукачката я бил приспивал.

И наистина - докато аз прелитах над домашните подове и мебели с футуристичния си нов уред, тя просто заспа.

Да се разберем нещо - аз не съм от жените домакини за пример. Гладенето ме докарва до лудост, подреждането ми се струва загубена работа, защото само след няколко часа от него няма и помен, да простирам мразя, готвенето е ок, стига да не трябва да се правя на шеф с първо, второ и трето всеки ден, а чистенето... Ами ако мога да определя коя е най-досадната от всички домакински работи на света, няма да се поколебая да посоча именно него за първенец.

Точно заради това се опитвам да сведа домакинските си занимания до минимум усилия за максимум резултат.

И понеже най-често в устрема си да поддържам дом участва именно прахосмукачката, към нея имам доста повече изисквания, отколкото към останалата част от бойното ми домашно снаряжение.

Капризи за прахосмукачки и къщни принцеси

Сигурна съм, че по изисквания към прахосмукачката си приличам с деветдесет и девет процента от активното население, което има вземане-даване с този ред поне веднъж седмично. Затова да обобщя:

Важно е прахосмукачката ми да е лека и маневрена. Не мога да си представя, че ще разнасям насам-натам кютук с килограмите на пълничък първокласник!

Искам още да не е обемна - имам истински детски кошмар от точно онази съветски прахосмукачка от детството, който нашите складираха в един свободен ъгъл до гардероба в моята стая, защото никъде другаде не се побираше.

Както и да я сгъваха, по какъвто и изобретателен начин да извиваха маркуча и да подреждаха четката й, тя все си приличаше на зловещо, дебело, хоботещо нещо, което истински ме стряскаше.

За да се разбираме с моята прахосмукачка е важно, разбира се, да чисти като хората.

В годините съм имала всякакви красиви като дизайн китайски представителки на този тип уреди, които след първите два пъти не могат да изсмучат и перо от пиле върху теракот!

Да не говоря, че веднъж една направо започна да връща всичко, което до този момент беше всмукала.

Да не пропусна и още нещо - винаги мога да позная кога в едно помещение току-що се е разходила прахосмукачка от по-нисък клас по специфичната миризма на стоплен от двигателя домашен прах.

Това ухание не ми харесва и искам моята прахосмукачка да има достатъчно и работещи филтри.

При всички тези претенции, които имам към най-използвания уред за домашно почистване, прибавям и това, за което вече стана дума - малкото шум. Да натисна копчето и от пластмасовото тяло да се завихри истински циклон, от който да те боли глава и светът да ми докривее, изобщо не ми е домакинската мечта.

Ясно е, че не е лесно за непрофесионален домашен чистач като мен, който споделя тази грижа и с децата, мъжа си и тук-таме с някоя самоотвержена баба, да попадне на прахосмукачка, която да отговаря на всички тези условия.

Тя или е красива и неефективна, или тежка и шумна, или чисти сносно, но замърсява въздуха, или е толкова обемиста и сложна за ползване, че в крайна сметка я завираме в някой ъгъл, гордеем се, че имаме такова чудо на техническата мисъл и... чистим с метла като едно време.

Прахосмукачката призьорка

В името на чистото домашно огнище, лесния живот на домакинстващия и здравия сън и спокойствие на фамилията, мога скромно да препоръчам тазгодишния си фаворит сред прахосмукачките.

Носи респектиращото име Rowenta Silence Force Multi - Cyclonic и на практика комбинира изключително представяне и несравнимо ниско ниво на шума.

Всъщност това е най-тихата прахосмукачка без торбичка с технология мултициклон - усъвършенствана и изключително ефективна система, която осигурява процес на отделяне на праха от въздуха на два етапа.

Първо, въздухът се засмуква и се завърта в централния циклон. Центробежната сила изхвърля най-тежките частици прах в контейнера. Следва втората стъпка, при която въздухът преминава през четири странични циклона, от които толкова му се завива свят, че и най-фините прахови частици се отправят под строй към контейнера.

На този етап цели 99% от засмукания прах е отстранен.

Какво ще го правим оставащият 1% ли? Ами за него са предвидени цели три допълнителни нива на филтрация - филтър от дунапрен, метален микро-филтър и Нера 13 филтър.

Казано накратко, и той няма шанс отново да полегне в дома ми, защото 99.98% от праха е филтриран и "задържан" в контейнера, който от своя страна се почиства само с едно движение.

Rowenta Silence Force Multi - Cyclonic има набор от четки за всякакви пространства, като има и такава, чиито две позиции позволяват да събираш прах от практически всякакъв вид подове.

Самият уред е ергономичен, маневрен и се ползва удобно.

Компактен е и може да се съхранява лесно, както и да се разнася из дома без непременно някой да се превие от дископатия или премазани пръсти на краката.

И най-важното - докато аз или който там се е захванал да прахосмучи семейното огнище се вихрим, останалите могат спокойно да придремват пред телевизора, да слушат музика или да си бъбрят.

Така че изобщо няма да е пресилено, ако направя заключението, че понякога здравината на семейството зависи от разни съвсем делнични неща. Като например от това каква точно е домашната прахосмукачка.

Oще: rowenta  rowenta silence force multi - cyclonic  вкъщи  деца  дом  домакиня  домашен уред  домашни шумове  под  почистване  почистване на дома  почистване у дома  прахосмукачка  прахосмучене  ровента  семеен уют  семейство  чистене на пода 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.01.2016, 22:46

1 Atanas Cekov.10205602316201647 | 09.06.201622:27

Всъщност всички изброени от вас модели за меко казано "едно голямо нищо" ако наистина искате прахосмукачка си купете някой от моделите на "Кархер" Намига
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.