"Плувецът" на Зандер - подписан с решимост, кураж и издръжливост | webcafe.bg
Webcafe

"Плувецът" на Зандер - подписан с решимост, кураж и издръжливост

webcafeAd блок
08.07.2016, 09:04 (обновена 08.07.2016, 17:39)
плувецът

Лудостта на империите около нас продължава

"Всеки път, когато те прегръщам, е последният. Знам го от самото начало. И когато ти се върна и аз поех нашето дете в безсънните си прегръдки, единственото, за което можех да мисля, бе, че този път е последният. Ти ме гледаш с очи, бистри като обещание за дъжд, и аз знам, че ти знаеш. От толкова отдавна, отколкото и аз. За моето предателство".

Така започва този интелигентно построен, задъхан текст, който светкавично ни пренася в сирийската столица Дамаск през 1980 година.

Йоаким Зандер е създал майсторски политически трилър за парализиращо чувство за вина, отмъщение и изкупление.

Още първите редове приковават вниманието заради емоционалния разказ от първо лице, единствено число. Протагонистът е мъж, който твърди, че знае всичко за оцеляването. Занятието му очевидно е опасно...

"И там, на балкона, в меланхоличната сладост на залеза, сред уханието на жасмин и под акомпанимента на приглушеното мърморене на дипломати, гангстери и политици, седнали вътре около масата, разменям информация, която ни отвежда по-близо до оцеляването. Правя сделки, които означават, че някой друг ще умре вместо мен."

Действието е игра на пинг-понг, постоянно разменя 1980 с 2013-та година, а впоследствие и други двойки години. Броят на героите постепенно набъбва.

В Упсала, Швеция, се запознаваме с Махмуд Шамош, рационален тип, който вярва в простите обяснения (и презира конспиративните теории).

Махмуд току-що е приел покана да говори на конференция в Брюксел, когато започва да получава смущаващи есемеси, подписани с "решимост, кураж, издръжливост".

Излиза, че някой знае за него неща, които той самият почти е забравил. Паниката, която го застига, става повод да научим за съществуването на Клара Валдийн, чиято роля в романа е ключова.

Оттук нататък напрежението драматично се сгъстява...

"Есемесите се увенчават със снимка, правена с джобен фотоапарат или с мобилен телефон. На преден план се откроява лежащ мъж, вързан с ремъци за носилка. По ръцете, врата и гърдите му се различават малки кръгли белези. Някой е гасил фасовете си по него отново и отново, но това не е всичко. За ужас на Махмуд очните гнезда на мъжа изглеждат празни, защото... наистина са празни."

Понякога истината и лъжата изглеждат еднакво привлекателни. И двете могат да те спасят. Но и двете могат да те погубят, предупреждава фабулата.

"Плувецът" е остроумен и емоционално въздействащ роман, в който обратите крият много капани.

Най-сполучливият образ все пак принадлежи на Клара Валдийн. А иначе хладната делова атмосфера в Брюксел и духът на изолирания шведски архипелаг са пресъздадени с усет за детайла.

Ако не сте предупредени, никога не бихте допуснали, че това е дебютен роман. Отлично темпо и ефектен финал на един разказ, чиято предпоставка не търпи възражения: лудостта на империите около нас продължава.

Ето няколко интригуващи цитата:

"Знам, че наоколо има много лъжа. Но реалността е крехка и без лъжата заплашва да се срине."

"Ако мислим за нещата със съжаление, никога няма да оцелеем. А в крайна сметка единствено оцеляването има значение."

"Има толкова несправедливости, за които никой не е държан отговорен. Да осъществиш отмъщението си, е могъщо изживяване. Малцина са дарените с този вид привилегия."

"Лъжата може и да е мерзка, но истинският ни враг всъщност е истината."

"Каквито и намерения да имаш, накрая всичко излиза накриво. Това е единственото, на което те учи животът."

 

Oще: colibri  бестселър  дамаск  издателство  издателство колибри  йоаким зандер  книги  колибри  литература  нова литература  нови бестселъри  плувецът  плувецът йоаким зандер  ревю на плувецът на йоаким зандер  сирия  художествена литература  четене  шведска литература 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.