5-те основни плюса на електрическата четка за зъби | webcafe.bg
Webcafe

5-те основни плюса на електрическата четка за зъби

webcafeAd блок
23.11.2016, 17:59 (обновена 25.11.2016, 12:27)
електрическа четка за зъби

Снимка: © Getty Images

С какво новите технологии при четките за зъби превъзхождат традиционното миене на зъби

Те навлизат в ежедневието ни все повече и повече. От предмет на лукса, днес електрическите четки за зъби се превръщат в необходимост, особено когато човек е запознат с техните предимства.

Но единствено закупуването на електрическа четка за зъби няма да ви гарантира "бяла" усмивка. За добър резултат трябва да спазвате основните правила, с които вече сме ви запознавали.

Подобно на обикновената четка за зъби, която е добре да се сменя веднъж на три месеца, при електрическата също е полезно да сменяте главата на три месеца. Много от моделите имат индикатор в главите, който ви показва кога е време да ги смените - например при избеляване на цвета на косъма на самата четка. Има и модели, които напомнят автоматично, когато дойде време за смяна на главата.

Главите на различните електрически четки за зъби имат различни функции - има вибриращи, въртящи се, или използващи звукова технология, като и действието е различно. Има такива за чувствителни зъби, за масажиране на венците или за избелване. Някои имат сензор, който ви ориентира, когато четката натисне прекалено много венците. Повечето от електрическите четки за зъби се продават с поставка и с адаптор за зареждане при пътуване.

Един от най-големите минуси на електрическите четки за зъби, според масовото мнение, е тяхната по-висока цена. Въпреки това, ако се калкулира използването им в течение на времето, цената със сигурност не излиза толкова много по-висока от тази при използването на обикновена четка за зъби.

Във всички случаи дали ще ползвате електрическа или механична четка за зъби, не вземайте прибързано решение, преди да прочетете повече за 5-те основни плюса на електрическите модели.

Ето ги и тях:

1. Електрическите четки за зъби почистват в дълбочина и много по-добре

Технологията печели с много точки пред механиката, когато става дума за възможности за почистване на зъбите. Енергичните движения на главите, задвижвани от електромотор, премахват плаката по-добре и по-бързо, отколкото става това на ръка. Напредналият дизайн на електрическите модели помага също така да се почистват трудно достъпни зони, като например мъдреците, както и зъбите от вътрешната им страна  - това определено е плюс в борбата срещу плаката и зъбния камък.

Затова и водещите дентални специалисти препоръчват използването на електрическа четка за зъби. Според изследване на Американската дентална асоциация при изследване сред 16 000 пациенти, 80% от анкетираните за заявили, че са подобрили денталната си хигиена след като са сменили четката си за зъби с електрическа.

2. Предпазват от нараняване на венците по време на миене

Когато искате да си измиете добре зъбите с обикновена четка за зъби, вие всъщност често натискате прекалено силно, което наранява венците. Освен кървене, това предизвиква също така и отдръпване на тъканта на венеца - а тя, както може би знаете, никога не пораства отново обратно. Твърде силното натискане при механичната четка за зъби също така премахва емайла от повърхността на зъбите, което ги прави свръхчувствителни към студ, горещина и други влияния.

Въпреки че някои зъболекари твърдят, че електрическите четки за зъби също могат да имат такъв ефект, всъщност всичко зависи от вашия модел и програмата, която използвате. При съобразена с вашите зъби програма е много трудно да "натискате" твърде силно, защото всъщност електрическата четка сама върши цялата работа, докато вие просто я държите и насочвате във вашата уста. По този начин нямате причина да натискате или въртите излишно.

Някои електрически четки дори имат сензори, които автоматично редуцират силата на натиск.

3. Електрическите четки за зъби са много удобни за хора с проблеми с фината моторика или движението

Американската дентална асоциация препоръчва на хората, които имат физически затруднения (артрит, трудна подвижност на ръцете и раменете или липса на координация на ръцете) да използват електрически четки за зъби. Защо? Защото те имат по-дълги дръжки, които са лесни за хващане, а и, както казахме, чистят вместо вас, специално онези зони от устната кухина, които изискват фина моторика - като например задната страна на венците или задната страна на горните и долните предни зъби.

4. Те имат вграден таймер за време

Знаете ли, че трябва да миете зъбите си поне 2 минути всеки път, като прекарвате по 30 секунди на всяка една половина от ченето си отгоре и отдолу. Но колко са две минути? Естествено, никой не ходи с таймер или будилник в банята, което е и плюс на електрическите четки за зъби. Повечето модели имат вграден таймер.

Според изследване средностатистическият човек си мие зъбите между 31 до 65 секунди, като разликите зависят от пола и възрастта. Електрическите четки за зъби ви спестяват усилията да калкулирате продължителността на миенето на зъби, като обикновено бибипкат или вибрират като минат 2 минути - а и ви осигуряват необходимата продължителност на почистване. Има модели, които имат и възможност да пиукат, вибрират или бибипкат на всеки 30 секунди - така че да знаете по колко време точно да отделяте на всяка част от зъбите.

1. Те са екологични

Разбира се, предвид това, че използват електричество, са възможни известни дебати доколко те са по-"зелени" от механичните четки за зъби. И все пак това, което изхвърляте на 3 месеца не е цяла пластмасова четка за зъби, а само глава, като много от произвежданите глави за електрически четки за зъби са рециклируеми.

Естествено, ако ви се наложи да изхвърлите накрая (след години употреба) тялото на своята електрическа четка - то можете да го направите по съответния природосъобразен начин.

Това са аргументите в ползва на електрическите четки. Сега е ваш ред да изберете какво предпочитате повече за почистване на вашите зъби.

 

Oще: philips  philips sonicare diamond clean  електрическа четка за зъби  звукова четка за зъби  зъб  зъби  миене на зъби  паста за зъби  почистване на зъби  усмивка  четка за зъби 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.