Отървете се от старата бяла техника и вземете добри пари с Норд Холдинг | webcafe.bg
Webcafe

Отървете се от старата бяла техника и вземете добри пари с Норд Холдинг

webcafeAd блок
29.04.2017, 12:27 (обновена 29.04.2017, 12:34)
рециклиране на стара бяла техника

Дали от нехайство, дали заради "мили спомени", но много хора у нас с години държат стари, ненужни вещи. Така перални, телевизори, печки, хладилници, компютри, монитори, железарии, различни черни и цветни метали, престояват по дворове, жилищни входове, мази, тавани.

А срещу тях можете да вземете пари в брой. Само се обаждате по телефона или по електронната поща и ще получите оферта.

За стария си, излязъл от употреба автомобил например, ще ви дадат до 1000 лева. Ще дойде екип, който ще го извози с кола тип "Пътна помощ" и освен парите, ще получите и документ за дерегистрация от КАТ.

Вторичните суровини от бита са сравнително малко спрямо това, което се получава в промишлеността. У нас обаче освен за големите предприятия, е създадена система за изкупуване и от домакинства, и малки фирми на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, също и обработени масла от автомобилни сервизи, и транспортни фирми, коли за скрап и т.н.

Така е в цяла Европа и цивилизования свят. Целта е да се избегне замърсяването на природата и да се ограничи ползването на нови природни ресурси, което води до изчерпването им и нарушен баланс в екосистемите.

България от години е подписала международни договори в тази област и част от ангажиментите й са дейностите по изкупуването на вторични суровини и от бита. За целта тя работи с проверени специализирани фирми, които имат собствени бази, техника и оборудване. Екоминистерството им е издало лиценз, следи и контролира дейността им.

Значителна част от тази система е Норд Холдинг. Основана през 1995г., компанията е с 22% дял на пазара за изкупуване на черни метали и 16% дял при цветните метални отпадъци. С това дружеството е пазарен лидер у нас и износа от България.

На практика Норд Холдинг прилага най-добрите европейски практики във всички процеси на рециклирането - от входа за прием на вторичните суровини, до изхода на преработените метали, готови за повторно използване в производството.

Може да не сте се замисляли, но битовата техника и детайлите й съдържат и опасни отпадъци. Дори масово разпространените батерии и акумулатори, с които всекидневието ни е пълно, съдържат цинк, живак, никел, магнезий, кадмий, олово, литий, киселини и др.

Ако попаднат в природата, те пропиват през почвата до подпочвените води, стигат до питейни водоизточници, замърсяват земеделската продукция, тровят реките и моретата.

Това се избягва с професионалната им, безопасна обработка на специализирани места по специализирани технологии. Така освен че не замърсяват, те позволяват повторно използване на различните метали и пестене на енергия, която би отишла за добив и преработка на руди.

Ако вземем за пример излезлите от употреба коли, около 93 % от тях, най-вече метали, в ЕС се рециклират. А повторното използване на рециклирани отпадъци - с възстановени суровинни свойства, значително намалява вредните емисии на СО2. За ЕС е изчислено, че това намаление е около 200 милиона тона на година.

Спестената енергия също е от голямо значение. Преработката на метали за получаването на нови метални продукти, при алуминия спестява 95 процента енергия; при медта - 85%; при стоманата - до 74 %, за оловото процентите са 60.

Накратко - чиста природа, чисти пари за вас. Просто го направете, с Норд Холдинг е изгодно.

Oще: бяла техника  вторични суровини  дерегистрация на стар автомобил  какво е норд холдинг  как да се отървем от старата техника  кат  коли за скрап  къде да изхвърля стара бяла техника  метали  метални отпадъци  норд  норд холдинг  норд холдинг контакт  обработени масла  пари в брой срещу стара техника  поправка на iphone  рециклиране на електронно оборудване  рециклиране на метали  рециклиране на мобилни телефони  рециклиране на стара техника  скрап  стар автомобил  стари перални  стари хладилници  черни и цветни метали 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.