Бавачката на ангели | webcafe.bg
Webcafe

Бавачката на ангели

webcafeСибина Григорова
16.08.2016, 11:17 (обновена 03.12.2017, 15:05)
бавачката на ангели

Бъдещето бърза, но миналото продължава да кърви в новата книга на Камила Лекберг

Камила Лекберг следва изпитана формула за успех - приковаващ вниманието разказ, непроницаем развой на събитията, остър социален мотив. "Бавачката на ангели" е осмата книга от поредицата с Ерика Фалк и смело можем да я определим като един от най-зрелите и полифонични трилъри на Лекберг. Нишката на разказа ни повежда към клаустрофобичния мизансцен на остров Вальо, съвсем близо до Фелбака.

На Великден 1974-та година мъж и жена изчезват безследно от остров Вальо.

Масата е идеално подредена за вечеря, но в къщата е открита единствено Ева, едногодишната им дъщеричка. Дали са станали жертва на престъпление или са напуснали острова доброволно?

Години по-късно Ева се връща на Вальо, към стария летен лагер, където баща й е управлявал един интернат с желязна ръка.

Тя и съпругът й Тобиас наскоро са изгубили тригодишния си син и, в опита да надвият скръбта, решават да освежат къщата и да предлагат стаи за гости.

Случаят предизвиква интереса на Ерика - тя вече е проучила мистериозната история на фамилията и няма търпение да се запознае с Ева. Но малко след като двойката се установява на Вальо, къщата става мишена на умишлен палеж. А когато двамата разместват дъските на пода в трапезарията, отдолу откриват засъхнала кръв...

Атмосферата в "Бавачката на ангели" - книга, композирана с вещина и нюх за всеки детайл, е особено въздействаща заради близкия план към героите и техните взаимоотношения.

Напрежението се сгъстява бавно, но неумолимо. Лекберг не изневерява на стила си и разплита докрай кълбото с изненадите чак на самия финал.

Оказва се, че в трагичната участ на рода са забъркани исторически личности като Херман Гьоринг и съпругата му Карин, а подготвяната терористична атака сякаш предсказва бомбения атентат в Осло, извършен година след излизането на романа.

Отвъд криминалната загадка "Бавачката на ангели" засяга теми като злоупотребата с деца, липсата на родителски грижи, крайнодясната политика и съпътстващата я бедност, психичното здраве и границите на нормалността, необяснимата жестокост... На места въпросите на авторката кънтят с оглушителна сила:

Кои си мислим, че сме? Дали сме продукт на възпитанието си или оставаме подвластни на природните си инстинкти? Можем ли да избягаме от миналото, потискайки травми, злодеяния и тайни, или те неминуемо ще прокървят в някой следващ етап от живота ни?

Ако сте харесали "Немското дете", „Бавачката на ангели" не търпи отлагане.

Хубавото е, че поредицата продължава - предстои да излезе "Укротителят на лъвове".

А неотдавна Камила Лекберг обяви, че през 2017 година в родината й ще бъде публикувана десетата книга за Ерика и Патрик, която носи заглавие "The Witch".

Oще: colibri  бавачката на ангели  бестселър  вальо  заглавие  издаване на книга  издателство колибри  камила лекберг  книга  колибри  ново заглавие  остров вальо  премиера  роман 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.