Водещи лектори по дизайн гостуват в Пловдив този уикенд | webcafe.bg
Webcafe

Дизайнът ще превземе Пловдив този уикенд

webcafeВладислава Кръстева
15.06.2016, 11:04 (обновена 03.12.2017, 16:35)
one design week forum

Снимка: © One Design Week

"Мога ли да помогна?", питат лекторите във форума на ONE DESIGN WEEK 2016

"Дизайнът, който помага. Дизайнът, който е иновативен и алтернативен. Дизайнът, който променя животи и светове. Дизайнът, който е отворен и достъпен за всички. Дизайнът, който е в услуга на обществото" - това са основните теми на тазгодишното издание на професионалния форум, част от международния фестивал ONE DESIGN WEEK 2016.

Форумът, който ще се проведе на 18-ти юни в Дом на Културата "Борис Христов", по традиция събира водещи експерти от сферата на дизайна, представяйки различни гледни точки и иновативни проекти.
Тази година не е изключение и в България пристигат шестима лектори, които представят световни практики и актуални тенденции в сектора.

Билети за предстоящото събитие могат да бъдат намерени в мрежата на Ticketlogic на адрес: goo.gl/lE5DPm.

Специално в България пристига Алис Ростърн - най-изтъкнатият, забележителен и актуален критик по темата дизайн.

Тя изследва история на дисциплината, съпоставя важни събития/течения с техни отражения в настоящето и прогнозира бъдещите им влияние. Нейната работа показва ясно как дизайнът се променя и оптимизира живота ни в по-смислен, устойчив, оптимистичен и добре функциониращ.

Aлис Ростърн

Тя участва в журито на редица изтъкнати и популярни награди за изкуство, дизайн и архитектура (Turner Prize, Stirling Prize, PEN History Book Prize, Buckminster Fuller Challenge, BAFTA). На нея приписват заслугата за рекордното повишаване на публичното финансиране на визуалните изкуства, докато е главен консултант за Arts Council England (2007 - 2013). Лекция: 14:30-15:30

Ейске Тачикава е основател на мултидисциплинарното студио Nosigner. Той е представител на новото поколение японски дизайнери, които с работата си целят да предизвикат социални иновации. Неговите проекти се радват на международно признание и множество награди, сред които: Design for Asia Grand Award, iF Design Award, PENTAWARDS PLATINUM, SDA Grand Award и др. С подкрепата на EU JAPAN FEST и в партньорство с ОФ Пловдив 2019. Лекция: 11:00-12:00.

Ейске Тачикава

Адам фон Хафнер е представител на датската неправителствена организация INDEX: Design to Improve LifeR, която връчва една от най-значимите награди за дизайн в света - INDEX: Award. Тя се присъжда на всеки две години, отличавайки проекти, които използват дизайна като инструмент за справяне с най-големите глобални предизвикателства. Лекция: 12:00 - 13:00.

Питър Мариголд, създателят на FORMcard, завършва продуктов дизайн в Royal College of Art. Неговите нестандартни и иновативни решения са концентрирани в разнообразие от проекти, включващи дизайн на мебели, продукти и интериори. Питър има редица отличия, а работата му е излагана в МоМА, Holon Design Museum и 20_21 Design Sight в Токио. Лекция: 15:30 - 16:30.

Питър Мариголд

Стивън Серато завършва Art Center College of Design в Пасадена (Калифорния) и Werkplaats Typografie (Холандия). Студиото му специализира в проекти за културни институции и независими звукозаписни компании. Сред клентите му са: Тhe Amsterdam School of the Arts, de Appel Arts Center, Kunstverein Publishers, Kindred Spirits Records, Warp Records и др. С подкрепата на Посолството на САЩ в България. Лекция: 17:00-18:00 ч.

Пийтер-Ян Пийтерс завършва Design Academy Eindhoven (Холандия). Той е основател на студиото OWOW (The Omnipresent World of Wiz Kids). В работата си умело смесва иновации, дизайн и технологии със забавления. OWOW създава богата гама от продукти, вариращи от музикални инструменти до реклами за медицински апарати. С подкрепата на Creative Industries Fund NL. Лекция: 18:00 -19:00.

Модератор е Матилда Кжиковски - дизайнер, куратор, съ-основател и един от директорите на Depot Basel - пространство за съвременен дизайн в Швейцария.

Oще: one design week  one design week 2016  one design week форум  борис христов  дизайн  дизайнери  лекции по дизайн  пловдив  форум 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.