"Стъпи на земята!" - или за мечтите, които няма как да бъдат стъпкани | webcafe.bg
Webcafe

"Стъпи на земята!" - или за мечтите, които няма как да бъдат стъпкани

Мартина Стоименова
23.11.2017, 14:59 (обновена 24.11.2017, 18:27)
На върха

Снимка: © Pixabay.com

Обикновено мечтите са представяни като нещо положително. Но интересното е, че никога няма да чуете някой да каже "мечтател" без укор. За сметка на това ще чуете изрази като: "Приземи се!", "Стъпи на земята!". А ако срещнете човек, който да ви потупа по рамото и да заяви: "Много се радвам, че мечтаеш. Стой си вкъщи и прави само това" - вие самите ще го обявите за луд.

Дотолкова сме свикнали да приемаме мечтите си като призраци, от чието осъществяване се страхуваме, че дори харесваме факта, че желанията ни не се сбъдват. Отглеждаме неизказаните си копнежи като дечица, които не искаме да пораснат. Поливаме ги като стайни цветя, но не им даваме да цъфнат. Правим го, за да не съжаляваме, ако мечтите ни вземат, че се сбъднат и отлетят от нас.

Имам приятел от детинство, когато винаги описвам като мечтател в най-истинския смисъл на думата.

Романтик до дъното на душата си, когато пораствахме, той успяваше да запали всички наоколо с мечтите си за приключения.

Цар в поставянето на далечни и труднопостижими цели, той подаряваше безкрайния хоризонт на очакванията на цялата компания и – няма да си кривя душата - в пубертета нямаше момиче, което да може да устои на замрежения му поглед, втренчен в някоя далечна дестинация.

Убедителните му приказки постоянно се променяха: един план за добиване на злато лесно се превръщаше в начин за създаването на система за решаване на сложни генетични задачи. Седмица по-късно вече се търсеше начин да се поръчат роботи, които да заместват берячите в бадемовите плантации, които той смяташе да закупи в най-скоро време...

Малко по-късно моят приятел започна да мечтае за Френския легион. Около месец всяка сутрин тичаше около езерото Панчерево, тръгна на бокс и приятелите му вече се стегнахме да го пращаме на тежкия приемен изпит. Нека отиде, нека опита!

После никой не разбра какво стана. Френският легион изчезна, както се беше появил, а нашият приятел заговори за пътувания из Амазонка. Четеше в несвяст истории за нападенията в басейна на огромната река, хвърляше ножове по дърветата, изчезваше спонтанно нанякъде, за да разберем, че е бил сам в гората на палатка. Това продължи няколко месеца, след което и тази мечта утихна и той се втурна да крои планове за бизнес с индиански антики. А после си спомням, че говореше само за скъпоценни камъни и се стягаше да пътува за Африка...

Сега моят приятел е женен, живее в София и чака трето дете. И всеки път, когато премрежи очи в поредната мечта – жена му подскача стреснато и рязко му припомня, че тя е тази, която вързва семейния бюджет, докато едновременно с това се грижи за домакинството.

Някой би казал: "Толкова за мечтите".

Но аз продължавам да мисля, че мечтите на моя приятел са онова, което отличава живота му от живота на всички останали средностатистически хора. Той наистина създава сам своите планове (никога не ги нарича мечти, защото искрено вярва в тях) и наистина харесва да ги вижда как се превръщат в огромни желания, преди да се спукат като сапунен балон. Но удивителното е, че никога няма да го чуете да изрича оправдания от сорта на "Нямам пари, за да направя това и онова...".

А това са думи, с които 90% от мечтателите оправдават неосъществените си пориви.

Е, ако моят приятел можеше да формулира една-едничка осъществима цел и да се придържа към нея (нещо в което не вярвам след толкова години познанство), щях да му пратя сайта platismechta.bg.

Това е находчива онлайн платформа, чрез която Jacobs насърчава участниците да споделят своята мечта.

След това, чрез конкурс, осъществен от младо и симпатично четиричленно жури, от компанията могат да сбъднат мечтата ви с до 1000 лв или с материали и услуги в паричната равностойност на тези пари.

Цели трима ще бъдат наградените със „сбъдване на мечта“, като техните имена ще бъдат изтеглени след края на играта, който е на 17 декември. Те ще бъдат обявявани на уебсайта на играта в рамките на 5 работни дни от тегленето на съответните награди, а всеки печеливш ще бъде уведомен за наградата си посредством съобщение, изпратено от организаторите на e-mail адреса, с който се е регистрирал.

Освен всичко друго - за мечтателите, всяка седмица от Jacobs раздават по 100 броя кафе от новата марка Cronat Gold.

А най-хубавото е, че за да дадете шанс на мечтата си, се изискват минимални усилия от ваша страна.

Единственото, което трябва да направите, след като отидете на адрес platismechta.bg, e да попълните електронната форма на регистрация с вашето име, фамилия, телефонен номер и е-mail адрес.

Имайте предвид, че можете да участвате с неопределен брой мечти...

Но и – мислете му, понасяте си отговорността за сбъдването им!

Разбира се, за да има шанс пред журито, написаното в полетата не трябва да са с неприлично и нецензурно съдържание. Не трябва и да е неморално, клеветническо, обидно или да засяга определени етноси, раси, религии, пол, сексуална ориентация или социо-демографска група. Не е етично и мечтите да съдържат или да реферират към марки и продукти, конкурентни на тези нa Jacobs.

Участниците ще получат и още един бонус – чисто морален. Те ще могат да се насладят на усещането, че мечтата ще бъде прочетена, разбрана, а може би и подкрепена.

Защото едно е сигурно – запишем ли най-искрените си желания, споделим ли ги, дори през монитора – те ще оживеят. За нас. И за другите.

А това може да е прекрасно!

Oще: jacobs  кафе  мечтатели  мечти  сбъдване на мечта  споделени мечти  якобс 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.