Може ли човек да бъде щастлив? | webcafe.bg
Webcafe

Може ли човек да бъде щастлив?

webcafeВладислава Кръстева
23.03.2017, 11:22 (обновена 28.12.2017, 14:31)
сократ иисус и буда

Снимка: © Colibri

"Сократ, Иисус и Буда" е книга, която се впуска в търсене на висшия смисъл през живота на три от най-важните фигури в световната цивилизация

Френският философ и социолог Филип Льоноар разкрива пред читателя необятния свят на трима от най-проникновените духовни учители, а именно Сократ, Иисус и Буда.

"Ученията на Буда, Сократ и Иисус са преминали през вековете и хилядолетията, без да остареят или отживеят времето си. Това се обяснява по всяка вероятност с образцовия характер на техния живот, с дълбоко новаторския дух на тяхната мисъл в сравнение с господстващите в съответната епоха представи и с универсалния обхват на техните послания", пише той.

В началните страници писателят удря читателите с едни от най-страшните въпроси. Тези за смисъла, величието, осъзнаването и онова, което е вътре във всеки от нас.

"Криза" от старогръцки означава преценка, решение... нещата, които другите трябва да решат.

И именно това е един от най-трудните баланси, с които трябва да се справим в битието си.

Защото нима някой отрича факта, че самото решение понякога не е толкова трудно за вземане, но се изисква мъдрост и търпение после да се живее с последиците от него.

Филип Льоноар проследява и сравнява митовете, произхода на легендите и фактите, в които са забулени пътищата на Сократ, Иисус и Буда.

Филип Льоноар

С невероятно прецизно и увлекателно слово той се отърква о мисълта на всеки един от тях и ни въвлича в неподозираните дълбини на умовете ни.

"Може ли човешкото същество да е щастливо и да живее в хармония с ближните си в цивилизация, построена изцяло върху "притежанието"?"

Съществува една едничка добродетел, по-важна и от справедливостта - любовта.

Любовта и страданието. Редом с тях пътят на тримата е съпроводен от остро равнодушие към материалното. Равнодушие, което с времето се превръща в ненавист и омерзение към парите.

Стремежът към материалните блага и сладости често ни води до отричане на всичко "грешно" и плътско.

Води до намиране на висшия смисъл, чиято светлина е пътеводна.

Подобни твърдения има за Буда, който в ранните си години е тънел в сласт и изобилие, докато в един момент не се пренасища, решавайки да обърне поглед към големия смисъл.

Съществуват твърдения, че Сократ е изпитвал влечения към млади момчета. Но това отново никога не би могло да бъде причина за отклоняване от пътя.

Книгата е безценна и с това, че дава отговори на вечно задавани въпроси. Съществували ли са тримата наистина?

Каква е била сексуалността им и има ли някакви свидетелства за техни житейски партньори? Дългокос и слаб ли е бил Иисус, в какви културни среди са родени и кои точно са мъдростите, които са ги превърнали в едни от най-красивите умове на всички времена...

"Сократ, Иисус и Буда" е книга, която има силата да разкрие пред погледа нови хоризонти, да обърне читателя навътре към себе си и да му помогне да открие истинската си същност.

 

Oще: colibri  буда  заглавие колибри  иисус  исъс  колибри  ново заглавие  сократ  филип льоноар 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.