ЕКОПАК инвестира 2,5 млн. лв. в инсталация за сортиране на стъклени отпадъци | webcafe.bg
Webcafe

ЕКОПАК инвестира 2,5 млн. лв. в инсталация за сортиране на стъклени отпадъци

webcafeAd блок
19.11.2016, 09:30 (обновена 20.11.2016, 11:43)
ЕКОПАК

Снимка: © ЕКОПАК

Инсталацията в с. Равно поле има капацитет да сортира половината от пуснатите на пазара стъклени опаковки

Първата у нас инсталация за сортиране на стъкло по цвят, в чието модернизиране ЕКОПАК България инвестира 2,5 млн. лв., има капацитет да обработва 100 тона стъклени опаковки на ден.

Инсталацията в с. Равно поле беше открита в присъствието на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Министър Василева подчерта ползите за околната среда от тази инвестиция, които са намаляване на количество депонирани стъклени опаковки, намаляване използването на природни суровини в производството на нови опаковки, намаляване на електроенегия и вредни емисии в атмосферата.

„МОСВ ще продължи да подкрепя инвестиции, свързани със зелените идеи, зеленото мислене и зелената икономика", каза министър Василева и благодари за доброто сътрудничество с общините и с бизнеса.

На официалното откриване на инсталацията присъстваха Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани и председател на борда на директорите на Екопак България и Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите.

Инвестицията в нови технологии повиши капацитета на инсталацията два пъти, намали съдържанието на замърсители в готовата суровина два пъти, гарантира по-високо качество и дава възможност за разделяне на стъклото по цвят.

„Това е добра новина за рециклиращите заводи в България, както и за производителите на продукти в стъклени опаковки - те ще получат по-чиста суровина и съответно по-качествени опаковки", каза Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на ЕКОПАК България и подчерта, че "ефективното управление на системата за разделно събиране на отпадъци дава възможност за инвестиране в по-модерни технологии."

Модернизираната инсталация има капацитет да сортира половината от пуснатите на българския пазар стъклени опаковки.

Нуждата от подобна инвестиция е породена и от повишаване на качествените критерии, които установяват кога отпадъците от стъклени опаковки престават да бъдат отпадък и се определят като суровина. Освен това за последните 3 години клиентите на ЕКОПАК България отчитат ръст на опаковките от стъкло общо с 30% в сравнение с 15% ръст на всички видове опаковки пуснати на пазара. И не на последно място е предложеният пакет от мерки за прилагане на „кръгова икономика" на ЕК, който предвижда нарастване на целите по рециклиране на стъкло на 75% до 2025 г. (в момента тази цел е 60%).

Стъклото е единственият материал, който може да се рециклира на 100%, безброй пъти. Сортирането на стъклото по цвят ще направи рециклирането по-ефективно. Това може да се случи само с активното участие на хората, които изхвърлят разделно стъклени опаковки (бутилки и буркани) в зелените контейнери.

Цената на разделното събиране, сепариране и рециклиране на стъклените опаковки е включена в крайната цена на опакованите продукти.


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.