Машата, която ръчка огъня | webcafe.bg
Webcafe

Машата, която ръчка огъня

webcafeAd блок
29.02.2016, 15:44 (обновена 01.03.2016, 07:54)
джон льо каре

Снимка: © Colibri

"И аз като другите зная това, на което учат децата - онези, комуто е сторено зло, вършат злини за отплата"
У. Х. Одън

"И аз като другите зная това, на което учат децата - онези, комуто е сторено зло, вършат злини за отплата"

Взет назаем от У. Х. Одън, епиграфът в "Достопочтеният ученик" като че ли резюмира смисъла от написването на този и още много трилъри - както заплетени и "интелектуални", така и по-тривиални.

С "Достопочтеният ученик" Льо Каре ни връща към добрия стар Джордж Смайли - последния от истински великите шпиони: какво ли прави той сега, след повторното му пенсиониране?

"След всичките животи, които е изживял, сигурно ще има какво да си спомня на спокойствие", гласи единодушното заключение.

Този път, в резултат от деморализираща инфилтрация на съветски двоен агент, Смайли става нещо като конферансие в "Цирка" - другото име на Британските тайни служби.

Решен да възстанови здравето и репутацията на организацията и готов за отмъщение, Смайли внедрява собственото си протеже, "достопочтения" Уестърби.

Същият е изпратен в Далечния изток - гробище на френски, американски и британски колониални култури, този район е митичен полигон за изпитание на "патриотични" истерии.

Джери Уестърби, син на медийния барон лорд Уестърби, е неуспял писател с няколко брака зад гърба си, бивш агент, винаги готов да изпълни дълга си.

"Той е от хората, които никога не са се съмнявали, без да осъзнават това докрай, че страната им е в положение на необратим упадък, и че класата, към която принадлежат, е виновна за цялата каша".

Веднага щом пристига в Хонг Конг, Джери се влюбва в глупава блондинка, съпруга на китайския бизнесмен, към когото текат парите на руснаците.

И ето че се заформя нова конфронтация. Действието прескача от Азия до Лондон и се връща в Хонг Конг. Азиатският дял от сюжета намесва Индокитай, Камбоджа и Червените кхмери, както и завладяването на Сайгон от Северен Виетнам.

Тези глави, които сами по себе си съдържат материал за самостоятелен роман, са умело интегрирани от автора в една великолепно завършена книга, която ще се хареса на ревностните фенове на литературата, фокусирана върху практиките на разузнаването и шпионажа.

"Колкото и да нямам склонност към самобичуване, най-откровено се чудя как съм успял да стигна до този етап в живота си. Според спомените от отколешната ми младост, избрах своето тайно поприще, воден от представата, че то е най-прекият и най-перспективният път към преследваните от родината ми цели.

В онези времена врагът беше ясно очертан и можеше да го посочиш с пръст и да прочетеш за него във вестниците.

Но ето че съм стигнал дотам да възприемам всичко на този свят като плод на някаква конспирация. Цял живот съм носил този меч и сега, като виждам какво става около мен, разбирам, че именно от този меч и ще умра.

Тези хора ме ужасяват, но и аз съм един от тях. И ако ме наръгат в гърба, поне ще знам, че такава е присъдата, произнесена от моите равнопоставени".

Ако Джордж Смайли е най-великият измислен разузнавач, то трилогията "Карла", която започва с "Дама, поп, асо, шпионин", продължава с "Достопочтеният ученик" и завършва с "Екипът на Смайли", е една от най-амбициозните, интелигентни и влиятелни жанрови творби, писани някога.

Изглежда, шпионите не умират (не и в романите на Льо Каре), но дори и те заспиват от време на време.

Любопитното е, че Джон Бингам, прототип на Джордж Смайли и бивш ментор на Джон льо Каре, упреква автора, че създава твърде циничен портрет на Британското разузнаване, с който е зарадвал враговете на страната.

Според него такъв тип "нелоялност", пък била тя и фикционална, е недопустима...

При всички положения "Достопочтеният ученик" е забележително продължение на "Дама, поп, асо, шпионин".

Някои твърдят, че романът съдържа няколко миниромана в себе си и са прави. Но този амбициозен наръч от сюжетни линии е овладян елегантно, при това Льо Каре никога не повтаря сам себе си.

Сега във въздуха увисва въпросът кога ще четем "Екипът на Смайли"...

Oще: ad блок  colibri  агент  асо  британски агент  британско разузнаване  дама  детективски роман  джон бингам  джон льо каре  джордж смайли  издание  каре  китай  книга  книжа  колибри  льо каре  нова книга  ново издание  поп  роман  смайли  шпионин  шпионски роман 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.