Театър за деца помага срещу Лошия мистър Зъбобол | webcafe.bg
Webcafe

Театър за деца помага срещу Лошия мистър Зъбобол

webcafeAd блок
19.11.2015, 10:33 (обновена 19.11.2015, 17:16)

1 от 4 снимки Назад Напред

Веселите зъбки

Децата се страхуват от лекарските инструменти, зъболекарския стол и машинки, но има какво да се направи

Усмивки и много еуфория предизвика сред малчуганите от детска градина „Детски свят" в кв. "Манастирски ливади" кукленото представление „Веселите зъбки", в рамките на което, в компанията на доктор Зъбчев и Бобърчо, възпитаниците на детската градина разбраха как да изгонят лошия мистър Зъбобол, но и защо е важно и как най-добре да поддържат устната си хигиена.

Представлението е част от поредица събития, насочени към повишаване познанията на най-малките за важната роля, която заема хигиената за здравето на техните зъбки. Така компанията „Билка" цели още да помогне на мъниците да преодолеят стреса от посещението при стоматолог.

По време на интерактивното куклено шоу, в което с радост участваха всички деца от детска градина „Детски свят", те научиха, че най-лесният начин да не се появи „лошият Зъбобол" е като редовно го „гонят" с четката за зъби. Показа им го доктор Зъбчев (актьорът Цветомир Иванов), който им повери важна задача, като помоли по-големите да измият зъбките на по-малките си приятели от забавачката.

След като доктор Зъбчев спечели симпатиите на малчуганите, при тях дойде и истински стоматолог, който ги прегледа и определи техния зъбен статус -и нито един от мъниците не възрази.

„Все по-малка става възрастовата граница, при която в детските зъбки се откриват кариеси и други заболявания. Обикновено проблемите при малките ни пациенти започват след третата година, но в определени случаи това може да се случи и по-рано (след 1.5 години)", споделя д-р Мариян Нейчев от медико-дентален център "Медива", в коментар за инициативата и допълва, че грижата за детските зъби започва още с появата на първото млечно зъбче, което се случва обикновено около шестия месец.

„Освен грижата за зъбите, трябва да се обърне внимание и на почистването на венците и лигавицата", съветва още стоматологът.

На следващо място той обръща внимание на факта, че храненето в ранна детска възраст предразполага задържането на хранителни остатъци и подкиселяване на средата, което е предпоставка за развитието на кариеси, но и други заболявания.

„При децата хигиената е от особено значение, тъй като процесите се развиват изключително бързо и в повечето случаи безсимптомно, поради структурата на временните зъби. Така обикновено родителите нямат представа, че детето има проблеми със зъбите.", обяснява д-р Нейчев.

Неговата препоръка е зъбите да се мият по два пъти на ден, с особено внимание към вечерното миене.

„Но не само броят на миенето е важен, а и качеството и времето, по което се извършва хигиенната процедура", подчертава специалистът.

Като опит от професионалната си практика той споделя, че за съжаление, децата се страхуват от лекарските инструменти, зъболекарския стол и машинки, а понякога и от лекарските престилки, което превръща в почти невъзможно идването им в кабинетите и извършването на преглед или лечение.

„Страхът може да доведе до отказ от стоматологично лечение и търсене на помощ само в случаите, в които има болка. За нас това е най-неблагоприятното време за работа с децата. Неприятните изживявания при зъболекаря в детството може да се привърнат в своеобразна травма, която да остане за цял живот.", изтъква д-р Мариян Нейчев.

По негово мнение, инициативи като тази на „Билка" трябва да се поощряват, защото са от помощ и за родителите, и за стоматолозите, но имат и реален положителен ефект за преодоляването на стреса при децата, поднасяйки им нужната информация по приемлив за тях начин.

Oще: bilka  билка  веселите зъбки  грижа за децата  грижа за зъбите на деца  доктор зъбчев и бобърчо  зъбобол  как да предпазим децата от кариес  манастирски ливади  театър  театър веселите зъбки  устна хигиена  хомеопатия 


Още от Ad блок