Смях и страх, приключения и предизвикателства в Апалачите | webcafe.bg
Webcafe

Смях и страх, приключения и предизвикателства в Апалачите

webcafeСибина Григорова
15.11.2016, 10:09 (обновена 03.12.2017, 13:19)
бил брайсън

По туристическа пътека, свързваща Джорджия с Мейн, ще попаднете на гледки, спиращи дъха - величествени планини, притихнали гори, езера, сияещи под лъчите на слънцето...

Хумор, опасности и забавления изобилстват в "Разходка в гората" - книгата, която "най-смешният пътешественик на света" Бил Брайсън посвещава на Апалачите, на безкрайните простори на Америка и на хората и животните, които можете да срещнете там и от които можете да очаквате всякакви изненади.

Ако някога сте мечтали да спите под звездите на десетки километри от най-близкото населено място, да дишате кристално чист въздух, заобиколени от недокосната природа, да крачите из диви гори, излезли като от приказките, да стъпите на планинско възвишение и да се почувствате на върха на света, извън жалкото дребнотемие на ежедневието - това е вашата книга.

По туристическа пътека, свързваща Джорджия с Мейн, ще попаднете на гледки, спиращи дъха - величествени планини, притихнали гори, езера, сияещи под лъчите на слънцето...

А няма как да намерите по-забавен водач в това пътешествие от Бил Брайсън.

Мечтата, разбира се, е едно, а действителността - нещо съвсем различно.

Мечките не са като излезли от книжка с картинки, а заслоните са доста далеч от представата ни за уютна къщичка в гората, затова ако имате слабост към комфорта, може би се налага да се позамислите, преди да тръгнете на подобен път. В усамотените планински градчета човек може да се натъкне и на странни представители на вида "хомо сапиенс".

По стръмните урви, през измамните блата и лютия студ през пролетта се редят незабравими картини от дивата природа на Америка.

Както винаги Бил Брайсън не само ни кара да се заливаме от смях, проследявайки опитите на двама мъже на средна възраст със съмнителна физическа подготовка да се превърнат в корави планинари, но вплита в разказа си и картини от миналото и настоящето на Америка, от историята на една голяма страна и нейните отдалечени от съвременната цивилизация части, съхранили своята магия.

Картините, които двамата приятели срещат по пътя си, напомнят за онази дива, богата, девствена земя, съблазнявала авантюристи и мечтатели с неизброимите възможности, скрити в нея.

Бил Брайсън и приятелят му ту се вдъхновяват от красотата на безкрайните планински вериги, ту се отчайват от тяхната непристъпност.

Но освен че ни забавляват, странстванията им ни карат да си задаваме вечни въпроси като например - ценим ли природата, осъзнаваме ли каква лечителка на духа и тялото е тя? Колко често се досещаме за силата ѝ да ни помогне да видим грижите и проблемите си в реална перспектива...?

Смях и страх, приключения и предизвикателства - тази книга, утвърдила се вече като класика в жанра, ще ви накара да закопнеете за далечни простори или поне за удобно кресло край камината, откъдето да се впуснете в голямата авантюра.

Oще: апалачи  апалачите  бил брайсън  джорджия  еднорог  километри  книга  мейн  пътешествие  пътуване  ревю на книга  слънце 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.