Това не е моето дете | webcafe.bg
Webcafe

Това не е моето дете

webcafeAd блок
26.11.2015, 09:58 (обновена 26.11.2015, 18:30)
зое бек

Снимка: © "Еднорог"

"Старото дете" - майсторски криминален трилър от Зое Бек

Ако сте любители на добре разказаната и приятно заплетена мрачна история, имаме идеалното предложение за вас - трилърът „Старото дете" от дебютиращата на българския пазар млада немска авторка Зое Бек.

Тя е лауреат на множество престижни международни награди (включително и за Най-добър криминален роман) и същевременно е талантлива пианистка, която изнася успешни концерти на различни световни музикални сцени.

Романът ѝ „Старото дете" ни среща с две жени, които представляват двата полюса на тази заплетена криминална история, поставяща сериозни етични въпроси.

В Берлин през 1978 година Карла, преуспяваща галеристка, щастлива съпруга на талантлив музикант, преживява ужасен шок, когато поставят в ръцете й шестмесечната й дъщеря, от която е била разделена заради болест - това не е нейното дете. Но никой не й вярва - дори най-близките й хора приемат твърденията й за израз на психически проблеми.

Животът на Карла рухва, за нея остава една единствена цел - да намери изчезналата си дъщеря.

В наши дни, в Единбург, красивата и ексцентрична Фиона се събужда с прерязани вени в собствената си вана. Никой не иска да повярва на твърденията й, че не е искала да се самоубие, че някой е посегнал на живота й.

Динамичната смяна на сцените, преплитащите се събития от миналото и настоящето поддържат напрежението до последната страница от романа. От самото начало става ясно, че историите на двете жени трябва да се пресекат някъде, но Зое Бек не предлага бързо и лесно разрешение на загадката.

Криволиченето на двете различни съдби - на майката, водеща привидно безнадеждна битка за детето си, на младата жена, търсеща мъчително себе си - напомня на бързата смяна на кадри от филм.

Каква е ролята на невзрачната Мораг, която така старателно копира във всяко отношение своята по-красива приятелка Фиона? Напрежението се усилва с всяка страница, намесва се и журналистическото разследване на приятеля на Фиона - чиято цел се оказва тясно свързана с цялостната интрига около едно престъпление, за което все още никой не подозира.

В сложния пъзел на тази драматична история се редят картини от аристократичните вили край Берлин и сцени от артистичния свят на съвременен Единбург, а заговорът на скритите злодеяния тласка отчаяните жени към лудост, също като в ужасяващото описание на една мрачна картина, видяна някога от Карла:

"На ръба на някакъв канал жена в бели одежди се съпротивляваше на фигури с изкривени в гримаси лица, които едва се открояваха в тъмнината наоколо. Опитваха се да я бутнат с ръце, замитаха я с метла. С какво бе заслужила тази жена да свърши в зловонната клоака? Сигурно е била проститутка... Или щеше да стане такава. Карла гледаше сенките: духове, демони, вещици?

Колкото повече се взираше, толкова повече фигури изникваха от тъмнината и се опитваха да бутнат жената. Те се хилеха, смееха се. Докато жената, на края на силите си, бе закрила челото си с едната ръка, сякаш за да се защити, другата ръка изчезваше в мрака зад нея - не беше ясно дали се съпротивлява или вече се е предала. И след като Карла гледа изображението още известно време, тъмните фигури придобиваха все по-човешки вид, а лицето на жената все повече напомняше на маска.

Дали виждаше себе си в тази жена? Какво общо имаше тя с нея? Много просто: и двете бяха жени, които не биваше да съществуват."

Ако сме успели да събудим любопитството ви и искате да надзърнете между кориците на „Старото дете", можете да я поръчате тук.

Oще: вана  зое бек  издателство еднорог  книга  криминален трилър  кръв  опит за убийство  подменени деца  престъпление  самоубийство  трилър 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.