Оцвети пролетта и кецовете си | webcafe.bg
Webcafe

Оцвети пролетта и кецовете си

webcafeСибина Григорова
29.03.2017, 11:44 (обновена 29.11.2017, 21:13)

Не просто кецове, а легенда

През 2017-та година Chuck Taylor, най-легендарният модел спортни обувки на Converse, става на 100 години.

За да отбележи годишнината и да отпразнува пролетта, Converse България инициира кампанията "Оцвети пролетта".

Марката покани трима български визуални артисти да дадат индивидуален облик на емблематичните класическите кецове, като нарисуват нещо върху тях. На 1 април в магазина на Converse, в Сердика Център, художниците Гергана Станчева, Точка и Теодор Лозанов ще представят своя прочит на пролетта върху няколко чифта бели кецове.

Снимка: Мирослава Дерменджиева

Всеки клиент на Converse ще може да персонализира безплатно новите си кецове си с помощта на някой от тях. Само в този ден всички модели ще са -30%.

А ето и самите автори:

Теодор от Страната на изкуството

Теодор Лозанов живее в Страната на изкуството, модерен човек и художник със силна индивидуалност, илюстратор, чиито творения не могат да бъдат объркани - експресивни, цветни. Нашумя с изложбата "Алиса на Теодор Лозанов", а много би искал да илюстрира "Майстора и Маргарита".

Снимка: Мартин Mитков

Точка, която рисува по Converse от ученичка

Точка е момичето, което прави Sofia Monsters - една от много харесваните Facebook-страници, в която софийските чудовища оживяват на неочаквани места.

Подобно на Банкси, То4ка не желае да афишира име и фамилия. "С тази разлика, че Банкси наистина има за какво да се крие, защото ако го хванат, може и да го арестуват. А аз просто предпочитам да ме свързват повече с нещата, които правя, отколкото с личността ми", казва То4ка. Рисува по Converse още като ученичка и много обича кецове.

Снимка: Мартин Mитков

Гери и кучето Роко

Гергана Станчева е от Пловдив, но живее в София заедно с кучето си Роко. Тя рисува, откакто се помни. Илюстрира разнообразни неща, занимава се с уеб, графичен дизайн и като цяло се отдава на проекти, които я грабват. Вуйчо й рисува, дядо й е бил архитект, сега сестра й е архитект. Другият й дядо е музикант. Изобщо... Разбирате за каква фамилия става дума.

Снимка: Мартин Mитков

Богатата история зад модела Chuck Taylor

Кецовете Converse са нещо повече от обувки. С времето те са се превърнали в символ - на свободата, на града, на волния дух и смелите мечти за по-различно бъдеще.

Историята на Converse е история на легенди, герои и иноватори, обединени от любовта към спорта. Това е сценарий, който се простира близо сто години - филмова лента с много възходи и вълнуващи моменти.

Когато Маркис М. Конвърс отворил вратите компанията за каучукови обувки Converse в Молдън, Масачузетс, през 1908 г. той нямал представа, че създава американска икона.

Снимка: Мирослава Дерменджиева

През целия 20-ти век Converse пуска като на конвейер обувки за професионален спорт от висока класа, като в това число се включват обувките, които предизвикаха революция в баскетбола и които по-късно щяха да се превърнат в любимите на света theChuckAllStar.

Converse All-Star се раждат през 1917-а и първоначално са направени, за да се играе с тях баскетбол. Известният спортист Чък Тейлър започва да ги носи, докато играе баскет в гимназията. Две години по-късно, той отива до офиса на Converse Shoes в Чикаго и търси човек на име Боб Плец, ненаситен спортист, който след кратък разговор го наема да му помага в направата и разпространението на кецовете.

В рамките на следващата година, Тейлър въвежда нов дизайн на обувката с цел да се подобри нейната гъвкавост и опора за крака и включва горна част, който да осигурява допълнителна сигурност за глезена.

Оттогава All-Star логото е поставено върху горната част на високите кецове.

Converse започват да правят баскетболни обувки за най-известните отбори на страната.

1923-а е паметна в историята на Converse - тогава е добавен подписът на Чък Тайлър към AllStar звеното, като с това се ражда една бъдеща американска икона.

Скоро след това Чък Тайлър започва своя 35-годишен мисионерски тур из Америка като "посланик на баскетбола" с цел засилване популярността на играта.

През 1936-а следва нова малка революция - баскетболът за пръв път влиза в програмата на Олимпийските игри. Американският отбор, който носи обувките AllStar на Чък Тейлър, побеждава Канада с 19 на 8 на глинен корт и печели златния медал.

Снимка: Мирослава Дерменджиева

През 1984-а Converse е официалният спонсор на Олимпийските игри. Мъжкият баскетболен отбор на САЩ печели златен медал, носейки Converse. До тази дата атлетите редовно са се появявявали с обувки Converse във финали на всички Олимпийски игри от 1936-а.

Днес можем да видим кецовете Converse по цял свят и в комбинация с всякакви дрехи - на червения килим, с избелели джинси, на сватба или при завършването на гимназия.

Защото за някои неща просто няма граници.

Oще: chuck taylor на 100 години  converse  гергана станчева  да нарисуваш кецове  кецове конвърс  кецове converse  оцвети пролетта  оцвети пролетта с converse  рисуване по кецове  теодор лозанов  точка  трима художници за converse  художници 


Още от Ad блок

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.