Принцесата, която написа роман за една кралица | webcafe.bg
Webcafe

Принцесата, която написа роман за една кралица

Webcafe
24.07.2017, 11:57 (обновена 25.07.2017, 08:13)
Кралица на четири кралства

Принцесата на Кент пресъздава по впечатляващ начин изключителната житейска история на Йоланда Арагонска - движещата сила зад престола във Франция през XV-ти век, наставница и покровителка на Жана д'Арк."

Филипа Грегъри

С "Кралица на четири кралства" Нейно Кралско Височество принцесата на Кент, отдавна насочила интереса си към историческите проучвания, полага началото на трилогия, посветена на Стогодишната война.

Йоланда Арагонска, кралица на Сицилианско-Неаполитанското кралство, Йерусалим, Арагон и Кипър, е една от най-впечатляващите фигури, дърпали конците в политическия театър на Европа през онази тежка и кървава епоха.

Кралица Йоланда опровергава изцяло твърдението, че през Средновековието жените са били напълно безгласни и безпомощни. Нейната история показва как дори през онези трудни времена една интелигентна, обаятелна и проницателна жена е в състояние да играе решаваща роля в политиката и историята...

Стогодишната война бушува в Европа. Френското кралство се топи като сняг под слънцето, кралят е луд, кралицата - напълно неспособна да управлява, благородниците водят братоубийствени войни, бургундците клонят към съюз с Англия. Младият и войнствен крал на Англия, Хенри V, всеки момент може да присъедини към своето кралство и последните френски земи. За Франция сякаш няма надежда.

Тогава една деветнайсетгодишна принцеса, родена в Арагон, встъпва в династичен брак с херцога на Анжу. Целта на този брак е да прекрати постоянните вражди между двете династии. Но уговореният съюз поставя началото на една голяма любов, а появата на Йоланда Арагонска спасява загиващата Франция.

Смела, проницателна, далновидна, Йоландасе превръща в основна фигура на политическата карта на Европа - нейни агенти следят събитията навсякъде в Европа, тя вярва в силата на новата класа - търговци и граждани, бори се за обединение на враждуващите френски благородници, тя е онази, която отвежда в двора на пасивния, жалък Шарл VII една скромна селска девойка от Лотарингия, която с помощта на Йоланда ще се прочуе под името Жана д'Арк, Орлеанската дева...

Йоланда осигурява войските на Орлеанската дева, обкръжава я със сигурни военачалници, един от които, Жан Дюноа, е възпитаник на самата кралица на четири кралства.

С изключителна енергия и прозорливост Йоланда управлява земите на династията Анжу, и макар да остава кралица само номинално, тя постига много повече от немалко кралици с участието си в управлението на Франция. Йоланда не е чужда на дворцовите интриги, не се спира пред измами и шпионаж, за да постигне крайната си цел - благото на страната, която е приела за свое отечество, и укрепването на властта на краля, когото се е заклела да брани.

Във време, когато проблемите в кралските дворове са се решавали най-често с убийства, женската интуиция, проницателността и съобразителността на Йоланда Арагонска ѝ служат повече от отлично, за да налага решенията си.  Тя манипулира близки и подчинени, организира цяла шпионска мрежа, поставя свои хора на стратегически позиции и в резултат успява да издигне Франция от унизителното положение, в което е изпаднала, до ниво на укрепващо кралство, което скоро ще бъде поето, възстановено и издигнато от един силен и хитър крал - Луи XI.

Принцесата на Кент Мишел

Принцесата на Кент, свързана по произход с две жени, играли значителна роля в историята на Франция - Диан дьо Поатие, прочутата любовница на крал Анри II, и кралица Катерина Медичи, изгражда увлекателен разказ за една жестока и кървава епоха, за интригите и предателствата около кралския престол и за духовната сила и несломимия характер на една изключителна жена.

Книгата може да намерите в е-книжарницата на издателство Еднорог тук.

Oще: ednorog  еднорог  исторически роман  йоланда арагонска  кралица  кралица йоланда  кралица на четири кралства  кралство  онлайн книжарница еднорог  принцеса кент  роман 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.