Музиканти с жилетки | webcafe.bg
Webcafe

Музиканти с жилетки

Ана Динкова
28.11.2016, 18:09 (обновена 03.12.2016, 13:54)
Ана Динкова, Невена Спасова, Свилен Ноев, Остава

Снимка: © Webcafe

Свилен е облечен с риза на карета, памучна жилетка и вълнено палто на немската марка MARC O`POLO. Невена е с вълнено сако, рокля и шал MARC O`POLO. Ана Динкова е с вълнен шал MARC O`POLO.

Или ги харесваш, или не. Средно положение сякаш няма - такива са „Остава". Срещам се на кафе със Свилен и съпругата му Невена, за да си поговорим за живота, музиката и модата. Когато си с хора, които присъстват в публичното пространство и са част от творческата сцена от години, изпадаш в особена ситуация: хем поназнайваш нещо за тях, хем това, което знаеш, е много повърхностно и се чудиш откъде да подхванеш разговора.

Невена Спасова е журналист по професия и преди да мине зад кадър, беше едно от най-усмихнатите лица от родния ТВ ефир. Свилен Ноев е вокал на "Остава" - музикант по професия, призвание и душа.

Невена е от онези млади жени, които имат достатъчно житейски опит и натрупани впечатления от различни аспекти на живота, за да гледа с чувство за хумор и оптимизъм на всичко. И независимо от посоката, в която тръгва разговорът, да търси логическо обяснение на нещата и да предлага по-ведра перспектива от тази, която чертаеш.

Свилен е повече реалист, отколкото оптимист. Въпреки всичко, което е видял на и около родната музикална сцена, се опитва да не нарушава добрия тон - макар понякога обратното да е на върха на езика му.

Предната вечер „Остава" са свирили в Пловдив. „Хората от моето поколение идват по-рядко на концерти, веднъж - два пъти годишно. Има обаче много 20-тина годишни. Начетени, любопитни - много готини деца", разказва Свилен.

Докато четете този материал, „Остава" ще са тръгнали на турне в Западна Европа с първа спирка Амстердам, после се връщат в София и на 8 декември ще свирят в Sofia Life Club.


Облекло Свилен и Невена: MARC O`POLO

Снимки: ресторант Лаванда

"Програмата ви винаги ли е толкова натоварена?" подхващам Свилен. „Ние никога не сме спирали да свирим и да работим над музиката си, но всеки един от групата си има и друга работа, с която всъщност се издържа". Свилен например се занимава с постпродукция на звук. Благодарение на дневната си работа музикантите могат да продължават да създават музиката, която харесват, да свирят на местата, които предпочитат, да пишат смислени текстове и да правят песни, от които не ги е срам.

„Иначе се превръщаш в ресторантьорски музикант - обикаляш, свириш, пееш и не се замисляш много върху създаването на смислено съдържание. Днес е много лесно да станеш популярен, ако има лесен начин да се финансираш и ако целта ти е да станеш известен на всяка цена. Ако искаш обаче публиката да те помни, да имаш характер и да имаш верни фенове след 20 години - това е друго. Нужна е много работа: свирене, търпение, репетиции, албуми... Като група трябва да работите заедно, да се стараете да не си писнете, да се разбирате - като семейство сте и трябва да се научите да живеете заедно."

Питам Невена дали ходи по концертите на "Остава" - и вместо да получа отговора, който очаквам - че преди е ходела, но сега вече е заета с детето - тя отговаря утвърдително: винаги е с тях, стои на първия ред и се радва на купона. Невена се оказва истински фен.

Невена е с боти с швейцарска перфорация от телешка кожа. Плетена рокля и дълго вълнено сако.

Всичко от MARC O`POLO

Синът на Свилен и Невена, който носи името на баща си, не е с нас, но бързо става дума за него, заради участието му в клипа на парчето „Океан".

„След този клип често ни се е случвало непознати хора да ни спират по улиците и да ни казват, че са го разпознали от клипа, че са фенове на "Остава". И той е много горд и щастлив. Свилен Младши е артистично и музикално дете, вечер често си пуска музика и танцува - съвсем сериозно го прави, не се глези, не търси внимание, прави го за искрено удоволствие".

На концерта на „Остава" в края на август в Маймунарника, когато Свилен Младши се качва на сцената, публиката избухва във възторжени възгласи, а детето се вцепенява.

Някои от днешните 20-годишни казват, че за пръв път са слушали „Остава" от дисковете на родителите си, което превръща групата в класическа рок банда. И понеже младите музиканти често получават помощ в ранните години от кариерата си, се чудя кой им е подал ръка в началото.

„Никой", е отговорът, който получавам. „Всичко правехме сами, знаехме какво харесваме и имахме ясна представа какво искаме да постигнем, как да звучим, каква музика да правим".

Свилен е с памучни джинси, жилетка тип сако и риза на каре. Всичко от MARC O`POLО

„Освен музиката, и начинът, по който изглеждате си е типично ваш, може би малко по-рафиниран в годините", отбелязвам аз. „Ами да, като харесваш определени банди няма как стилът на любимите ти музиканти да не ти влияе. През 90-те години грънджът беше лесна мода: тениска, карирана риза, дънки, кубинки - и си готов за сцената. Сега вече е по-трудно - имаш много повече избор".

„Спомням си едно интервю в телевизия ММ, бях заедно с Ваня Щерева и тя ми каза: „Защо си я облякъл тази жилетка? Приличаш на някакъв дядо!" А аз си ходех така облечен, това бяха дрехите, които имах. После години по-късно, когато брит-модата се масовизира, тя ми каза, че явно сме били едни от първите, които са се обличали така в България, преди да бъде модерно".

Питам Невена как избира Свилен дрехите си за изпълненията на живо.

„Много е смешно - кляка по 10-20 пъти, за да види удобни ли са му панталоните, скача, за да усети обувки, ръкомаха и се протяга, за да не се окаже, че ризата му е тясна. Аз му казвам, че никой не прави така, а той ми казва: аз правя - на сцената".

„Ако нещо ти пречи и ти е неудобно, не можеш да се съсредоточиш", добавя той. „На сцената трябва да си на 100%, не мога да мисля дали ми стяга яката на ризата. Трябва да мисля за музиката и за текстовете, иначе се разсейвам излишно".

Невена е с жилетка от чиста вълна с качулка MARC O`POLO

За снимките сме подбрали гардероб от Marc O'Polo, което не е случайно - това е любимата марка и на двамата. По думите на Свилен "Невена ги е намерила отнякъде".

„Харесва ми, защото са качествени и ги нося с години. Когато пътувам и имам концерти, съсипвам дрехите, затова предпочитам да имам удобни и качествени такива. Не обичам да си хвърлям парите за неща, които се късат след 5 пранета." Невена допълва, че харесва гардеробът й да се съчетава лесно, а в дрехите на Marc O'Polo има приемственост на цветовата гама. Независимо от коя година и коя колекция си купиш нещо, можеш да го комбинираш с всичко, което имаш от предишните години. „Държат на определен стил и качество, което ми харесва".

Докато сме на темата за външния вид любопитствам дали след концерти се изсипват фенове, които да обсипват музикантите с комплименти.

„Нашите фенове не са такива, ако кажат нещо, то ще е, че харесват песните или сме направили добър концерт, не ни говорят за външния ни вид, не се занимават с глупости".

„Много често се появяват разни нови банди, които имат по десетина фена общо в клуба - гаджетата и приятелите им. Точно те се държат много по-претенциозно и се правят на велики, много е смешно отстрани", допълва картината на родната музикална сцена Невена.

Питам дали помагат на млади музиканти, които искат съвети и помощ.

„Идват и им помагаме, казваме им всичко, което знаем и което те искат да знаят. Защото помним какво е да се блъскаш сам, на 20 години. Затова мисля, че е редно да помагаме на младите, които искат да правят музика. Да има нещо като приемственост, подкрепа", казва Свилен.

Менторството е важно нещо, отбелязвам. „Ами не е точно менторство", репликира ме той, "защото когато имаш ментор по един или друг начин благодариш след това и си признателен, докато на нас никой до сега не е дошъл едно „благодаря" да ни каже. Дори хора, за които сме правили много неща, впоследствие почти забравиха, че ни познават".

Невена е с гумени ботуши с филц и памучна рокля MARC O`POLO.

Питам ги за ценностите и за важните неща. "Семейството" - почти в хор отговарят и двамата.

„Да сме заедно, да правим нещата заедно, музиката, също и групата, но най-важното нещо за един човек е семейството и хората, които обича. Всичко останало е суета".

Любопитствам за последното им пътуване заедно.

„Берлин, за концерт на Radiohead. После ходихме в един пънк-бар, където имаше хора и на по 60 години. Някои неща ние още не сме ги доизживели, тук страдаме от тежки предразсъдъци: рокаджиите трябва да се напиват, пънкарите трябва да се бият, а там хората просто се кефят на определена музика, пият си спокойно бири, говорят си. Дойдоха да се запознаят с нас, да ни питат откъде сме, откъде знаем за бара. Липсва ми, че в България хората не си общуват толкова спокойно", ми разказва Свилен.

Допиваме си кафетата и лимонадите и си разказваме разни дребни неща от ежедневието. Разговорът е от онези, които те карат да си припомниш колко е хубаво от време на време да се срещаш с творчески личности - и то такива, на чийто концерт да поискаш да заведеш някого на първа среща.

Облеко и обувки: Marc O'Polo

Магазините на MARC O`POLO можете да намерите в Сердика центърм ниво 0 и в The Mall, ниво 1.

Повече за Ана Динкова можете да научите от блога й.

Oще: adcafe  sofia live club  лаванда  музика  музиканти  невена спасова  остава  свиле ноев 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.