Кой плаща за греховете на мъртвите? | webcafe.bg
Webcafe

Кой плаща за греховете на мъртвите?

webcafeAd блок
04.04.2017, 10:06 (обновена 18.04.2017, 11:16)
черната къща

Снимка: © Colibri

Остров Луис крие страшни тайни в книгата на Питър Мей

Oстров Луис е най-северната точка от шотландския архипелаг Външни Хебриди. Като такъв той е и най-изолираното и ветровито място в Шотландия, известно със суровата си красота. Местните жители са толкова богобоязливи, че трудностите на ежедневието им бледнеят пред тежестта на ирационалните им страхове. Детектив Финли (Фин) Маклауд е роден и израснал в тази среда, но заминава да учи в университета в Глазгоу и повече не се връща на острова. Не и до момента, в който започва действието в "Черната къща".

Бестселърът е част от трилогия (отрупана с награди), при това издателите обещават, че следващите две книги - "Човекът от остров Луис" и "Шахматните фигури" ще излязат след броени седмици.

Рядко се случва всички романи от жанрова поредица да са отличени за художествените си качества, в този смисъл активът на Питър Мей буквално спира дъха.

"Книга на годината" 2011 на британския сайт за криминална литература и трилъри Crime Thriller Hound и американската награда "Бари" за криминален роман на годината за 2013-та (за "Черната къща"), Голямата награда на читателите на френския ежедневник Le Télégramme и международният приз на фестивала в Коняк, Франция (за "Човекът от остров Луис") са само част от престижния списък.

От книгите му са продадени над 2 милиона екземпляра във Великобритания, а Америка вече е полудяла по тях. Самият Питър Мей се подготвя педантично за всеки свой сюжет. Това си личи по кристалната чистота, с която изгражда образите си. И по безотказния му нюх към детайла. Що се отнася до въздействието на българското издание, няма как да не подчертаем заслугата на преводача и отличната редакторска работа.

"Те са просто хлапета. Шестнайсетгодишни. Набрали смелост от алкохола и пришпорвани от наближаващия Сабат, те се прегръщат в тъмното в търсене на любов, за да намерят единствено смърт. За разлика от обикновено ветрецът е съвсем слаб. И топъл като дихание върху кожата, като съблазнителна милувка. Леката омара в августовското небе скрива звездите, но луната е почти пълна и хвърля бледа безкръвна светлина върху твърдия гладък пясък, останал след отлива..."

Лиричното начало на книгата грабва вниманието и нагнетява предчувствие за стряскащи разкрития. А те не закъсняват.

Убитият е Ангъс Макричи от Кробост, родното градче на детектив Маклауд, а почеркът на деянието напомня за неотдавнашен случай с голо тяло, увиснало от едно дърво между мократа от дъжда фасада на Петдесятната църква и банката, под носа на развяващ се плакат с надпис "Исус спасява". Отчасти провокиран от разрива в личния си живот, Фин се връща на острова, където сенките на миналото го връхлитат с пълна сила.

Местните жители са задушени от хватката на мрачна религия, чийто ад е постлан с християнски подбуди. Налице са една рухнала икономика, висока безработица, ширещ се алкохолизъм, процент на самоубийства далеч над средното равнище за страната.

Мъжете на острова ревностно пазят зловеща традиция - ежегодния лов на птицата гуга, който поставя на мъчителни изпитания психиката и тялото на участниците.

Клиничната посмъртна касапница, на която инспектор Маклауд става свидетел в моргата, го потапя в мълчание. Защото няма по-силно напомняне за собствената тленност от това да видиш друго човешко същество, проснато върху масата за аутопсия.

Един любопитен факт: на остров Луис само на мъжете се разрешава да придружават мъртвите до мястото на сетния им покой.

"...Всеки удар беше разплата. За онзи първи ден в училищния двор, когато бе блъснат в стената и спасен единствено благодарение на намесата на Доналд Мъри. За нощта, в която бяха откраднали тракторната гума. За бедния Калъм, обречен на живот в инвалиден стол. За цялата бруталност, раздавана от този безмозъчен насилник през годините. Фин си даде сметка, че губи бройката на ударите, а с тях губи и разсъдъка си, обзет от неконтролируема ярост".

По една случайност, осемнайсет години след като е напуснал остров Луис, инспектор Маклауд ще преоткрие из основи света, в който е живял. Не ще му бъде спестен и целият ужас, който съзнанието му услужливо е изтласкало.

Интригуващите персонажи в "Черната къща" не са един и двама, а сред тях е преподобният Мъри. Понякога гордостта и ненаситната самовлюбеност са най-логичното обяснение за стремежа да заемеш свещенически сан. А гордостта е грях, който предшества пълното падение...

Безсилие пред непоправимата истина, страх, срам и меланхолия - гъста и всепроникваща, насищат страниците на книгата, което прави поетичните моменти в нея почти свръхестествени. На финала блясва утеха, която компенсира стотици страници съспенс.

Сега вече очакваме с още по-голямо нетърпение "Човекът от остров Луис"...

Oще: colibri  детектив финли маклауд  издателство колибри  криминална история колибри  най-новото от издателство колибри  нова книга колибри  питър мей  ревю книга питър мей  ревю черната къща  черната къща 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.