Когато щастието ти се изплъзва, рестартирай живота си | webcafe.bg
Webcafe

Когато щастието ти се изплъзва, рестартирай живота си

Webcafe
27.06.2017, 13:57 (обновена 29.06.2017, 13:38)
Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един

Снимка: © Webcafe

Триумфът на тази книга започва със самото заглавие. Френската писателка Рафаел Джордано е създала лек, нахъсващ, жизнеутвърждаващ роман, който в нито един миг не рискува да ви развали настроението. Особено подходящ за лятната ваканция и за моментите на отдих, когато ще ви зареди с енергия и ще ви помогне да погледнете с повече вяра в способността да направлявате бъдещето си.

Джордано е завършила школа за изящни изкуства и е автор на няколко книги по психология и личностно развитие. „Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един" е първият й роман, излиза през 2015 г. и постига уникален успех - 600 000 продадени екземпляра, от които 100 000 в чужбина. (За сравнение рекордът на романите, удостоени с наградата „Гонкур", е 400 000 екземпляра). Джордано не крие рецептата на своя бестселър: това е книга за личностно развитие, написана като роман.

Камий е на 38 години и на пръв поглед разполага с всичко, за да бъде щастлива. Но при един пътен инцидент внезапно осъзнава, че щастието е започнало да й се изплъзва. Когато Клод, който представя себе си като „рутинолог", й предлага помощ, тя не се колебае - хвърля се надолу с главата. Преминава през учудващи, съзидателни изживявания, стъпка по стъпка преобразява живота си и отново се устремява напред.

Как Клод успява да й помогне ли? Много просто. Убеждава я да скъса „ластиците" на миналото. Това са събития, които са я огорчили, без тя да е осъзнала влиянието им:

„Възможно е някои ситуации в днешния ви живот да съживяват рани от миналото и неволно да ви натоварват с емоции, несъразмерни със задействалото ги събитие. Такива натоварвания се наричат ластици.  Преди малко несъзнателно сте тласнали съпруга си дотам, че той, вбесен, да заговори за развод... Без да знаете, сте дали ход на стара схема, ужаса на вашето детство: да ви напусне обичаният човек..."

Романът завършва с един скъпоценен списък от техники и препоръки за постигане на психически комфорт. Подаряваме ви някои от тях:

Промяна на вътрешния диалог

За да я постигнете, използвайте една доказано добра техника: повтаряйте всяка сутрин пред огледалото позитивни твърдения за себе си. Дори още да не им вярвате напълно, вашият мозък ги възприема и запаметява! Ще се почувствате по-добре и ще възстановите ценностната представа за себе си.

Отлепване на марките

Ще „отлепите марките", като се осмелявате да казвате какво ви е на сърцето, като изразявате несъгласие, когато нещо ви пречи или назрява конфликт. Така ще избегнете въздействието на „тенджерата под налягане" и няма да избухнете.

Да си позволим ФЕСТ

Вместо да използвате „картечницата за упреци", говорете спокойно за това, което чувствате, в случай на напрегнато положение формулирайте ясно послание към събеседника. За целта припомнете Ф, фактите, които са ви подразнили, Е, емоцията, която сте изпитали. Със С и Т ще предложите спокойствие на терена, печеливша позиция и за двете страни.

Мисия „Искрящо бяло"

Става дума за голямо вътрешно и външно прочистване. Вътрешното прочистване се състои в това, да установите всичко, което ви трови, пречи и затормозява в отношенията ви с околните, в организацията и средата ви. Като Камий можете да си направите списък вече не искам... Външното прочистване означава да се съсредоточите в онова, което ви заобикаля, за да подобрите по всякакъв начин живота си.

Картечница за упреци

Тя е „оръжието", което използваме, когато започваме изреченията си с укорителното „ти" („ти никога не мислиш за... ти се хващаш за компютъра, без да ме питаш дали..."). Да не се използва в никакъв случай, за да не се стига до агресивност. Добре е изпитаното от нас да бъде изразявано чрез „аз".

Хранене на плъховете

„Храните вашите плъхове", ако окуражавате онази ваша същност, която обича да се оплаква и да си играе на грозно пате. Желателно е плъховете вече да не бъдат хранени

и да се опитате да разберете как тази лоша роля подхранва някои ваши страхове или съживява тайни рани. Така ще станете не толкова уязвими и по-уверени в себе си.

Предъвквалка

Това е вашата урничка против предъвкването! За да си направите предъвквалка, използвайте буркан или бонбониера. Идеята е всеки път, когато предъвквате някаква негативна или безплодна мисъл, да пускате едно евро в предъвквалката. Това може да се прави от цялото семейство!

Теория на малките стъпки

Според тази теория е разумно промяната да бъде усещана като последователни кратки етапи, дребни трансформации, а не като огромна планина, която да бъде изкачена отведнъж. Това изглежда не толкова страшно и постигнатият резултат е по-добър!

Драматичен триъгълник

Драматичният триъгълник се състои от трите роли, които можем да изпълняваме последователно и повече или по-малко съзнателно при негативни сценарии: на жертва, на преследвач или на спасител. При подобна схема единственият добър изход е да се излезе от играта.

И не забравяйте - да си кажете никога „няма да успея навреме" не е съвсем същото, като да речем „ще се организирам и ще се справя"... Действайте! Или незабавно потърсете тази книга:-)

Oще: colibri  автор  авторка  бъдеще  вяра  живот  колибри  литература  писане  писател  положителност  промяна  психологическикомфорт  психология  рафаел джорджано  роман  щастие 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.