Клиентите на ИКЕА събраха 10, 1 млн. евро за децата по света | webcafe.bg
Webcafe

Клиентите на ИКЕА събраха 10, 1 млн. евро за децата

Lifecafe
21.01.2015, 15:44 (обновена 21.01.2015, 17:19)
икеа

Снимка: © ИКЕА България

В рамките на кампанията "Плюшени играчки в помощ на образованието", клиентите в България събраха 21 926 евро, а в рамките на "Колко е добре да дариш по две" - 43 852 лв. Парите съответно ще отидат за обучение на децата, както по света, така и у нас

За всяка плюшена играчка или детска книжка, продадена през ноември и декември, Фондация ИКЕА дари по 1 евро за образователни проекти, ръководени от Save the Children и УНИЦЕФ.

По време на празниците, милиони клиенти на шведския лидер в областта на обзавеждането на дома по цял свят се присъединиха към кампанията "Плюшени играчки в помощ на образованието". Благодарение на тях, бяха събрани общо над 10,1 милиона евро за образователни проекти от продажбата на плюшени играчки и детски книжки.

И в България клиентите на ИКЕА помогнаха в мащабната кампания и набраха 21 926 евро в помощ на образователни проекти по цял свят и още 43 852 лв. за децата в страната.

Инициативата се провежда у нас за втора поредна година и е допълнение към глобалната кампания. Едновременно с  "Плюшени играчки в помощ на образованието"у нас се проведе паралелно и местна инициатива под наслов "Колко е добре да дариш по две".

През 2014 година клиентите на компанията у нас закупиха 21 926 играчки - с 57% повече в сравнение с предходната година. За всяка играчка ИКЕА България отделя по 2 лева под формата на мебели, играчки и творчески материали в помощ на образователни проекти на УНИЦЕФ в страната.

Средствата, набрани с кампанията от 2013 година, подпомогнаха първия Център за ранно детско развитие в гр. Котел, област Сливен, който отвори врати на 31 октомври 2014 година.

Центърът има за цел да разшири достъпа на деца на 3 и 4 години до образователни дейности, които да ги подготви за успешно включване в задължителната предучилищна подготовка.

Средствата за Save the Children ще бъдат насочени към деца с увреждания, както и към малцинствени групи в Азия и Европа. Дарението от Фондация ИКЕА ще позволи на УНИЦЕФ и Save the Children да подобрят образованието в 18 страни по света.

Благодарение на тазгодишните дарения, УНИЦЕФ ще подпомага инициативата "Училища за Африка" в осем държави, както и инициативата "Училища за Азия" в Китай.

Проектите, спонсорирани от фондацията, подготвят учители, подобряват системите за закрила на детето, осигуряват образователни материали, както и допринасят за по-голяма училищна посещаемост в едни от най-бедните общности по света.

Кампанията "Плюшени играчки в помощ на образованието" е допринесла за подобряването на образователните възможности на повече от 11 милиона деца в 46 държави от 2003 година насам.

Джоузефин Бърн, световен директор за образованието към УНИЦЕФ заяви:

"Да предоставиш възможност на най-уязвимите и изолираните деца да ходят на училище е изключително важно за тяхното бъдеще. Това не бива да бъде отказано на нито едно дете, било поради бедност, увреждане, пол, конфликт или бедствие, например като избухването на ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне".

Елизабет Далин, генерален секретар на Save the Children - Швеция и председател на световната организация за сътрудничество между Save the Children и Фондация ИКЕА добави:

"Да подобриш достъпа до качествено образование на деца с увреждания, както и на представители от малцинствени групи, дава възможността за едно по-добро и по-светло бъдеще".

Oще: ikea  благотворителна кампания  благотворителност  деца  децата по света  икеа  клиенти  мебели  мебелна компания  образование  плюшени играчки в помощ на образованието  свят  шведски лидер 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.