Не всичко е в лихвата | webcafe.bg
Webcafe

Не всичко е в лихвата

webcafeAd блок
15.03.2015, 17:22 (обновена 17.03.2015, 07:45)
Деница Маджунова

Деница Маджунова, заместник Управител на клон на Procredit Bank

Oбичам родния Пловдив, където съм израснала и където расте дъщеричката ми. На 37 години съм, казвам се Деница и работя в банка.

Харесвам това, че в работата си всеки ден се срещам с много и различни хора. Радва ме, че те мислят за бъдещето си и спестяват. Да, така е. Постоянно се споменава в пресата как депозитите в банковата система внушително растат последните години.

Аз съм на мнение, че ние, българите, сме спестовни - заделяме настрана със завидно постоянство.

Някой би ми възразил, че то не се знае кой всъщност спестява, но аз виждам в моята работа, че много обикновени хора го правят. И това е добре.

По мое мнение, хората спестяват с различна цел. Някои си изграждат финансов резерв за непредвидени разходи. Някъде в рекламите съм срещала фразата „за дъждовни и слънчеви дни". Непредвиденото не винаги е нещо лошо, но, според мен, е добре да имаш възможност да го посрещнеш със спокойствие. Други пък планират разходите за важните събития в живота, които им предстоят, и отрано си правят сметката. За мен това е образованието на дъщеря ми и за него заделям редовно.

Според мен, е притеснително обаче че много хора предпочитат да теглят кредити за незначителни вещи.

Съгласна съм, има неща, за които е трудно да събереш пари и за които си струва да изтеглиш кредит - собствено жилище или голям ремонт, например. Но за други намирам за опасно да се вземе заем. Смятам, че така неусетно може да  се попадне в омагьосания кръг на малките кредити с вноски на няколко места. Противник съм на мисленето „купувай сега, плащай после". Сметката „после" може да е доста солена.

Да спестяваш е добър навик, но къде да спестяваш също е важно. Хората все още рядко си задават въпроса какво се случва с парите им след като ги вложат в банка. Не е тайна, че тя няма да ги държи в един трезор някъде, а ще ги използва за кредитиране.

Да, нормално е да се интересуваме колко лихва ще получим. Но избирайки банка за своите спестявания, ние също така подкрепяме начина, по който тя работи.

Аз искам моите спестявания да се използват за кредитиране на смислени инвестиции и да подкрепят българския бизнес, защото вярвам, че това е важно за всички нас. Съветвам всеки, който иска да спестява, първо да се информира добре, а после да вземе решение къде да вложи парите си. Първо да се поинтересува кой стои зад банката, с която смята да работи, каква е политиката й, кого кредитира. Не бива да правим компромис с парите си, спестени с толкова труд.

Всеки един спестен лев е от значение за всички нас, особено когато се използва за нечие развитие или в разумни инвестиции за бъдещото, за нещо смислено. Какво по-хубаво от това?

Убедена, че мнението трябва да се казва на глас,

Деница Маджунова

Заместник Управител на клон

Oще: procredit  procredit bank  банка  банкови кредити  бързи кредити  деница маджунова  кредитиране  непредвидени разходи  отговорно кредитиране  прокредит банк  спестовни българи 


Още от Ad блок